ΡΕΠΟΡΤΑΖ

88.000 “χάπια τζιχαντιστών” εκβράσθηκαν στη Ρόδο!

88.000 “χάπια τζιχαντιστών” εκβράσθηκαν στη Ρόδο!

Χτες το απόγευμα βρέθηκαν στην παραλία Κιοτάρι, στη νοτιοανατολική Ρόδο, χιλιάδες “χάπια τζιχαντιστών” ή Captagon όπως λέγονται, ενώ υπενθυμίζεται ότι προ μηνός είχε βρεθεί και πάλι μεγάλη ποσότητά τους, τότε στα βορειοδυτικά του νησιού. Tα χάπια αυτά, αλλού γνωστά και ως Biocapton και Fitton είναι ψυχοδιεγερτικά. Πέρσι στο Λίβανο είχαν κατασχεθεί 5 εκατομμύρια χάπια κρυμμένα σε μηχανήματα που θα μεταφέρονταν με πλοίο στην Ελλάδα και  στην Σαουδική Αραβία.

Το σκεύασμα χρησιμοποιείτο ως ψυχοτρόπος ουσία αντί της αμφεταμίνης για παθήσεις όπως η ναρκοληψία και η βαριά κατάθλιψη και τέθηκε εκτός νόμου στις περισσότερες χώρες το 1986. Κυκλοφορεί πλέον κυρίως στη Μέση Ανατολή και πολλές φορές είναι σκέτη αμφεταμίνη, παρότι “πλασάρεται” ως Captagon. Πουλιέται εκεί ακόμα και σήμερα 1-2 δολάρια το χάπι, ενώ “καλύτερης ποιότητας” χάπια πουλιώνται στη Σαουδική Αραβία 14 δολάρια το ένα.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι το σκεύασμα παράγεται στη Συρία και ότι η κυβέρνηση του Άσαντ κάνει τα στραβά μάτια, γιατί το προϊόν αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εξαγωγές της χώρας. Πέρσι στην Ιταλία είχαν κατασχεθεί στο Σαλέρνο κοντέινερ με 14 τόννους χάπια και οι Αιγύπτιοι είχαν κατάσχει στο Πορτ Σάιντ οκτώ τόννους, σε πλοίο προερχόμενο από τον Λίβανο και πιθανόν με προορισμό τη Σαουδική Αραβία, όπου η ουσία αυτή “κάνει θραύση”.

Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών χαπιών εντοπίστηκε σε παραλία της Νότιας Ρόδου

Όσον αφορά αυτά που βρέθηκαν στην ελληνική παραλία, τα εντόπισε περιπολικό του Λιμενικού της Λίνδου και σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος βρέθηκαν πολλά σακιά, άλλα με κατεστραμμένο το περιεχόμενο (από εισροή θαλασσινού νερού) και άλλα άθικτα. Αναλυτικά, βρέθηκαν δώδεκα πλαστικές συσκευασίες που περιείχαν δισκία ναρκωτικών ουσιών, τύπου Captagon συνολικού βάρους δεκατριών κιλών, είκοσι επτά πλαστικές συσκευασίες με το ίδιο περιεχόμενο, αλλά σχεδόν πολτοποιημένο λόγω εισροής θαλασσινού ύδατος, συνολικού βάρους 4,5 κιλών και πέντε κενές συσκευασίες.

Από δειγματοληπτική καταμέτρηση σε πλαστική συσκευασία, η οποία ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση και αεροστεγώς κλεισμένη, καταμετρήθηκαν 2.020 δισκία. Η εκτιμώμενη συνολική ποσότητα των δισκίων για τις σαράντα τέσσερις συσκευασίες ανέρχεται σε 88.880 δισκία. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, οι ποσότητες ναρκωτικών ουσιών θα προωθηθούν στη Χημική Υπηρεσία Ρόδου προς περαιτέρω ανάλυση.

Είναι άγνωστο αν τα χάπια ρίχτηκαν επίτηδες στη θάλασσα από τους μεταφορείς τους, επειδή αντιλήφθηκαν ότι στο πλοίο τους θα γινόταν έλεγχος από το Λιμενικό της δικής μας ή άλλης χώρας ή αν ναυάγησε το πλοιάριο που τα μετέφερε και αν επρόκειτο για “δρομολόγιο” αμιγώς μεταφορά ναρκωτικών ή αν στο πλοιάριο αυτό επέβαιναν και άτομα με προορισμό της Ελλάδα ή την Ευρώπη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι