ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αισιοδόξια για την αντιμέτωπιση της ινδικής μετάλλαξης

Αισιοδόξια για την αντιμέτωπιση της ινδικής μετάλλαξης

Σε συνέντευξη που έδωσε ο ιδρυτής της γερμανικής BioNTech, εταίρου της Pfizer, δήλωσε βέβαιος ότι μέχρι τον Αύγουστο η Ευρώπη θα έχει επιτύχει συνολική ανοσία, δηλαδή θα έχει εμβολιασθεί περίπου το 70% των πολιτών, με ορατή πια στον ορίζοντα, την κανονικότητα. Επίσης δήλωσε ότι η εταιρεία του έχει μελετήσει το ινδικό στέλεχος με τις μεταλλάξεις του και είναι «βέβαιη ότι θα καλυφθεί κι αυτό, αν και κατά πάσα πιθανότητα ήδη καλύπτεται από το υπάρχον εμβόλιο».

Παράλληλα ο Άλεξ Μπουρλά της Pfizer δήλωσε ότι άρχισαν οι κλινικές δοκιμές για το χάπι που θα χορηγείται για κατ΄ οίκον θεραπεία της νόσου στα αρχικά στάδιά της, και το οποίο είναι αντιικό. Συγκεκριμένα, είναι αναστολέας πρωτεάσης. Αναστολείς ήδη κυκλοφορούν στο εμπόριο φαρμάκων για τον έλεγχο του ιού που προκαλεί το AIDS, αλλά και για την ηπατίτιδα C. Tα φάρμακα αυτά στοχεύουν σε μια πρωτέαση του ιού που να εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του.

Αναστέλλουν εκλεκτικά την πρωτεάση του ιού και έτσι εμποδίζουν τη δημιουργία ώριμων λοιμωδών ιικών σωματιδίων. Άλλοι αναστολείς συνδέονται με αναστρέψιμο τρόπο με τη δραστική θέση της πρωτεάσης του ιού και εμποδίζουν την διαίρεση των πολυπρωτεϊνών, οπότε σχηματίζονται “ανώριμα” και μη λοιμώδη σωματίδια.

Όμως το σκεύασμα μόλις τώρα άρχισε να χορηγείται και μάλιστα σε πολύ μικρό αριθμό εθελοντών, ηλικίας 18 έως 60 ετών. Η έρευνα σε αυτούς τους 60 θα διαρκέσει τέσσερις μήνες. Αν αποδειχθεί ότι το σκεύασμα δεν προκαλεί παρενέργειες, θα δοκιμαστεί σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών, ώστε το φθινόπωρο να ολοκληρωθεί η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών και (αν όλα πάνε καλά) να είναι διαθέσιμο για κατ΄ οίκον θεραπεία στα τέλη του 2021.

Ο Ογούρ Σαχίν που ίδρυσε την BioNTech με την σύζυγό του το 2008 και που παραδόξως έγινε δισεκατομμυριούχος το 2016 από μια εταιρία που επέλεξε να της δώσει ελληνικό όνομα (την εταιρία Γανυμίδης), παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τα νεότερα επί του εμβολίου. Πιστεύει ότι η κανονικότητα δεν απέχει πολύ και την τοποθετεί περίπου το φθινόπωρο, αλλά διευκρινίζει ότι δεν θα είναι η κανονικότητα που ξέραμε. Ξεκίνησε όμως με την ινδική μετάλλαξη που έχει θορυβήσει πολλούς επιστήμονες, όχι επειδή είναι απλώς πολύ μεταδοτική και έχει γονατίσει την Ινδία, αλλά επειδή ίσως ξεγλιστράει από τα εμβόλια.

«Μελετούμε ακόμη το ινδικό στέλεχος με τις μεταλλάξεις του, όμως διαπιστώσαμε ότι αυτές τις μεταλλάξεις τις είχαμε ήδη εξετάσει όταν παρασκευάζαμε το εμβόλιο ως ενδεχόμενες πριν από ένα χρόνο και είμαι πεπεισμένος ότι το εμβόλιο τις καλύπτει. Το σκεύασμά μας είναι έξυπνα σχεδιασμένο και είμαι βέβαιος ότι η προστασία που αναπτύσσει στον οργανισμό, θα αντέξει και στις ινδικές μεταλλάξεις. Αν πάντως χρειαστεί να ενισχύσουμε το σκεύασμα εκ νέου, θα το κάνουμε. Δεν με ανησυχεί, δεν είναι κάτι δύσκολο», δήλωσε.

Στατιστικές ανοσίας

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου των BioNTech/Pfizer εξήγησε ότι φθάνει στο ανώτατο σημείο του, στο 95%, μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της β’ δόσης. Έξι μήνες μετά η αποτελεσματικότητα περιορίζεται στο 91% και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παρασκευαστών, μετά από οκτώ μήνες αυτή μειώνεται σημαντικά. Με τη γ΄ δόση, η οποία θα πρέπει να χορηγείται εννέα έως δώδεκα μήνες μετά τη β’, η προστασία θα προσεγγίζει πλέον το 100%, ενώ στο μέλλον εκτιμάται ότι θα χρειάζεται μόνο μία δόση του εμβολίου ανά 12 ή 18 μήνες.

Τάχθηκε υπέρ της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών και της ανάκτησης ελευθεριών για τους εμβολιασμένους, προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο υπερβολικά πρώιμης χαλάρωσης και καλλιέργειας «κουλτούρας φθόνου» στην κοινωνία, καθώς η παροχή προνομίων στους εμβολιασθέντες, αδικεί όλους εκείνους που ακόμη περιμένουν το πολυπόθητο εμβόλιο και δεν το έχουν.

«Ας χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αλλά δεν πρέπει να γίνουν διακρίσεις», τόνισε. «Θέλουμε να επιστρέψουμε όλοι σε μια φυσιολογική ζωή και αυτό σημαίνει τμηματικό άνοιγμα και σταδιακή ανάκτηση ελευθεριών. Από τις μελέτες στο Ισραήλ είναι γνωστό ότι οι εμβολιασμένοι δεν αρρωσταίνουν, ενώ μεταδίδουν λίγο έως καθόλου τον ιό. Θα είχε λοιπόν νόημα να υπάρξει κάποια χαλάρωση, αλλά δεν θα πρέπει να γίνει πρόωρα. Δεν πρέπει, επίσης, να δημιουργήσουμε κουλτούρα φθόνου, με εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί να είναι οι διπλά άτυχοι της υπόθεσης».

Εκτιμά ότι στο τέλος Μαΐου ή στα μέσα Ιουνίου το 50%-60% του πληθυσμού στην Ευρώπη θα έχει εμβολιαστεί επαρκώς και έτσι θα μπορεί να υπάρξει χαλάρωση «σε κάποιο βαθμό». Σε ό,τι αφορά στην “ανοσία της αγέλης”, η Ευρώπη θα την έχει επιτύχει τον Ιούλιο, το αργότερο τον Αύγουστο, κατά τις εκτιμήσεις του.

Νέα κανονικότητα

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το κατά πόσο η «νέα κανονικότητα» θα θυμίζει την “παλιά”, την προ πανδημίας κανονικότητα, ο συνιδρυτής της BioNTech εξήγησε ότι ο ίδιος μιλάει για «νέα κανονικότητα», και δεν θέλει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα όπως την ξέραμε, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

«Στη νέα κανονικότητα θα ανήκει και το γεγονός ότι πλέον θα μπορούμε να προστατευτούμε, να κινηθούμε ελεύθερα και το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν μια πολύ καλή προστασία. Στη νέα πραγματικότητα όμως, παράλληλα, θα ανήκει και το γεγονός ότι κάποιοι είτε δεν θα θέλουν να εμβολιαστούν είτε, λόγω κακού ανοσοποιητικού, δεν θα μπορούν να επιτύχουν απόλυτη προστασία. Πρέπει να σκεφτόμαστε και αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε και ανέφερε ακόμη ότι «κατά καιρούς θα διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι κάπου υπάρχει μια εστία κρουσμάτων, η οποία όμως μετά από λίγο θα τίθεται υπό έλεγχο. Θα συνηθίσουμε τόσο τη νέα κανονικότητα που θα ξεχάσουμε τη συναισθηματική φόρτιση της Covid-19», προέβλεψε ο κ. Σαχίν.

Ερωτηθείς σχετικά με την προσωπική του εμπειρία ως γιος Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, ο συνιδρυτής της BioNTech ανέφερε ότι το ενδιαφέρον του για τις επιστήμες ήταν εμφανές από την παιδική του ηλικία και ότι είχε την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί το γερμανικό σύστημα που επιτρέπει την εξέλιξη σε όποιον το επιθυμεί. Δήλωσε δε ευγνώμων που μπορεί να ασχολείται με την έρευνα με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων και προέβλεψε ότι η εταιρία του, η οποία ασχολείτο κυρίως με την ανάπτυξη ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο, θα δώσει τα επόμενα χρόνια αποτελέσματα και σε αυτόν τον τομέα.

Πρόκειται πάντως για έναν αναμφίβολα ευφυή άνδρα, παιδί μεταναστών εργατών που βρέθηκε στη Γερμανία 6 ετών. Ο δάσκαλός του στην Κολωνία του έλεγε να πάει σε τεχνικό λύκειο, παρότι πήγαινε από μικρός και δανειζόταν επιστημονικά βιβλία και έδειχνε την κλίση του. Η γειτονιά του ήταν πιο διορατική από τον δάσκαλο και φρόντισε ο Ογούρ Σαχίν να πάει σε ειδικό λύκειο και να είναι το πρώτο παιδί Τούρκου εργάτη μετανάστη που το τελείωνε με άριστα. Όταν μπήκε στην Ιατρική, γνώρισε και την γυναίκα του, η οποία είχε μεν τουρκική καταγωγή, αλλά είχε γεννηθεί στη Γερμανία, με γονείς χειρουργό και βιολόγο αντίστοιχα. Ερωτεύθηκαν, παντρεύτηκαν, έκαναν μια κόρη, και πηγαίνουν στη δουλειά τους με το ποδήλατο, όπως και πριν από 20 χρόνια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι