7 λόγοι για τους οποίους κλαίτε πιο πολύ από άλλους
14/05/2025
Το κλάμα έχει κακή φήμη ότι είναι άβολο, ενοχλητικό ή ακόμα και σημάδι ότι είστε “υπερβολικά συναισθηματικοί”. Αλλά, η έρευνα δείχνει ότι το κλάμα μπορεί να είναι ωφέλιμο, καθώς βοηθά στην ανακούφιση τόσο του σωματικού, όσο και του συναισθηματικού πόνου, καθώς και στην απελευθέρωση ενδορφινών και οξυτοκίνης, οι οποίες μπορούν να μειώσουν το άγχος. Αλλά τι γίνεται αν κλαίτε, ας πούμε, πολύ; Να τι πρέπει να γνωρίζετε.
Οι ειδικοί και οι έρευνες εξηγούν γιατί κάποιοι άνθρωποι κλαίνε περισσότερο από άλλους, καθώς και πότε το κλάμα γίνεται στην πραγματικότητα υπερβολικό.
Αυτοί είναι οι 7 λόγοι για τους οποίους κλαίτε περισσότερο από άλλους:
Έχετε υψηλή ενσυναίσθηση
Σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, που μπορούν να κάνουν ένα άτομο να κλαίει περισσότερο από το άλλο, με τους υψηλότερους βαθμούς ενσυναίσθησης να είναι σημαντικός παράγοντας.
Είτε αυτοαποκαλείστε άτομο με ενσυναίσθηση, είτε άτομο με υψηλή ευαισθησία (HSP), ορισμένοι άνθρωποι, απλώς, έχουν νευρικό σύστημα, που είναι πιο έντονα συνδεδεμένο για να σχετίζονται με τους άλλους, με αποτέλεσμα αυξημένες συναισθηματικές αντιδράσεις.
Περίπου το 15 με 20% του πληθυσμού είναι άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση (HSP). «Είναι ένα νευρικό σύστημα που αντιδρά περισσότερο στα ερεθίσματα – είναι ένα νευρικό σύστημα που μπορεί να νιώσει τα πράγματα πιο βαθιά».
Το κλάμα σας διαμορφώθηκε νωρίς
Σύμφωνα με την ψυχολογία, μην υποτιμάτε τον αντίκτυπο, που μπορεί να έχει η οικογενειακή σας κατάσταση στο πόσο κλαίτε. Αυτό που διαμορφώθηκε από την οικογένεια επηρεάζει το αν κλαίμε περισσότερο από τους άλλους.
Αν το κλάμα θεωρούνταν ντροπιαστικό ή περιττό, επηρεάζει τα άτομα να συγκρατούν τα δάκρυά τους και να αντιστέκονται στην έκφραση των συναισθημάτων τους μέσω δακρύων.
Από την άλλη πλευρά, λοιπόν, αν τα δάκρυά σας ως παιδί δεν αντιμετωπίστηκαν με αρνητικές αντιδράσεις από την οικογένειά σας και σας ενθάρρυναν να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, μπορεί να μην αισθανθείτε την ίδια βαθιά ριζωμένη αντίσταση ή πίεση για να καταπνίξετε το κλάμα.
Είστε αγχωμένοι ή εξαντλημένοι
Αν συνήθως δεν κλαίτε πολύ, αλλά διαπιστώνετε ότι κλαίτε περισσότερο τελευταία, είναι πιθανό να είστε εξαντλημένοι ή να έχετε πολύ άγχος. Γνωρίζουμε, ήδη, ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την συναισθηματική επεξεργασία, καθιστώντας πιο δύσκολη τη ρύθμιση των συναισθημάτων σας, καθώς προκύπτουν.
Για να μην αναφέρουμε ότι, όσον αφορά το άγχος, η έρευνα δείχνει ότι το άγχος μπορεί κάλλιστα να σας κάνει πιο συναισθηματικούς, ευερέθιστους ή γενικά κυκλοθυμικούς – κάτι που σίγουρα θα κάνει τα δάκρυα πιο πιθανά.
Είναι στο DNA σας
Παρόμοια με τους παράγοντες γύρω από το κλάμα, που διαμορφώθηκαν από την οικογένειά σας, τους οποίους θα θεωρούσαμε “ανατροφή”, υπάρχει και μια “φύση” ή γενετική συνιστώσα.
Όχι μόνο μελέτες έχουν δείξει ότι η συναισθηματική λειτουργία είναι κληρονομική – δηλαδή, μπορεί να έχετε τάση προς τη συναισθηματικότητα, εν μέρει, από την προγονική σας καταγωγή – αλλά πρόσθετη έρευνα δείχνει ότι οι πιο συναισθηματικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ακόμη και ελαφρώς διαφορετική χημεία του εγκεφάλου, όπως αυξημένη ροή αίματος στις περιοχές που επεξεργάζονται τα συναισθήματα και την ενσυναίσθηση.
Απελευθερώνετε μη επεξεργασμένα συναισθήματα
Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για το νευρικό σύστημα και τον αντίκτυπο του τραύματος, η ιδέα ότι μπορούμε να “κρατήσουμε” το τραύμα στο σώμα γίνεται όλο και πιο ευρέως αποδεκτή.
Και σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όταν το κλάμα εμφανίζεται από το πουθενά, «μπορεί να αντιπροσωπεύει μη επεξεργασμένα συναισθήματα που νιώθουμε, αλλά αποσυνδεόμαστε ή τα παραμερίζουμε».
Αν αυτό σας φαίνεται λογικό, πρακτικές, όπως η θεραπεία του εσωτερικού παιδιού και η αναζήτηση βοήθειας ενός θεραπευτή μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τα πράγματα, που έχετε περάσει στο παρελθόν, για να βοηθήσετε το νευρικό σας σύστημα να επιστρέψει στην ασφάλεια.
Είστε γυναίκα
Με κίνδυνο να θεωρηθεί μία γενική δήλωση σχετικά με τους ρόλους των φύλων, το γεγονός είναι ότι οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο από τους άνδρες. Το πόσο περισσότερο είναι ένας συνδυασμός φύσης και ανατροφής και δεν είναι ακριβώς ξεκαθαρισμένο, αλλά γνωρίζουμε ότι ο γυναικείος εγκέφαλος είναι συνήθως συνδεδεμένος με υψηλότερους βαθμούς ενσυναίσθησης, καθώς και στρες.
Όπως έχει γράψει ο κλινικός νευροεπιστήμονας και ψυχίατρος, Daniel Amen, η ενσυναίσθηση επιτρέπει στις γυναίκες να είναι στοργικές και συναισθηματικές – αλλά μπορεί, επίσης, να είναι εξαιρετικά συντριπτική όταν δεν ελέγχεται.
«Η υψηλότερη δραστηριότητα στα συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου σχετίζεται, επίσης, με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους», προσθέτει ο Amen, επικαλούμενος μια μελέτη στο Journal of Psychiatry & Neuroscience, η οποία δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν κατάθλιψη, μαζί με έρευνα που υποδηλώνει παρόμοιο αυξημένο κίνδυνο άγχους.
Και ενώ μιλάμε για τη γυναικεία βιολογία, πιθανότατα δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε την επίδραση του εμμηνορροϊκού κύκλου στη διάθεση, αλλά σε περίπτωση που το ξεχάσατε, συχνά συνοδεύεται από έντονα συναισθήματα.
Έχετε κατάθλιψη
Σύμφωνα με την ψυχολογία, εάν νιώθετε ότι κλαίτε υπερβολικά ή/και ανεξέλεγκτα, τότε ίσως χρειάζεται να εμβαθύνετε στην πιθανότητα εμφάνισης ενός προβλήματος ψυχικής υγείας. Μπορεί να είναι απαραίτητο να αξιολογήσετε εάν υπάρχει κατάθλιψη ή μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Πράγματι, καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος συνδέονται με δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων, η οποία σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο και συχνό κλάμα. Σε αυτήν την περίπτωση, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας το συντομότερο δυνατό.
Και αν τα συναισθήματά σας οδηγούν σε αυτοκτονικές σκέψεις, ζητήστε αμέσως βοήθεια ή καλέστε την Εθνική Γραμμή Πρόληψης Αυτοκτονιών στο 1018.
Συμπέρασμα
Το κλάμα δεν είναι κακό πράγμα και, στην πραγματικότητα, μπορεί να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε, να ρυθμίσουμε το νευρικό μας σύστημα και να απελευθερώσουμε ενδορφίνες και ορμόνες ευτυχίας.
Ωστόσο, ποτέ δεν βλάπτει να καταλάβουμε γιατί μπορεί να κλαίμε περισσότερο από τους άλλους, καθώς και να γνωρίζουμε πού να χαράξουμε τη γραμμή μεταξύ ενός υγιούς κλάματος και πότε υποδηλώνει ένα βαθύτερο πρόβλημα.
Σε συνεργασία με το WomanIdol