359 κρούσματα – Ανησυχία με την Αθήνα και lockdown στον ορίζοντα

359 κρούσματα – Ανησυχία με την Αθήνα και lockdown στον ορίζοντα

Το νέο ρεκόρ της Αθήνας σε κρούσματα (212 σήμερα) φέρνει πλέον στον κοντινό ορίζοντα ένα ιδιότυπο lockdown για την πρωτεύουσα, όπως επιμένουν οι λοιμωξιολόγοι εδώ και 10 ημέρες.

«Μας ανησυχεί η Αττική, χειροτερεύουν οι επιδημιολογικοί δείκτες και μπορεί να χρειαστούν και άλλα μέτρα. Υπάρχει πίεση», δήλωσε το πρωί ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας. «Οι σχετικές αποφάσεις μας θα συνεχίσουν να λαμβάνονται με επιστημονικά κριτήρια», ξεκαθάρισε  ο κ. Κικίλιας.

Επιπλέον και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε εκτενή αναφορά στην Αττική, που και σήμερα δείχνει να συνεχίζεται σε αυτήν ανίκητη η εξάπλωση του ιού. Ο Στέλιος Πέτσας από χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο lockdown αν δεν μειωθούν τα κρούσματα, «καθώς δύο στις τρεις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι κατειλημμένες και αυτό τοποθετεί την Αττική στον υψηλό κίνδυνο».

Ο Σύψας δεν βλέπει άλλη λύση

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, σήμερα το πρωί προειδοποίησε πως – ειδικά για την Αττική – το lockdown όχι μόνο δεν αποκλείεται αλλά μπορεί να είναι πιο κοντά απ’ όσο φαντάζονται πολλοί και «έρχεται περιορισμός μετακινήσεων», όπως ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της ανησυχίας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα έχουμε lockdown, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας υπάρχουν βελτιώσεις αισθητές, με εξαίρεση τα κρούσματα λόγω του εργοστασίου κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά, που έσπειραν τον ιό σε δυο νομούς.

Όμως ακόμα κι εκεί, το εργοστάσιο “παρήγαγε” μεν 200 κρούσματα, αλλά η πηγή ήταν γνωστή. Και τα κρούσματα όλα σχεδόν -και στα Γιαννιτσά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας- ως επί το πλείστον συνδέονται με γνωστές εστίες ή με ήδη γνωστά κρούσματα. Στην Αθήνα αντιθέτως οι εστίες είναι άγνωστες και κυριαρχούν τα “ορφανά” κρούσματα, που δεν λένε να λιγοστέψουν.

Ο χάρτης των κρουσμάτων ανά περιοχές

– 36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 1 κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
– 212 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου. εκ των οποίων 5 συνδέονται με το ΚΥΤ Μόριας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
– 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Οι ΜΕΘ

Οι διασωληνωμένοι έφθασαν κιόλας τους 69, ενώ ήδη από τους 60 είχε θορυβηθεί το υπουργείο Υγείας. Σήμερα μάλιστα ανακοινώθηκαν και 9 νέοι θάνατοι μέσα σε ένα 24ωρο! Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι επιταχύνουν για την ανάπτυξη έστω και προσωρινών  ΜΕΘ. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι ακόμα και αν οι ΜΕΘ αυτή τη στιγμή επαρκούν τσίμα-τσίμα και αντέχουν και με μικρή αύξηση των εισαγωγών, σίγουρα το εθνικό σύστημα υγείας θα καταρρεύσει μόλις μπουν τα κρύα και ο χειμώνας και αργότερα η γρίπη.

Το υπουργείο προσπαθεί να ελέγξει σχετικά την κατάσταση με όσο το δυνατόν πιο μικρό αριθμό κρουσμάτων πριν χειμωνιάσει, για να μη γίνει η Ελλάδα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, Λομβαρδία. Το τι θα γίνει το Νοέμβριο δε, εξαρτάται κατά πολύ από το τρέχον επίπεδο κρουσμάτων –όσο μένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, τόσο πιο “δύσκολος” έως και αδύνατον να αντιμετωπισθεί, θα είναι ο χειμώνας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι