ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσοι Αθηναίοι πιάστηκαν για “έξοδο” στη ζούλα – Οι ψευδείς δικαιολογίες

Πόσοι Αθηναίοι πιάστηκαν για “έξοδο” στη ζούλα – Οι ψευδείς δικαιολογίες

Αν και πολλά μέσα μεταφέρουν μια εικόνα “πανζουρλισμού” στα διόδια, το SLpress.gr δεν διαπίστωσε τίποτα τέτοιο. Οι ουρές είναι αποτέλεσμα των ελέγχων και όχι λόγω μαζικής εξόδου. Η κίνηση για παράδειγμα προς Πελοπόννησο, έτσι όπως προκύπτει από τα διόδια της Ελευσίνας, είναι ακριβώς ίδια με την αντίστοιχη περσινή αλλά και της περασμένης εβδομάδας όπως και στις Αφίδνες προς “βορρά”. Οι δε ξύπνιοι Αθηναίοι, οι οποίοι θέλησαν να πάνε στο χωριό και έκαναν μεταβολή, ήταν μόνον 178 όλοι κι όλοι μέχρι το πρωί και έγιναν 280 μέχρι το μεσημέρι ή τουλαχιστον τόσοι “πιάστηκαν” αδιάβαστοι χωρίς τεκμηριωμένο άλλοθι.

Οι 280 πήραν το πρόστιμό τους και έκαναν μεταβολή. Εικάζεται ότι πολλοί μπόρεσαν και πέρασαν λάθρα παρά τους εξονυχιστικούς ελέγχους (κυριολεκτικά ένα προς ένα ψάχνονταν τα ΙΧ από την Τροχαία), αλλά όχι τόσοι, όσοι εμφανίζονται από πολλά ΜΜΕ. Η πλειοψηφία των Αθηναίων αναλογίσθηκε και το πρόστιμο, αλλά και το ότι πρέπει να προφυλάξει τα χωριά  από τον αθηναϊκό “λοιμό”, καθώς πολλές περιοχές (ορεινές, μικρές κοινότητες, ακόμα και πόλεις και νησιά) εμφανίζουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο σε σύγκριση με την Αττική που “βράζει”. Επίσης, σκέφθηκαν ότι έτσι κι αλλιώς με το άνοιγμα του τουρισμού όλα αυτά θα πάρουν τέλος.

Συγκεκριμένα, από τα διόδια της Ελευσίνας εξήλθαν 17.426 οχήματα, ενώ εισήλθαν 15.496. Στο αντίστοιχο διάστημα την περασμένη εβδομάδα (από τις 6:00 της Παρασκευής 16 Απριλίου έως την ίδια ώρα του Σαββάτου 17 Απριλίου) εξήλθαν από τα ίδια διόδια 17.373 οχήματα, ενώ εισήλθαν 14.222. Τόσα περίπου είχαν περάσει και πέρσι το αντίστοιχο 24ωρο Παρασκευής προς Σάββατο. Από τα διόδια των Αφιδνών, το τελευταίο 24ωρο εξήλθαν 19.644 οχήματα, ενώ εισήλθαν 18.234. Στο αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας εξήλθαν 19.115 οχήματα και εισήλθαν 17.881 οχήματα, επισης όσοι και πέρσι.  Αντίστοιχα το 2019 που δεν υπήρχε πανδημία, είχαν εξέλθει 32% περισσότερα οχήματα (συνολικά το 2019 εξήλθαν 48.652 έναντι 37.070 φέτος ανά Παρασκευή προς Σάββατο)

Η κίνηση τελικά ήταν ίδια με την περσινή και εξίσου μειωμένη ως προς το 2019. Σε όλες τις εξόδους από την Αθήνα “πιάστηκαν” με φορτωμένα τα ΙΧ λίγα άτομα που προσπάθησαν εμφανώς να περάσουν λάθρα, αλλά αναγκάσθηκαν σε μεταβολή. Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η διέλευση μόνον για λόγους υγείας, για κηδεία και για επαγγελματικούς λόγους που να προκύπτουν από έγγραφες βεβαιώσεις.

Αθηναίοι και δικαιολογίες 

Οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί και η Τροχαία τσέκαρε (και τσεκάρει) σχεδόν το 100% των οχημάτων. Βέβαια πέρασαν και κάποιοι που χρησιμοποίησαν αναληθές άλλοθι, όμως δεν μπορούσε να αποδειχθεί ότι ήταν ψευδής ο σκοπός του ταξιδιού τους. Γιατί  –λογικά τουλάχιστον– δεν μπορεί μέσα σε μια μέρα να έπρεπε να φύγουν 37.000 ΙΧ από την Αθήνα για κηδείες, για γιατρούς, για επίσκεψη διαζευγμένων στο παιδί τους ή για αγροτικές εργασίες. Αυτά τα “παράνομα weekend” είναι σταθερό φαινόμενο τα τελευταία Σαββατοκύριακα και όχι μόνον λόγω του Πάσχα. Το ρεκόρ αποτελούν οι κηδείες (σε συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού) και τα υδραυλικά στο εξοχικό.

Οδηγός παρουσίασε έγγραφο ότι πάει στην Κόρινθο για παροχή βοήθειας και στο πορτ μπαγκάζ είχε τη σούβλα για το αρνί. Άλλος (που προφανώς δεν είχε σκεφτεί καμία δικαιολογία και απλώς ξεκίνησε βέβαιος ότι δεν θα τον σταματήσουν) είπε ότι έχει το έγγραφο στο πορτ μπαγκάζ και είναι δύσκολο να το βγάλει. Άλλος είπε ότι πρέπει να πάει το σκύλο του σε έναν εξαιρετικό κτηνίατρο στην Αρκαδία, αλλά είχε και βαλίτσες. Άλλος ότι πάει σε γιατρό, αλλά είχε μέσα στο ΙΧ όλη την οικογένεια και μπαγκάζια επίσης. Άνδρας με όλη την οικογένεια, επισης με βαλίτσες, είπε επίσης ότι πάει για αγροτικές εργασίες.

Μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται με την ισχύουσα νομοθεσία για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν, για άτομα που έχουν λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης, για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη,για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.

Μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται με την ισχύουσα νομοθεσία για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν, για άτομα που έχουν λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης, για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη,για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.

Σε ποιους επιτρέπεται 

Επίσης επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1. Τέλος επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Επισης, όσον  αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης, ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
Μετακίνηση για λόγους υγείας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

Στην περίπτωση κηδείας κανονικά ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει –πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5– τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής. Στην περίπτωση διαζευγμένων γονέων ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να επιδεικνύει αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία. Δηλαδή, δεν μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό ή εκτός περιφερειακής ενότητας και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1. Υπενθυμίζεται ότι από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή ισχύουν οι απαγορεύσεις για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Εκτός δήμου οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται μόνον τα Σαββατοκύριακα με τον κωδικό 6 για άσκηση. Η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας έχει μετατεθεί στις 10μ.μ. από τις 9 μ.μ.που ήταν έως τώρα και από τη Δευτέρα του Πάσχα θα μετατεθεί στις 11 μ.μ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι