ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εφιάλτης διαρκείας για την Αττική – Εκκενώνονται Σταμάτα και Ροδόπολη

Εφιάλτης διαρκείας για την Αττική – Εκκενώνονται Σταμάτα και Ροδόπολη , slpress

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Αττική, με τη φωτιά στον  Άγιο Στέφανο να έχει πλησιάσει τη Σταμάτα που εκκενώθηκε, όπως και η Ροδόπολη. Το μέτωπο αυτό έχει εξαπλωθεί νότια και αφού πέρασε μέσα στον οικισμό Πευκόφυτο έχει φτάσει πλέον στις παρυφές της Σταμάτας.

Δυστυχώς, οι εξελιξεις είναι χειρότερες, καθώς συνέβη αυτό που όλοι φοβούνταν. Οι φλόγες την Εθνική Οδό, στο ύψος της Μαλακάσας, πέρασαν πάλι την Εθνική Οδό και πλέον οι αρχές ζητούν να εκκενωθούν το Μαρκόπουλο Ωρωπού, το Μπάφι, η Μαυροσουβάλα, το Μήλεσι και το Λεβίδι, ενώ ήδη εκκενώθηκε η Μαλακάσα. Το μόνο θετικό είναι ότι οι εστίες που υπάρχουν στην περιοχή κινούνται  προς τα ήδη καμένα.

Στον Άγιο Στέφανο η φωτιά είναι μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου έχουν καεί σπίτια, και οι φλόγες φτάνουν στις παρυφές της Σταμάτας. Από την άλλη πλευρά η φωτιά καίει περιμετρικά τη λίμνη Μαραθώνα και κατευθύνεται προς το Καλέτζι. Την ίδια ώρα υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις στην περιοχή προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης που, με την συνδρομή εναέριων μέσων, επιχειρούν να ανακόψουν τη φωτιά. Την ίδια ώρα η Αστυνομία απομακρύνει πολίτες από την περιοχή και τους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων του Αγίου Στεφάνου για τους οποίους είχε δοθεί εντολή εκκένωσης από νωρίς.

Η συγκεκριμένη φωτιά ξεκίνησε από τις Αφίδνες και αφού πέρασε το βράδυ της Πέμπτης την Εθνική Οδό, κινήθηκε βόρεια προς το Καπανδρίτι. Στη συνέχεια ωστόσο γύρισε νότια και έφτασε στα όρια της λίμνης του Μαραθώνα. Αυτήν την ώρα όμως καίει κυρίως προς την πλευρα του Αγίου Στεφάνου. Σημειώνεται ότι το μεσημέρι τα πράγματα έδειχναν ότι ο Άγιος Στέφανος δε κινδυνεύει, καθώς η φωτιά είχε φορά προς το Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα.

Αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη 

Την ίδια ώρα, μια νέα αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στην Πυροσβεστική. Το νέο μέτωπο ξεκίνησε πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου και αμέσως δόθηκε εντολή σε όσους βρίσκονταν στη Βαρυμπόμπη να εκκενώσουν την περιοχή κινούμενοι προς Θρακομακεδόνες και Αχαρνές για λόγους ασφαλείας.

Η φωτιά πήρε ωστόσο κατεύθυνση προς τους Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό χωριό, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να εκκενωθούν και οι Θρακομακεδόνες. Εκεί πάντως, στους Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό χωριό, έχει γίνει ζώνη από τους πυροσβέστες ζώνη για να εμποδιστεί η εξάπλωση της φωτιάς. Λόγω της φωτιάς εκκενώθηκε προληπτικά και το προαναχωρισιακό κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετέφερε με λεωφορεία, για λόγους ασφαλείας, τους μετανάστες που κρατούνταν στο Κέντρο σε άλλες δομές της Αττικής.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι όμως και τα μέτωπα της πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου η φωτιά είναι μέσα στα σπίτια, όπως και στο Κρυονέρι και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου είχαμε και την πρώτη ανθρώπινη απώλεια. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ένας άνδρας 38-40 ετών γλίστρησε με τη μοτοσικλέτα του με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΑΤ, όπου μεταφέρθηκε, πρόκειται για κάτοικο της  Ιπποκράτειου Πολιτείας, ηλικίας 38, ο οποίος έφερε “κτύπημα στο κεφάλι, με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων”. Στον άτυχο άνδρα έγινε προσπάθεια ανάνηψης επί 70 λεπτά, χωρίς αποτέλεσμα.

Και άλλα μέτωπα στην Αττική

Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα στα Άνω Λόσια και καίει χαμηλή βλάστηση, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει φτάσει κοντά στις παρυφές του Ποικίλου Όρους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στην περιοχή οι άνεμοι έχουν ενισχυθεί και πλέον η φωτιά απειλεί να κατέβει προς την Πετρούπολη.

Αν και μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, γίνεται μάχη να ελεγχθεί η πυρκαγιά πριν πέσειη νύχτα. Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 25 πυροσβέστες με δώδεκα οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Φωτιά εκδηλώθηκε και στο 67ο χιλιόμετρο Αθηνών-Σουνίου, μετά τα Λεγρενά, η οποία τέθηκε πριν λίγη ώρα υπό έλεγχο. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και δεν απειλεί, κατοικημένη περιοχή. Λόγω της φωτιάς είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος του καταστήματος MARIDASEAFOOD RESTAURANT έως το ναό του Ποσειδώνα και στα δύο ρεύματα. Πριν από λίγο η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Αλλαγές στην κυκλοφορία 

Τα πύρινα μέτωπα στη βόρεια Αττική έχουν προκαλέσει προβλήματα και στις συγκοινωνίες. Η Νέα Οδός ανακοίνωσε ότι με απόφαση της τροχαίας στο ρεύμα προς Λαμία επιβάλλεται ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα από τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη μέχρι τον κόμβο Οινοφύτων και οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη.

Ολική διακοπή κυκλοφορίας επιβάλλεται και στο ρεύμα προς Αθήνα, στο τμήμα από τον Ανυσόπεδο Κόμβο Θήβας μέχρι τον Κόμβο Καλυφτάκη. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Θήβας. Παραλλήλως, με εντολή τροχαίας και για να διευκολυνθεί η διαδικασία εκκένωσης των οικισμών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, οι ράμπες εισόδου του Ανισόπεδου Κόμβου Βαρυμπόμπης και του Ανισόπεδου Κόμβου Μπογιατίου (Αγ. Στεφάνου) θα παραμείνουν ανοιχτές μόνο στο ρεύμα προς Αθήνα.

Σε αναστολές δρομολογίων προχωρά και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το Σάββατο 7 Αυγούστου. Έτσι με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες δεν θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες  52, 54, 56 και  58 από Αθήνα για Θεσσαλονίκη  και οι αμαξοστοιχίες 53, 55, 57 και  59 από Θεσσαλονίκη για Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι τα δρομολόγια στο τμήμα Αθήνα-Χαλκίδα – Αθήνα τελούν υπό αναστολή, μέχρι νεωτέρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι