ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το βίντεο με την σύγκρουση των τρένων – Τι υποστήριξε ο σταθμάρχης

Τέμπη: Δωρεάν περίθαλψη από τα Κέντρα Αποκατάστασης

Σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας καταγράφεται η μοιραία-μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων. Η εμπορική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση τη Λάρισα και η επιβατική με κατεύθυνση την Αθήνα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή με ταχύτητα σχεδόν 166 χλμ/ώρα.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο που μετέδωσε αρχικά η ΕΡΤ, τα τρένα συγκρούονται και ακολουθεί έκρηξη, με κάποια από τα βαγόνια να τυλίγονται στις φλόγες. Την ίδια στιγμή, στους  42 ανέρχονται οι νεκροί και σε 72 οι τραυματίες που νοσηλεύονται, από τους οποίους οι έξι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με βάση το νεότερο απολογισμό για την μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων έξω από τη Λάρισα λίγο πριν τις σήραγγες στα Τέμπη.

Την ίδια στιγμή, επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης έξω από τα γραφεία της Hellenic Train στη Συγγρού/ Ανάμεσα σε συγκεντρωμένους και αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκε ένταση, όταν κάποιοι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τις τζαμαρίες του κτιρίου. Διμοιρία των ΜΑΤ κινήθηκε εναντίον των διαδηλωτών κάνοντας χρήση χημικών, ενώ οι διαδηλωτές τους πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα.

 

Το τραγικό χρονικό

Στα δύο τρένα, μία επιβατική και μία εμπορική αμαξοστοιχία, επέβαιναν συνολικά 354 άνθρωποι, επιβάτες και προσωπικό.  Το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες, φαίνεται να αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος, καθώς τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή με αποτέλεσμα η επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη να συγκρουστεί με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα με εμπορική αμαξοστοιχία που κατευθύνονταν προς την Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης γνωστοποίησε ότι μέχρι τις 11:00 το πρωί είχαν ανασυρθεί 36 νεκροί. Το ΕΚΑΒ αναφέρει 38 νεκρούς (έχοντας εικόνα και από τους ανθρώπους που βρίσκονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία). Σύμφωνα με την ενημέρωση του Κέντρου τα περισσότερα θύματα είναι ηλικίας 18-25 ετών, φοιτητές που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη και επέστρεφαν στην πόλη μετά το τριήμερο της Αποκριάς.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις αναζήτησης και απεγκλωβισμού επιβατών στα πρώτα βαγόνια, που διεξάγονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης των δύο τρένων. Τα σωστικά συνεργεία έχουν εστιάσει στα πρώτα δύο βαγόνια τα οποία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς καθώς η πυρκαγιά που προκλήθηκε από τη σύγκρουση προκάλεσε θερμοκρασίες που έφτασαν τους 1.000 και 1.200 βαθμούς Κελσίου. Η επιχείρηση των πυροσβεστών γίνεται με τη βοήθεια τεσσάρων ειδικών γερανοφόρων οχημάτων που επιχειρούν να  ανασηκώσουν τους συρμούς. Τα βαγόνια έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα. Στο τρίτο βαγόνι που ήταν το εστιατόριο του τρένου επίσης συνεχίζονται οι έρευνες. Εκφράζονται φόβοι ότι ίσως να είναι εγκλωβισμένα και 20 άτομα.

Τραγικές είναι οι ώρες στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας όπου νοσηλεύονται βαριά τραυματίες. Στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί και οι σοροί των θυμάτων. Εκεί βρίσκονται αξιωματικοί της Αστυνομίας με ειδικούς ψυχολόγους προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων. Όπως είπε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας για κάποια θύματα θα χρειαστεί να γίνει διαδικασία βιολογικής αναγνώρισης.

Εξέταση DNA σε απανθρακωμένες σορούς

Η αναγνώριση κάποιων θυμάτων είναι πολλή δύσκολη δήλωσαν οι εκπρόσωποι των υγειονομικών αρχών της Λάρισας. Η εκπρόσωπος της Ιατροδικαστικής Ρουμπίνη Λεονταρή δήλωσε ότι επτά από τις σορούς είναι απανθρακωμένες. «Κάποιες θα χρειαστούν εξέταση DNA για την ταυτοποίηση» είπε η ιατροδικαστής και πρόσθεσε ότι τα θύματα στην πλειοψηφία τους είναι άτομα νεαρής ηλικίας.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και τα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όπως και όλες οι μονάδες του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι έχουν αρχίσει οι εισαγγελικές έρευνες για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, με επικεφαλής εισαγγελέα Εφετών. To κρίσιμο ερώτημα είναι πως βρέθηκαν τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή να κινούνται σε τροχιά σύγκρουσης.

Τι υποστήριξε ο σταθμάρχης

Την ίδια στιγμή, στην “κακιά ώρα” φέρεται να απέδωσε στην προανακριτική απολογία του ο σταθμάρχης της Λάρισας, ενώ πιθανότατα αύριο μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, να εισαχθεί στην Ολομέλεια του Εφετείου της Λάρισας το θέμα προκειμένου να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Ο σταθμάρχης, που έχει ήδη συλληφθεί και αύριο προσάγεται στον εισαγγελέα με βαρύτατες κατηγορίες, φέρεται να παραδέχθηκε ενώπιον εισαγγελέα στην προανάκριση τις εγκληματικές παραλείψεις του, πώς έβαλε και πού έβαλε τη μοιραία αμαξοστοιχία σε λάθος τροχιά και πρόσθεσε, ότι κατάλαβε το εγκληματικό του λάθος, που κόστισε ανθρώπινες ζωές, μόλις πληροφορήθηκε για το τραγικό δυστύχημα.

Τότε, όπως οι πληροφορίες αναφέρουν, αντιλήφθηκε τις συνέπειες των όσων είχε κάνει, δρομολογώντας την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος ράγες. Απολογούμενος στο στάδιο της προανάκρισης, ο σταθμάρχης της Λάρισας φέρεται να αποδέχθηκε το μοιραίο λάθος του και το απέδωσε στην “κακιά ώρα” (σύμφωνα με δημοσιεύματα) ενώ σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα.

Οι κατηγορίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει αύριο ο σταθμάρχης και θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα, ενώπιον του οποίου θα προσαχθεί, αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, το οποίο με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια. Παράλληλα, διώξεις θα ασκηθούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Στη Λάρισα οι συγγενείς των επιβατών

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, 194 επιβάτες μεταφέρθηκαν με πέντε λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη. Από αυτούς τους 194 επιβάτες, οι 26 διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και άλλοι 32 στο νοσοκομείο Γεννηματάς.
Με έκτο λεωφορείο 20 άτομα μεταφέρθηκαν στη Λάρισα. Στην επιβατική αμαξοστοιχία επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 υπάλληλοι της Hellenic Train ενώ στην εμπορική επέβαιναν οι δύο μηχανοδηγοί.

Οι συγγενείς των επιβατών μπορούν να καλούν στην Αστυνομική Διεύθυνση της Λάρισας στο τηλέφωνο 2410-683175 και 76 για ενημερωθούν για την κατάσταση των δικών τους και αν βρίσκονται σε νοσοκομείο για νοσηλεία. Μπορούν επίσης από τα ίδια τηλέφωνα να βρουν στέγη σε ξενοδοχεία της πόλης.

Επιπλέον, πέντε επιβάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Κατερίνης, εκ των οποίων τρεις είναι καλά στην υγεία τους και αποχώρησαν, ενώ δύο ελαφρά τραυματίες, παρέμειναν για νοσηλεία.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχουν διασωληνωθεί δύο άτομα ενώ εκεί, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στην πρώτη ενημέρωση, γύρω στις 3 τα ξημερώματα, κ. Βαθρακογιάννης, η Αστυνομία με τον ιατροδικαστή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί.

 

Αιμοδοσία στην κεντρική πλατεία Λάρισας

Έκτακτη αιμοδοσία για τη βοήθεια των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αποφάσισε να διεξάγει ο Ερυθρός Σταυρός, στη κεντρική πλατεία της Λάρισας. «Οι πολίτες που θέλουν να συνδράμουν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μπορούν να προσέλθουν σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου την Έκτακτη Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού. Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ερυθρός Σταυρός.

Οι μηχανοδηγοί για τα συστήματα 

Ο πρόεδρος των Μηχανοδηγών Σιδηροδρόμου, Κώστας Γενηδούνιας, σε δηλώσεις του κατήγγειλε ότι τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτουργούν, επισημαίνοντας τις σοβαρές δυσλειτουργίες που υπάρχουν όσον αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο και την ασφάλεια των δρομολογίων. Σημείωσε ότι αντί για ηλεκτρονικά στο πέρασμα των Τεμπών η διέλευση γίνεται με συνεννοήσεις και χωρίς ηλεκτρινή σηματοδότηση στις δύο πλευρές της σήραγγας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι