ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χωρίς μουσική θα κάνουν Πρωτοχρονιά οι Έλληνες – Τι ανακοίνωσε ο Πλεύρης (upd)

Χωρίς μουσική θα κάνουν Πρωτοχρονιά οι Έλληνες – Τι ανακοίνωσε ο Πλεύρης (video)

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, τα οποία θα έχουν ισχύ μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Ο υπουργός, αφού κάλεσε τους πολίτες να κάνουν τεστ πριν τη συμμετοχή στο οικογενειακό εορταστικό τραπέζι, ενημέρωσε πως θα απαγορευτεί η μίσθωση χώρων για τη διενέργεια πάρτι την εορταστική περίοδο, την στιγμή που όλα τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ δείχνουν πως  “πηγαίνουμε” για 30.000 κρούσματα σήμερα!

Στην πρωινή σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με την συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του προέδρου του ΕΟΔΥ και άλλων στελεχών του υπουργείου Υγείας και έπειτα από την συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκε από αύριο στις 06.00 να ισχύουν τα εξής:

  • Χωρίς μουσική και ανοιχτά μέχρι τις 2 θα είναι τα καταστήματα εστίασης παραμονή Πρωτοχρονιάς. Τα κέντρα διασκέδασης θα μείνουν κλειστά την Πρωτοχρονιά. Τις υπόλοιπες ημέρες το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης θα είναι μέχρι τις 12.
  • Μόνο καθήμενοι στα μαγαζιά.
  •  Έως 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα τόσο στα σουπερμάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των θεατών στα γήπεδα στο 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.

«Η κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την επιτροπή να συγκληθεί για να αποτυπώσει τα δεδομένα της μετάλλαξης στη χώρα. Στο ΕΣΥ νοσηλεύεται συμπολίτες μας που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο στη κοινότητα η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη, βάση και των κρουσμάτων που σημειώθηκαν χτες και σήμερα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας πως έπρεπε να ληφθούν υπόψιν όλοι οι παράγοντες.

Στα ύψη τα κρούσματα

Υπενθυμίζεται ότι η μουσική “αφαιρέθηκε” επειδή με το τραγούδι διασπείρονται περισσότερα σταγονίδια, αλλά και επειδή λόγω της μουσικής οι άνθρωποι φωνάζουν για να ακουστούν στην παρέα. Προφανώς, αποφασίστηκε να μείνουν ανοιχτά τα κέντρα μέχρι τις 02:00 στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν και για οικονομικούς λόγους (έχει ξεσηκωθεί η εστίαση), αλλά και επειδή αν αυτά έμεναν κλειστά, όλοι θα συγκεντρώνονταν σε σπίτια, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς την διασπορά.

Εκτιμάται ότι τα κρούσματα θα φτάσουν και σήμερα στα ύψη και πιθανόν στα 30.000, αλλά η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σύστημα υγείας θα αντέξει, επειδή πολλοί θεωρούν ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα προκαλέσει πολύ σοβαρή νόσο στους περισσότερους. «Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο» λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού «και δεν πρόκειται για υπαναχωρήσεις, αλλά για διαρκή αναπροσαρμογή στα δεδομένα που αλλάζουν μέρα με τις μέρα. Προχωράμε ανάλογα με τις εξελίξεις».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε στη σύσκεψη ότι πλέον το 70% των κρουσμάτων προκαλούνται από την μετάλλαξη Όμικρον και μόνον 3-4.000 κρούσματα από τα χθεσινά 21.657 προκλήθηκαν από την παραλλαγή Δέλτα. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα περιοριστούν και οι σοβαρές νοσήσεις που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και πιθανώς διασωλήνωση, επειδή έρευνες δείχνουν ότι η Όμικρον πολλαπλασιάζεται στο ρινοφάρυγγα και είναι λιγότερη επιθετική στους πνεύμονες σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα.

Τι δείχνει έρευνα για την Όμικρον

Omicron variant of SARS-CoV-2 (in red) infected human bronchus tissues.

Μια έρευνα που αυξάνει τις ελπίδες για σχετικά πιο ήπια νόσηση στους περισσότερους (όχι όμως σε ανοσοκατεσταλμένους, ηλικιωμένους και ευπαθείς) έδειξε ότι αυτή η νέα μορφή του ιού (η Όμικρον) αναπαράγεται λιγότερο στους πνεύμονες. Επίσης σε αυτούς αναπαράγεται με πιο αργούς ρυθμούς, δίνοντας στον ανθρώπινο οργανισμό την “πολυτέλεια” του χρόνου, ώστε να προλάβουν να παράγουν αντισώματα προτού ο ιός προκαλέσει επιπλοκές σε ζωτικά όργανα. Για άγνωστους λόγους, η μετάλλαξη ή Όμικρον δεν αναπαράγεται εξίσου αποτελεσματικά με τις άλλες παραλλαγές στους πνεύμονες.

Όμως οι ερευνητές, παρά την αισιόδοξη πτυχή της έρευνάς τους, επεσήμαναν ότι αναπόφευκτα και η Όμικρον θα οδηγήσει σε πάρα πολλές νοσηλείες και ότι θα δοκιμαστούν τα εθνικά συστήματα υγείας πολλών χωρών. Έμμεσο αποτέλεσμα (σε περίπτωση που πλημμυρίσουν τα νοσοκομεία) θα είναι και οι αυξημένοι θάνατοι, καθώς οι ιατρονοσηλευτές εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούν να παράσχουν επαρκή φροντίδα, σε τόσο πολλούς νοσηλευομένους.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει ήδη μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες, αλλά οι θάνατοι παραμένουν εδώ και ένα μήνα σταθερά στους 140-150 την ημέρα. Στη χώρα αυτή η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώθηκε ταχύτατα από τις αρχές Δεκεμβρίου. Όμως οι περισσότεροι φορείς ήταν νέοι και κατά συνέπεια η ηπιότητα της νόσου μπορεί να σχετίζεται με το νεαρό της ηλικίας τους. Οι ειδικοί δεν θεωρούν ακόμη δεδομένη, δηλαδή, την ηπιότητα της νόσου, καθώς σε κάθε νέο κύμα οι ηλικιωμένοι και ευπαθείς θίγονται λίγες εβδομάδες μετά επειδή προσέχουν περισσότερο. Ο αντίκτυπος στους ευάλωτους εν ολίγοις, δεν φαίνεται μέσα στις πρώτες εβδομάδες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι