Airbnb: Μεταστροφή των ιδιοκτητών στους Έλληνες ενοικιαστές με τιμές τουρίστα!

Αirbnb: Μεταστροφή των ιδιοκτητών στους Έλληνες ενοικιαστές με τιμές τουρίστα, Όλγα Μαύρου

Μεταστρέφονται σταδιακά στις μακροχρόνιες μισθώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων εγκαταλείποντας την βραχυχρόνια των Αirbnb. Ωστόσο, παρότι το τελευταίο δίμηνο τα ενοίκια σημείωσαν μια πολύ μικρή πτώση, η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν συνειδητοποιεί ακόμα (όπως δείχνουν οι  τρέχουσες τιμές) ότι οι Έλληνες αδυνατούν να καταβάλλουν ως ενοίκιο  8-10 ευρώ το τετραγωνικό.

Παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες ενοικιάζουν “μεσοπρόθεσμα”, δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που εξυπηρετεί τους ίδιους (ώστε αν ανοίξει ο τουρισμός να βγει μεγαλύτερο κέρδος από το ακίνητο), αλλά δεν εξυπηρετεί διόλου τον ενοικιαστή. Οι μισθώσεις για 5 μήνες ή 8 μήνες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ενοικιαστών.

Όπως διαπιστώσαμε στις αγγελίες ενοικιάσεων, οι τιμές δεν αλλάζουν ακόμη, παρά την κρίση στον τουρισμό, η οποία άφησε κενά όσα διαμερίσματα θα ενοικιάζονταν σε τουρίστες. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που μείωσαν κατά 10% τα ενοίκια που ζητούσαν προ κορονοϊού. Οι ιδιοκτήτες δεν δείχνουν δηλαδή  να συμβιβάζονται με το γεγονός ότι πρέπει να ζητούν λιγότερα αφού το ενοικιαζόμενο στον τουρίστα άφηνε σημαντικό κέρδος αλλά είχε ταυτόχρονα και σημαντικό κόστος για τον ιδιοκτήτη.

Με τον Έλληνα ενοικιαστή ο ιδιοκτήτης δεν θα έχει πλέον το ίδιο κόστος. Παρότι δηλαδή συνεχίζει να ενοικιάζει επιπλωμένο διαμέρισμα, με την μακροχρόνια μίσθωση απαλλάσσεται από το κόστος ή το χρόνο διαχείρισης, τη ΔΕΗ, το διαδίκτυο, την ΕΥΔΑΠ, την καθαριότητα του χώρου, τα κοινόχρηστα, την παροχή σιδερωμένων πετσετών και σεντονιών,  και γενικά  όσα τον επιβάρυναν όταν τα ενοικίαζε βραχυχρόνια.

Πιθανόν, εκτιμούν πολλοί, οι τιμές να πέσουν σε ρεαλιστικά επίπεδα  όταν οι ιδιοκτήτες διαπιστώσουν το φθινόπωρο  στην πράξη,  ότι στην εγχώρια αγορά ισόγεια, υπόγεια και  ημιόροφοι δεν “πιάνουν” 10 ευρώ το τετραγωνικό κι ας διαθέτουν κρεβάτι, ψυγειάκι και κουζινάκι. Η διαφορά θα φανεί -όπως εκτιμάται-  το Σεπτέμβρη, όταν θα ψάχνουν οι φοιτητές σπίτι σε άλλη πόλη.

Ενοίκια και πωλήσεις

Όπως είπε στο slpress ο κ. Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, τα περισσότερα ακίνητα που προορίζονταν για βραχυχρόνια μίσθωση είναι εξάλλου μικρά και καλύπτουν τις ανάγκες φοιτητών, νεαρών εργαζομένων, συνταξιούχων ή ζευγαριού χωρίς παιδί -η οικογένεια θέλει μεγαλύτερο σπίτι και κυρίως μη επιπλωμένο. Αφού τον ιδιοκτήτη δεν τον συμφέρει να νοικιάσει αποθήκη για την οικοσκευή και άρα θα συνεχίσει να το διαθέτει επιπλωμένο, θα συνεχίσει άρα να απευθύνεται σε άτομα και όχι σε οικογένειες, άρα ο ενοικιαστής αναγκαστικά θα ανήκει σε ομάδες με περιορισμένα εισοδήματα.

Επίσης διαπιστώνεται ότι και στις πωλήσεις οι ιδιοκτήτες αρνούνται να προσαρμόσουν ρεαλιστικά τις τιμές και ενώ υπάρχει ενδιαφέρον (κυρίως από ξένους επενδυτές), αυτό θα εξανεμισθεί όταν ο Έλληνας ιδιοκτήτης επιμένει ότι το ακίνητό του αξίζει 30% πάνω από την τιμή που είναι διατεθειμένος να δώσει ο αγοραστής.

Οι παρακάτω τιμές (του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates) δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία προσπαθούν να βγάλουν από τις μακροχρόνιες μισθώσεις  σχεδόν όσα κέρδιζαν από τις βραχυχρόνιες στους τουρίστες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι