ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αδειάζουν και οι πόλεις στον βορειοδυτικό Καναδά εξαιτίας των πυρκαγιών

Αδειάζουν και πόλεις στον βορειοδυτικό Καναδά εξαιτίας των πυρκαγιών,

Οι κάτοικοι της Γέλοουναϊφ, της μεγαλύτερης πόλης στον βορειοδυτικό Καναδά, με πληθυσμό 20.000, διατάχθηκαν χθες το βράδυ από τις αρχές να απομακρυνθούν κατεπειγόντως έως αύριο Παρασκευή, καθώς η ευρύτερη περιοχή απειλείται εξαιτίας των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Δυστυχώς, η κατάσταση ως προς τις δασικές πυρκαγιές πήρε τροπή προς το χειρότερο (…) δυτικά της Γέλοουναϊφ και πλέον εγείρεται αληθινή απειλή για τους πολίτες», τόνισε ο Σέιν Τόμσον, υπουργός Περιβάλλοντος στα Βορειοδυτικά Εδάφη. Σχεδόν 168.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους στον Καναδά από την έναρξη της φετινής περιόδου των πυρκαγιών, που έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ και αυτές τις μέρες μαίνονται στα Βορειοδυτικά Εδάφη, περιοχή με επιφάνεια διπλάσια από αυτή της μητροπολιτικής Γαλλίας, όπου καταμετρώνται 230 ενεργά μέτωπα. H φετινή κατάσταση χαρακτηρίζεται πρωτοφανής στα χρονικά, από τότε που τηρούνται αρχεία για πυρκαγιές.

Καθώς απέχουν το ένα από το άλλο εκατοντάδες χιλιόμετρα, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να εκκενωθούν διά χερσαίων οδών χωριά, εξήγησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Μάικ Γουέστγουικ, αξιωματούχος, καθώς αναπτύχθηκαν μονάδες των ένοπλων δυνάμεων για να διευκολύνουν την εσπευσμένη απομάκρυνση κατοίκων με αεροπορικά μέσα.

«Η πόλη Γέλοουναϊφ δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο (…) όμως αν δεν βρέξει η φωτιά ενδέχεται να φθάσει στα περίχωρά της το Σαββατοκύριακο», τόνισε ο Τόμσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αν παραμείνετε ως το Σαββατοκύριακο ρισκάρετε να θέσετε σε κίνδυνο τους εαυτούς σας και άλλους», πρόσθεσε.

Και μήνυμα Τριντό

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανέφερε χθες πως οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν επί ποδός για να προσφέρουν βοήθεια στους κατοίκους των Βορειοδυτικών Εδαφών. «Θα συνεχίσουμε να σας παρέχουμε όποιους πόρους χρειαστεί και να βοηθάμε όπως μπορούμε», τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι