Succession στην πλουσιότερη οικογένεια! – Ο Μπερνάρ Ανρό και οι πέντε διάδοχοι

Αληθινό succession στην πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου! – Μπερνάρ Ανρό και οι πέντε διάδοχοι , Νεφέλη Λυγερού

Τη στιγμή που ο πλανήτης υποκλίνεται στην τηλεοπτική σειρά Succession, που στα ελληνικά σημαίνει Διαδοχή και στην οποία ο πρωταγωνιστής και αυτοδημιούργητος μεγιστάνας των μίντια Λόγκαν Ρόι με αφορμή τα 80α γενέθλια του αναλογίζεται αν έχει έρθει η στιγμή να παραδώσει την σκυτάλη σ’ ένα από τα παιδιά του, ένα αληθινό θρίλερ εξελίσσεται στην πιο πλούσια οικογένεια του κόσμου για το ποιος θα κάτσει επιτέλους στον θρόνο της. Ο λόγος για τα πέντε ενήλικα παιδιά του Μπερνάρ Ανρό που ανυπομονούν να ανακοινώσει ο πατέρας τους ποιο από αυτά θα επιλέγει για να τον διαδεχθεί στο τιμόνι της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου.

Ο Γάλλος επιχειρηματίας έχει στην κατοχή του τη LVMH, της οποία είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Η LVMH είναι η θυγατρική εταιρεία στην οποία ανήκουν 75 μάρκες πολυτελείας και όχι μόνο. Μεταξύ των πιο γνωστών brands της είναι η Gucci, η Dior, η Fendi, η Louis Vuitton, η Tiffany & Co, η Bulgari, και η Moet. Όλα αυτά δημιουργήθηκαν όταν το 1985, ο Bernard Arnault έπεισε τον πατέρα του να μετατρέψει την μικρομεσαία οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία τους σε κτηματομεσιτική και στη συνέχεια να επενδύσουν όλα τους τα χρήματα στην αγορά του καταχρεωμένου ομίλου Boussac. Από αυτόν τον όμιλο το μόνο που ενδιέφερε τον Arnault ήταν o τότε ξεπεσμένος Christian Dior. Το ένστικτο του αποδείχθηκε σωστό!

Κάπως έτσι το ένα έφερε το άλλο. Και ο Arnault κατάφερε να βάλει την πολυτέλεια στο προσκήνιο. Την πολυτέλεια όχι όμως την γνώριζαν μέχρι τότε οι Γάλλοι, αλλά την πολυτέλεια των φορεμάτων Dior με τυπώματα εφημερίδων και τις τσάντες Louis Vuitton με γκράφιτι. Στη διαδρομή του ο Γάλλος επιχειρηματίας δεν ήταν μόνος. Αγαπούσε τα δημιουργικά άτομα και πρόσθετε στην ομάδα του, ονόματα όπως ο Marc Jacobs στον οίκο Louis Vuitton και ο John Galliano στον Christian Dior. Από νωρίς, όμως, φρόντισε να έχει στο πλευρό του και τα πέντε παιδιά του. Ο 73χρονος μεγιστάνας συνεχίζει να τα προωθεί σε σημαντικές θέσεις στην αυτοκρατορία του και οι φήμες εντείνονται για το ότι πλησιάζει ο χρόνος που ένα από αυτά θα χριστεί κληρονόμος της αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρνό κάθε μήνα ανελλιπώς καλεί ξεχωριστά τα παιδιά του σε ένα κατ’ ίδιαν γεύμα στο γραφείο του. Αυτό κρατάει 90 λεπτά. Ρωτάει κάθε ένα τη γνώμη του για την εταιρεία, το μέλλον αυτής, την άποψή τους για συγκεκριμένα στελέχη, για προϊόντα και κινήσεις τακτικής. Έτσι αντιλαμβάνεται πού βρίσκεται ο καθένας και ποιος είναι αυτός που διαθέτει το καλύτερο ένστικτο. Πάει άλλωστε καιρός που τους έχει όλους εκπαιδεύσει. Επέμεινε ιδιαίτερα να σπουδάσουν όλοι ανεξαιρέτως μηχανολογία. Κατά τη γνώμη του, αυτός ο τομέας θα τους βοηθούσε να αντιληφθούν δύσκολες πτυχές των επιχειρήσεων και της κατασκευής των προϊόντων. Παίρνει επίσης σχεδόν όλα τα παιδιά του σε σημαντικά επαγγελματικά ταξίδια, ώστε να δει πώς στέκονται σε σημαντικές συμφωνίες. Το σημαντικότερο που έχει κάνει, όμως, είναι να βάλει κάθε παιδί επικεφαλής σε μία από τις επιχειρήσεις του, ώστε να κρίνονται με βάση την κερδοφορία αυτής. 

Η Ντελφίν στην Christian Dior

Οι εικασίες για τη μάχη της διαδοχής στο LVMH αναζωπυρώθηκαν με την προώθηση της κόρης του Ντελφίν ως επικεφαλής της μάρκας Christian Dior Couture. Αυτό έκανε πολλούς να μιλήσουν για την πιθανή διάδοχό του. Είναι, άλλωστε, η πρωτότοκη και μοναχοκόρη του, η οποία τα τελευταία χρόνια αποκαλείται η “πρώτη κόρη της μόδας”. Μερικά χρόνια νωρίτερα σε μία σημαντική κίνηση, τουλάχιστον σε σημειολογικό επίπεδο, ο Μπερνάρ είχε χρίσει την κόρη του και εκτελεστική αντιπρόεδρο της Louis Vuitton, η οποία είναι η ναυαρχίδα του ομίλου του.

Ειδικοί του χώρου, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι η νέα γυναίκα, που ζει μεταξύ Παρισιού και Νέας Υόρκης, είχε ήδη δώσει δείγματα γραφής, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα της. Όσο ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Christian Dior τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν σημαντικά. Απέδειξε, επίσης, ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί μία κρίση μεγάλου βεληνεκούς, όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου και παγκοσμίου διαμετρήματος σχεδιαστής Τζον Γκαλιάνο μπλέχτηκε σ’ ένα σκάνδαλο, φωνάζοντας αντισημιτικά σχόλια τον Φεβρουάριο του 2011 σε δημόσιο χώρο. Τότε η Ντελφίν Αρνό είχε αντιδράσει ταχύτατα, απενεργοποιώντας μία επικοινωνιακή βόμβα που τελικά δεν εξερράγη στα χέρια της. Τον αντικατέστησε ευθύς αμέσως και μόλις λίγες εβδομάδες μετά έφερε εις πέρας μία από τις πιο επιτυχημένες επιδείξεις μόδας του οίκου. Εκείνοι που έχουν εργαστεί κοντά της κάνουν λόγο για μία επαγγελματία που επιθυμεί να κινεί τα νήματα από τα παρασκήνια.

Ο Αντουάν στα επενδυτικά 

Εξίσου ικανός και δραστήριος είναι, όμως, και ο μικρότερος αδελφός της Αντουάν Αρνό που έγινε Διευθύνων Σύμβουλος μιας σημαντικής ειδικής εταιρείας χαρτοφυλακίου του πολυτελούς ομίλου. Όπως και η αδελφή του έχει περάσει δεκαετίες ανεβαίνοντας στις εταιρικές τάξεις. Σε αντίθεση, όμως, με αυτήν μοιάζει να απολαμβάνει το προσκήνιο. Ξεκίνησε την καριέρα του από χαμηλά, δουλεύοντας στα καταστήματα ως πωλητής. «Ο πατέρας μας έλεγε πάντα ότι αν θέλετε να δουλέψετε μαζί μου, θα πρέπει να δουλέψετε σκληρότερα από όλους τους άλλους και να βιώσετε την σταδιακή άνοδο». Στη συνέχεια έγινε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πολυτελών παπουτσιών Berluti που ανήκει στον οικογενειακό όμιλο. «Τα πρώτα παπούτσια Berluti μου τα έκανε δώρο ο πατέρας μου σε ηλικία 17 ετών. Περνούσα ακόμα τη φάση της εφηβείας. Άκουγα συνέχεια το συγκρότημα Nirvana και ντυνόνουν… πώς να το πω… όχι και τόσο κομψά, οπότε δεν τα φορούσα και συχνά. Παρ’ όλα αυτά ακόμα και τότε θυμάμαι να είμαι περήφανος που μου ανήκε κάτι τόσο κομψό και όμορφο». 

Μπορεί ο ίδιος να έχει υποστηρίξει σε συνεντεύξεις του ότι ποτέ δεν υπήρξε άλλη επιλογή εκτός από το να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα μου, αλλά έχει πολλά ενδιαφέροντα. Παίζει μανιωδώς γκολφ, αλλά ποτέ δεν κλείνει συμφωνίες στα γήπεδα. Είναι, επίσης, πρωτοκλασάτος παίκτης του πόκερ. Έχει συμμετάσχει, μάλιστα, στα μεγαλύτερα τουρνουά πόκερ στο Λας Βέγκας, όπου έχει κερδίσει μεγάλα ποσά.

Ο Αλεξάντερ στην Tiffany

Τα τελευταία χρόνια στο παιχνίδι της μόδας έχει μπει και ο μικρότερος αδελφός τους Αλεξάντερ. Είναι υπεύθυνος προϊόντων και επικοινωνίας στην Tiffany & Co τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι το μεγαλύτερο παιδί από το δεύτερο γάμο του πατέρα τους με την Καναδέζα πιανίστρια Ελέν Μερσιέ (Hélène Mercier). Με εντυπωσιακές σπουδές, μοιράζεται το πάθος του πατέρα του για τον αθλητισμό. Λίγους μήνες νωρίτερα, μάλιστα, είχε κάνει στον πατέρα του το «καλύτερο δώρο της ζωής του», αφού γνωρίζει πολύ καλά το πάθος του για το τένις. ρχικά, ο Αλεξάντερ εργαζόταν διακριτικά στο πλευρό του πατέρα του, βοηθώντας στη διαδικτυακή στρατηγική της εταιρείας, παίζοντας καταλυτικό ρόλο σε κάποιες προσλήψεις, αλλά και σε τεχνολογικά ανοίγματα. 

Ο Φρεντερίκ στην Tag Heuer

Ο αδελφός του Φρεντερίκ διευθύνει την ελβετική ωρολογοποιία Tag Heuer, ενώ ο Βενιαμίν Ζεν εργάζεται για την ανάπτυξη της κατηγορίας ρολογιών στη Louis Vuitton. Παρ’ ότι έχει χρόνο μέχρι να τριανταρήσει, δημοσιογράφοι που τον έχουν συναντήσει από κοντά κάνουν λόγο για έναν ευφυή νέο με ηγετικές ικανότητες. Έχουν υποστηρίξει, μάλιστα, ότι δεν είναι καθόλου απίθανο τα επόμενα χρόνια να παρακάμψει την ιεραρχία και να επισκιάσει τα μεγαλύτερα αδέλφια του. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αρνό δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ τη σειρά του HBO Succession, αλλά έχει στο μυαλό του τα οικογενειακά δράματα που τροφοδότησαν την ιδέα της σειράς. Η οικογένεια Μέρντοχ, που πιστεύεται ότι ήταν η έμπνευση για το τηλεοπτικό σόου, έχει δει περιόδους σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των παιδιών που διεκδικούν εξουσία στην αυτοκρατορία του 91χρονου ιδρυτή Ρούπερτ Μέρντοχ. Αυτό είναι που θέλει να αποφύγει ο δαιμόνιος επιχειρηματίας. Ο μόνος τρόπος είναι να πάρει σύντομα μια απόφαση! 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx