ΡΕΠΟΡΤΑΖ

26 χρόνια από τον θάνατο της Νταϊάνα – Τί βασάνιζε τον πατέρα αλ Φαγέντ

26 χρόνια από τον θάνατο της Νταϊάνα – Τί βασάνιζε τον πατέρα αλ Φαγέντ, Νεφέλη Λυγερού

Τί και αν έχουν περάσει 26 ολόκληρα χρόνια από τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα; Το τροχαίο δυστύχημα που αφαίρεσε τόσο τη δική της ζωή, όσο και αυτή του συντρόφου της Ντόντι Αλ Φαγέντ και του οδηγού του Ανρί Πολ, συνεχίζει να στοιχειώνει ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο. Κανένας, όμως, δεν υπέφερε περισσότερο από ότι ο πατέρας του Ντόντι, μεγιστάνας Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ (27-01-1929 – 01-09-2023) που κατά τραγική σύμπτωση έφυγε από την ζωή σε ηλικία 94 ετών, μία ακριβώς μέρα πριν το μοιραίο τροχαίο που στοίχισε την ζωή στον γιο του και την Νταϊάνα.

O Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ δεν υπέφερε μόνο επειδή έχασε τον πρωτότοκο του γιο, αλλά και γιατί ένιωθε υπεύθυνος για την τραγική εξέλιξη εκείνης της βραδιάς. Στην φετινή επέτειο του θανάτου και της κηδείας της πριγκίπισσας, ο Σκωτσέζος δημοσιογράφος και παραγωγός Άντριου Νιλ προέβη σε κάποιες αποκαλύψεις, μέσα από τη στήλη του στην Daily Mail. Εκεί περιέγραψε τη γνωριμία του με τον χαροκαμένο και εκλιπών πλέον πατέρα και την σχέση που είχε ο πρώτος με τον γιο του.

Ήταν ιδιαίτερα αυστηρός μαζί του, αποφεύγοντας να εκφράσει τα συναισθήματα του, αλλά και την έγκριση του, για την οποία ο 40χρονος Ντόντι πάσχιζε. Το μόνο που επιθυμούσε ήταν να αποδείξει την αξία του μέσα από τα δικά του επιχειρηματικά εγχειρήματα και την ενασχόληση με τον κινηματογράφο. Τη μοιραία εκείνη νύχτα, ήταν ο ίδιος ο Αλ Φαγέντ που έδωσε έγκριση στο σχέδιο διαφυγής από το ξενοδοχείο Ριτζ, που ενορχήστρωσε ο Ντόντι με την ασφάλεια του. Αργά το βράδυ, μάλιστα, του τηλεφώνησε για να πάρει το πράσινο φως.

Το σχέδιο περιλάμβανε να βγουν από την πίσω πόρτα ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί, θεωρώντας ότι έτσι θα έφταναν ανενόχλητοι στο διαμέρισμά του, στα Ηλύσια Πεδία. Αρχικά, ο Μοχαμεντ Αλ Φαγέντ βρήκε την ιδέα ανόητη. Έτσι τους πρότεινε να περάσουν τη νύχτα στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου. Όταν, όμως, ο γιος του επέμεινε, λέγοντας ότι η Νταϊάνα είχε ταραχτεί από την παρουσία των παπαράτσι, εκείνος ενέδωσε.

«Δεν θα συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου που συμφώνησα με το σχέδιο του Ντόντι. Θα ήταν ακόμα ζωντανός, αν δεν ήμουν εγώ», εξομολογήθηκε ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας με δάκρυα στα μάτια στον Νιλ, που τότε εργαζόταν για εκείνον ως σύμβουλος επικοινωνίας. Ο τελευταίος, όμως, έκανε μια ακόμα αποκάλυψη. Ανακάλεσε τα λόγια που του είχε πει ένας φωτογράφος, που γνώριζε προσωπικά τον Ντόντι και έκανε παρέα μαζί του. «Ποτέ μην μπεις στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μαζί του. Δεν κάνει τίποτα άλλο από το να φωνάζει στον οδηγό να πάει πιο γρήγορα. Είναι τρομακτικό».

Το μοιραίο τροχαίο 

Το αποτέλεσμα πλέον είναι γνωστό. Η Νταϊάνα επιβιβάζεται με τον Ντόντι, τον σωματοφύλακα του Τρέβορ Ρις Τζόουνς και τον οδηγό του σε μια Mercedes-Benz S280, την ώρα που δεκάδες παπαράτσι τους καταδίωκαν για μια φωτογραφία. Ο οδηγός στην προσπάθειά του να ξεφύγει από το κυνηγητό των παπαράτσι, μπήκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο τούνελ “Pont de l Alma”, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και συγκρούστηκε στα τοιχώματα της σήραγγας. Ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ και ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν ακαριαία. Η Νταϊάνα πέθανε λίγες ώρες μετά στο νοσοκομείο και ο μοναδικός επιζών του τροχαίου δυστυχήματος ήταν ο σωματοφύλακας.

Ο λοχίας Ξαβιέρ Γκουρμελόν ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στοσημείο. Ηγήθηκε της ομάδας των πυροσβεστών που έσπευσαν στο δυστύχημα. Ενώ άλλοι άνδρες της ομάδας του “έπεσαν” πάνω στον Αλ Φαγιέντ, ο Γκουρμελόν προσπάθησε με απεγνωσμένες κινήσεις να συμπαρασταθεί στην Νταϊάνα, δίχως αρχικά να γνωρίζει ποια είναι η ταυτότητα της. Η Νταϊάνα ψέλλισε κάποια στιγμή φανερά αποπροσανατολισμένη: «Θεέ μου, τι έγινε;». Ο Γκουρμελόν της απάντησε, κρατώντας της το χέρι και προσπαθώντας να την ηρεμήσει. Από το σημείο του δυστυχήματος μέχρι το νοσοκομείο, η Νταϊάνα δεν είπε τίποτα άλλο.

Ο Γκουρμελόν είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι η πριγκίπισσα θα επιζούσε. Ο πυροσβέστης είχε καταφέρει να κάνει την Νταϊάνα να αναπνέει ξανά έπειτα από θωρακικές μαλάξεις: «Ήταν ανακούφιση όταν την είδα να ανασαίνει. Ως ο πρώτος που έφθασε στον τόπο του δυστυχήματος είχα το βάρος της υποχρέωσης να κάνω ό,τι μπορούσα για να την σώσω και αυτό νόμιζα ότι είχα κάνει»

Αποδείχθηκε ότι αυτά ήταν τα τελευταία της λόγια. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατος της. Ως επίσημη αιτία θανάτου αναφέρθηκε η διαρρηγμένη πνευμονική φλέβα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι