ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταδικάζουν την επίθεση κατά Κασσελάκη από κουκουλοφόρους στη Θεσσαλονίκη

Άγρια επίθεση ομάδας νεαρών σε δύο τρανς άτομα στη Θεσσαλονίκη - 21 συλλήψεις,

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ομοφοβική επίθεση εναντίον δύο τρανσέξουαλ, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκης είπε ότι «είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά και πρέπει όλοι να ξέρουν πως ο προοδευτικός κόσμος είμαστε πλειοψηφία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για να συμμετέχει στο συλλαλητήριο κατά της ομοφοβίας στην πλατεία Αριστοτέλους. Τον κ. Κασσελάκη υποδέχτηκαν στα γραφεία του κόμματος ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος, οι βουλευτές Κυριακή Μάλαμα, Πέτρος Παππάς, στελέχη και μέλη.

Η πορεία στην πλατεία Αριστοτέλους έγινε σε κλίμα έντασης, καθώς ομάδα 30 – 40 ατόμων με κουκούλες (σύμφωνα με πληροφορίες ακροδεξιών ομάδων) προσπάθησε να προσεγγίσει το σημείο και κινήθηκε κατά των διαδηλωτών. Κουκουλοφόροι μάλιστα, αποπειράθηκαν να επιτεθούν και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη (δημοσιεύματα αναφέρουν πως η ομάδα που απείλησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσκείμενη στον αντιεξουσιαστικό χώρο). Οι κουκουλοφόροι κρατούσαν λοστούς, ωστόσο αμέσως παρενέβη αστυνομικός που βρισκόταν έξω από το Ολύμπιον με αποτέλεσμα οι κουκουλοφόροι να στραφούν εναντίον του και να του επιτεθούν.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένας από τους κουκουλόφορους χτύπησε στο πρόσωπο τον αστυνομικό με το κράνος που κρατούσε και ότι οι κουκουλοφόροι κατάφεραν να αρπάξουν το πηλήκιο του αστυνομικού. Στο “Ολύμπιον” έσπευσε όχημα ταχείας επέμβασης του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών στον αστυνομικός. Ο τραυματίας αστυνομικός θα μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο 424 ΓΣΝΕ. Τελικώς, τα άτομα αυτά απομακρύνθηκαν, προς τα στενά της πλατείας. Το επεισόδιο εις βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασαν με δήλωση τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Το επεισόδιο

Το επεισόδιο, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα νεαρών ατόμων εις βάρος δύο τρανς ατόμων, σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει το thestival.gr το περιστατικό εκτυλίχθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι νεαροί αντάλλαξαν ύβρεις με τα τρανς άτομα και τη συνέχεια άρχισαν να τους πετούν μπουκάλια, ενώ κάποιοι τους έφτυσαν. Τα θύματα της επίθεσης μπήκαν στο εσωτερικό ενός εστιατορίου για να προστατευθούν και ειδοποιήθηκε η αστυνομία. Στο σημείο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 22 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 21 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι 12 από τους συλληφθέντες είναι ανήλικοι. Οι εμπλεκόμενοι οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου. Tην υπόθεση ανέλαβε η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης και οι 12 ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι 9 ενήλικοι από τους συνολικά 21 συλληφθέντες. Εις βάρος των ενηλίκων και των 12 ανηλίκων που συνελήφθησαν, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και στους δύο εκ των κατηγορουμένων ασκήθηκε δίωξη και για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να δικαστούν αύριο το μεσημέρι και έως τότε παραμένουν υπό κράτηση. Οι ανήλικοι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη σύλληψή τους με προφορική εντολή εισαγγελέα, παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο αρμόδιο δικαστήριο ανηλίκων.

Το επεισόδιο όπως είναι επόμενο προβληματίζει τη Θεσσαλονίκη, για να ολοένα και συχνότερα επεισόδια νεανικής βίας, που κυρίως έχουν οπαδικά χαρακτηριστικά.

Δήλωση του δημάρχου Αγγελούδη

Δήλωση για την επίθεση των νεαρών ατόμων σε τρανς άτομα έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης: «Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη χυδαία, ομοφοβική επίθεση στην καρδιά της πόλης. Η αποδοχή είναι δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας. Στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές».

Δηλώσεις κυβέρνησης και κομμάτων

«Θλίψη και οργή προκαλεί η επίθεση με στοιχεία λιντσαρίσματος σε δύο συνανθρώπους μας στη Θεσσαλονίκη, επειδή απλώς έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό», αναφέρει στην ανάρτηση του ο κ. Μαρινάκης. «Ο κοινωνικός εκφασισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός. Οι αυτουργοί αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη», συνεχίζει και καταλήγει: «Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά. Θλιβερές εξαιρέσεις δεν πρόκειται να μας αφήσουν πίσω»

Την επίθεση καταδίκασαν με δηλώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά.

Καταδίκη από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης

Την ομοφοβική επίθεση χθες το βράδυ στο κέντρο της πόλης καταδικάζει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος εκφράζοντας παράλληλα την τεράστια ανησυχία του ως προς τις επικίνδυνες διαστάσεις που λαμβάνουν φαινόμενα βίας. «Με πόνο καρδιάς ανέγνωσα στα Μέσα Ενημέρωσης την είδηση περί της επίθεσης που δέχτηκαν δυο πρόσωπα στην Θεσσαλονίκη, από άλλους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλοί ανήλικοι, οι οποίοι εξέφρασαν με αυτό τον βάρβαρο και απαράδεκτο τρόπο την διαφωνία τους για την εμφάνισή τους» τονίζει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι «το τελευταίο αυτό περιστατικό βίας, μαζί με άλλα που έχουν προηγηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα (ενδοοικογενειακής και ενδοσχολικής βίας, βίας κατά ανηλίκων, ανθρωποκτονίες, επιθέσεις εναντίων Ιερών Ναών κ.ά), δημιουργούν στην τοπική μας κοινωνία τεράστια ανησυχία ως προς τις επικίνδυνες διαστάσεις που λαμβάνουν αυτά τα φαινόμενα».

«Ως Επίσκοπος της Ορθόδοξου Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης, δηλώνω ότι η βία δεν εκφράζει τον τρόπο της ζωής των ορθοδόξων χριστιανών. Η χρήση βίας δεν δικαιολογείται για κανένα λόγο, απεναντίας καταδικάζεται απερίφραστα και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Ευαγγελικό ήθος» υπογραμμίζει ο Μητροπολίτης Φιλόθεος, ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφων Τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, για το περιστατικό της επίθεσης εναντίον δύο ατόμων στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση. Για να συμπληρώσει ότι «ο Χριστός μας δεν «σταυρώνει», αλλά σταυρώνεται ο Ίδιος, δεν βιαιοπραγεί, αλλά δέχεται ο Ίδιος τη βία, δεν λοιδωρεί ποτέ την οποία ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά ακόμη κι όταν ο Ίδιος λοιδορείται και βλασφημείται, ευλογεί τους πάντες και καλεί προς μετάνοια».

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αφού προτρέπει όλους μας γίνουμε περισσότερο ανθρώπινοι, «όπως ο Χριστός μας δίδαξε: ‘’να αγαπάτε τους εχθρούς σας και να κάνετε το καλό, δίχως να ελπίζετε σε καμιά ανταπόδοση’’ (Λουκ. 6. 35)», προαναγγέλλει ότι η Ιερά μητρόπολη σε συνεργασία με τοπικούς φορείς θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις για την πρόληψη φαινομένων βίας.

Η μαρτυρία του ενός θύματος

Ένα από τα δύο θύματα της επίθεσης, το οποίο μίλησε στο avmag.gr, θέλοντας να γνωστοποιήσει τα όσα συνέβησαν. Όπως ανέφερε, περπατούσαν στην Αριστοτέλους προς την παραλιακή θέλοντας να πάρουν το αστικό λεωφορείο. Τότε κάποιοι άγνωστοι άτομα άρχισαν την παρενόχληση, χρησιμοποιώντας ομο/τρανσφοβικές εκφράσεις και βρισιές.

«Μας έφτυναν, πετούσαν μπουκάλια […] κάποιος με χτύπησε στο κεφάλι» αναφέρει στις πρώτες του δηλώσεις ένα από τα τρανς άτομα που δέχθηκε επίθεση από ομάδα ατόμων το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Αριστοτέλους. «Δεν θα το αφήσουμε έτσι!» επεσήμανε.

«Ένας μάλιστα απ΄αυτούς με τράβηξε και με έφτυσε», αναφέρει. Αντιδρώντας του πέταξε το παγωτό που κρατούσε στο χέρι. Μετά από αυτό άρχισαν να μαζεύονται και άλλοι άγνωστοι στην πλατεία κινούμενοι απειλητικά προς το μέρος τους. «Κάποια στιγμή μια κοπέλα μπήκε μπροστά μας και τους ζήτησε να σταματήσουν αλλά και αυτή την έσπρωξαν», λέει. Τρέξαμε για να ξεφύγουμε. Μας έφτυναν, πετούσαν μπουκάλια και διάφορα άλλα πράγματα. Εμένα κατάφεραν να με φτάσουν. Κάποιος με χτύπησε στο κεφάλι, ευτυχώς όχι σοβαρά».

Κατέφυγαν μέσα σε μαγαζί

Βρέθηκαν τελικά σε ένα μαγαζί για να ξεφύγουν από το πλήθος. Παρέμειναν εκεί περίπου για 30 λεπτά. Όταν, μάλιστα, κάποιοι υπάλληλοι του μαγαζιού βγήκαν έξω προσπαθώντας να διώξουν το πλήθος δέχθηκαν κι αυτοί κακοποιητικά σχόλια. Κάποια στιγμή έφτασε η αστυνομία – τόσο τα θύματα όσο και άλλα άτομα που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην πλατεία την είχαν καλέσει. «Ακόμη και τότε, το πλήθος που ήταν μαζεμένο, συνέχιζε την προκλητική συμπεριφορά», τονίζει.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και στα social media για το περιστατικό βίας.

Σε συγκέντρωση καλεί η ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητα

Mέλη της ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητας απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Χτες το βράδυ δύο αδέρφια μας, δύο κουήρ υποκείμενα, ενώ έκαναν τη βόλτα τους στο πιο κεντρικό σημείου της Θεσσαλονίκης, δέχτηκαν επίθεση από όχλο άνω των 150 ατόμων. Τα άτομα αυτά ήταν κυρίως ανήλικα αγόρια που αράζουν στο σημείο. Ούτε οργανωμένοι φασίστες, ουτε οπαδοί. Το περιστατικό δείχνει ξεκάθαρα το ποσό βαθιά έχει σαπίσει ο κορμός της ελληνικής κοινωνίας. Τα παιδιά αυτά δεν έδρασαν μόνα τους. Οπλίστηκαν από τις ομοτρανσφοβικές απόψεις που αναπαραγονται στα σπίτια τους, στην τηλεόραση και το ίντερνετ. Κι έδρασανς αυτό τον τρόπο αντανακλαστικα, όχι οργανωμένα. Τις ημέρες του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και λίγες εβδομάδες πριν το Europride. Εμείς κατηγορούμε ευθέως καθε άτομο που συμμετείχε σε αυτό το σκηνικό. Ενήλικο η ανήλικο. Οι μέρες που μας τραμπουκίζατε έχουν περάσει. Τώρα ο φόβος αλλάζει πλευρά. Κατηγορούμε επιπλέον κάθε δημόσιο πρόσωπο, κάθε βουλευτή, κάθε δημοσιογράφο ή πανελίστα, κάθε σελέμπριτι και κάθε ιερέα που με αφορμή την ψήφιση του ομόφυλου γάμου χλεύασε εμάς, τις ταυτότητες μας, τις ζωές μας και τις αδερφές μας. Απόψε στις 19.00 συγκέντρωση στο σημείο του περιστατικού (Πλατεία Αριστοτέλους με Λεωφόρο Νίκης). Έχουμε μόνο το ένα το άλλο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι