ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μάχη με τις φλόγες σε Ρέθυμνο και Κω – Αγωνία για τους δυνατούς ανέμους

Μάχη με τις φλόγες σε Ρέθυμνο και Κω – Αγωνία για τους δυνατούς ανέμους
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συναγερμός έχει σημάνει το απόγευμα της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου στo Ρέθυμνο της Κρήτης, όπου εκδηλώθηκε φωτιά, με τις φλόγες να καίνε κοντά σε σπίτια, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην περιοχή.

Στο σημείο έσπευσε δύναμη της Πυροσβεστικής ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσχεραίνουν σημαντικά την προσπάθεια των πυροσβεστών σύμφωνα με το neakriti.gr.

Λίγο μετά τις 19:30 εστάλη και μήνυμα του 112 για εκκενώσεις των περιοχών Φωτεινάρι και Σούδα. Το μήνυμα καλούσε τους πολίτες να απομακρυνθούν μέσω παραλιακού Αγιοβασειλιάτικου δρόμου προς την παραλία Κόρακα Ροδακίνου

Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και πλέον επιχειρούν 89 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων, εθελοντές, 25 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν ρίψεις 4 ελικόπτερα. Συνδράμουν και μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στο Φωτεινάρι έσπευσαν ένα πλωτό περιπολικό και δύο πλωτά του Λιμενικού, ένα σκάφος της Frontex και ιδιωτικά μέσα, για να συνδράμουν σε περίπτωση που χρειαστεί.

Μάχη και στη Κω

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Πυλί της Κω, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με έξι οχήματα, καθώς και εθελοντές, ενώ από αέρος πραγματοποίησαν ρίψεις, τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Στην επιχείρηση συνδράμουν επίσης μηχανήματα έργου και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι δυνάμεις ενισχύονται και από τη Ρόδο, καθώς με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνουν στην Κω επτά πυροσβέστες της 11ης ΕΜΟΔΕ, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Σύμφωνα με το kosnews24, αυτή την ώρα η φωτιά συνεχίζει να καίει σε δύσβατη περιοχή, όπου οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν ακόμη να προσεγγίσουν και να επιχειρήσουν.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Ιδιαίτερα δύσκολες αναμένονται οι συνθήκες για τον κρατικό μηχανισμό σήμερα καθώς σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για Αττική, Στερεά, Πελοπόννησο, ενώ μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση πολύ υψηλού κινδύνου (κατηγορία 4).

Ειδικότερα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

* Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)

* Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Ζακύνθου)

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

* Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

* Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής και ‘Αγιον Όρος)

* Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)

* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων)

* Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει για μία ακόμα φορά έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος, όπως ανακοινώθηκε, παραμένει σε γενική επιφυλακή το προσωπικό, όπου στην περιοχή ευθύνης τους αναμένεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 5), ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης, σε μερική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που στην περιοχή ευθύνης τους αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνός πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Τέλος το απαγορευτικό απόπλου

Ομαλοποιείται σταδιακά η ακτοπλοϊκή κίνηση, καθώς μετά τις 16:00 της Παρασκευής 14 Αυγούστου δεν είναι σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Συνολικά προγραμματίστηκαν και θα εκτελεστούν οκτώ δρομολόγια από τα δύο λιμάνια —πέντε από τη Ραφήνα και τρία από το Λαύριο— με τροποποιήσεις και πρόσθετες αναχωρήσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το αυξημένο επιβατικό κοινό ενόψει του Δεκαπενταύγουστου. Την ίδια ώρα, τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά εκτελούνται κανονικά.
Παράλληλα, πλοία που είχαν προορισμό το λιμάνι της Ραφήνας, είναι ήδη εν πλω με τα δρομολόγια πλέον να εκτελούνται κανονικά.

Από τη Ραφήνα έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες αναχωρήσεις:

Στις 16:00 το «Αικατερίνη Π.» για Τήνο και Μύκονο.
Στις 16:15 το «Fast Ferries Andros» για Τήνο και Μύκονο.
Στις 18:00 το «Superferry» για Άνδρο.
Στις 18:45 το «Andros Queen» για Τήνο και Μύκονο.
Στις 19:15 το «Andros King» για Άνδρο.

Από το Λαύριο προγραμματίστηκαν τρία δρομολόγια:

Στις 16:00 το «Superstar» για Άνδρο, Τήνο και Μύκονο.
Στις 16:00 το «Terra Jet 2» για Τήνο, Μύκονο και Πάρο.
Στη 01:00 του Σαββάτου 15 Αυγούστου το «Άρτεμις» για Μήλο.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιβάτες καλό είναι να επικοινωνούν με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες ή τα κατά τόπους λιμεναρχεία πριν μεταβούν στα λιμάνια, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν νεότερες αλλαγές ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx