ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αισθητός και στην Αθήνα ο νέος σεισμός στην Αμοργό – Τί λένε ειδικοί

Αισθητός και στην Αθήνα ο νέος σεισμός στην Αμοργό – Τί λένε ειδικοί
(Ξένη Δημοσίευση) Απόσπασμα από τον διαδραστικό χάρτη κατανομής σεισμών στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, οι οποίοι προέκυψαν από την καθημερινή ανάλυση της σεισμικότητας από το ΕΣ-ΕΚΠΑ. Το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/), από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2025, έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 11,700 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 9,600 με μεγέθη Μ1.0. Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,400 σεισμοί, με ~400 να έχουν μέγεθος Μ2.5, 18 σεισμούς με Μ4.0, και 5 σεισμούς με Μ4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.7. Στις 7 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί, με ~270 να έχουν μέγεθος Μ2.5, 8 σεισμούς με Μ4.0, και 2 σεισμούς με Μ4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος Μ=4.8. Οι περισσότεροι σεισμοί εντοπίζονται σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, το οποίο ήταν ήδη ενεργό τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθηση

Χωρίς τέλος η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης: Νέος ισχυρός σεισμός, κλίμακας πέντε Ρίχτερ καταγράφηκε λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής στην Αμοργό. Ο σεισμός στην υποθαλάσσια περιοχές της Ανύδρου, δηλαδή μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στις 21:05 με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα νότιο, νοτιοανατολικά της Αμοργού. Το εστιακό βάθος ορίζεται στα 41,3 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική. Λίγα λεπτά αργότερα, και συγκεκριμένα, στις 21:16, ακολούθησε μία άλλη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 25 χιλιόμετρα βόρειο, βορειοδυτικά της Ανάφης. Ένα λεπτό αργότερα, και συγκεκριμένα στις 21:17 σημειώθηκε νέο σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα νότιο, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Στις 21:25 καταγράφηκε σεισμός 4,1 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 24 χιλιόμετρα νότιο, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Στις 21:31 ακολούθησε νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα νότιο, νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σημειώνεται, πως το απόγευμα είχαν προηγηθεί σήμερα άλλοι τέσσερις σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού. Συγκεκριμένα, στις 13:54 καταγράφηκε σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 19 χιλιόμετρα νότιο, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Λίγη ώρα αργότερα, στις 13:59 σημειώθηκε σεισμός 4,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νότιο, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού Ακολούθησε στις 17:16 το απόγευμα σεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, 21 χιλιόμετρα νότιο, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Στις 19:18 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4 Ρίχτερ, 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια στα κτίρια των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης και της Αμοργού, κρίνοντας τα ασφαλή. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ειδικών Επιτροπών για τους σεισμούς, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

Τί λένε σεισμολόγοι

Στις νέες ισχυρές δονήσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή στις Κυκλάδες αναφέρεται σε ανάρτησή του στο Facebook ο Άκης Τσελέντης και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Μην πιστεύετε στο αφήγημα ότι εξασθενεί η ακολουθία». Αναλυτικά ο σεισμολόγος σημειώνει: «ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΟΤΙ ΕΞΑΣΘΕΝΕΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ . ΜΟΛΙΣ ΕΙΧΑΜΕ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ 4,7 , 5,2!».

Ο Άκης Τσελέντης υπενθύμισε και την πρωινή ανάρτησή του στην οποία ανέφερε: «Από χθες παρατηρούμε μια μικρή ελάττωση τον σεισμών. Μην πιστεύετε στο αφήγημα ότι εκτονώθηκε το φαινόμενο. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των σεισμικών ακολουθιών.
Μετά από κάθε απότομη μείωση της σεισμικότητας ακολουθούν σεισμοί με μεγαλύτερα μεγέθη (δεν ομιλώ για τον κυρίως σεισμό). Η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για μήνες. Για παράδειγμα στο Αρκαλοχώρι διήρκησε 4 μήνες πριν τον κύριο σεισμό των 6R.
Eπομένως να συνεχίσετε να λαμβάνεται υπόψη τα μέτρα σεισμικής προφύλαξης που πρότειναν οι επιτροπές».

Ο Σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος από την πλευρά του εκτίμησε μετά την ισχυρή δόνηση των 5 Ρίχτερ ότι η αποφόρτιση θα είναι μια αργή διαδικασία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx