Αλλάζει το εμβόλιο το DNΑ; – Οι πάσχοντες με αυτοάνοσα και καρκίνο (upd)

Αλλάζει το εμβόλιο το DNΑ; – Οι πάσχοντες με αυτοάνοσα και καρκίνο, Όλγα Μαύρου

Ένα από τα επιστημονικοφανή επιχειρήματα του αντιεμβολιαστικού κινήματος είναι ότι το RNA του ιού θα μετατραπεί σε DNA και έτσι ο εμβολιασμένος θα νοσήσει με κορονοϊό ή πάντως θα υπάρξει “επέμβαση” στο γενετικό υλικό του ανθρώπου. Εντούτοις, αφ΄ενός το RNA του ιού ειναι απειροελάχιστο ως ποσότητα στο εμβόλιο, αφ΄ετέρου η “μετατροπή” του RNA του ιού της γρίπης ή του απλού κρυολογήματος αποτελεί από καταβολής κόσμου μια φυσική διαδικασία.

Υπάρχουν όμως και πραγματικά αγωνιώδη ερωτήματα για το εμβόλιο, όπως για παράδειγμα, αν θα το κάνουν όσοι έχουν κακοήθεια ή όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, όπως είπε σήμερα το πρωί η κα Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία σε συνέντευξή της προς τον ΣΚΑΙ, δεν θα εμβολιασθούν όσοι κάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή είναι σε βαριά ανοσοκαταστολή. Όμως, ο κάθε ασθενής θα μιλήσει επ΄αυτού με το γιατρό του. Όσοι έχουν κάπως συνηθέστερες χρόνιες παθήσεις πάντως θα το κάνουν, όπως π.χ. καρδιοπαθείς, άτομα με αναπνευστικά ζητήματα και λοιπές χρόνιες ασθένειες, είπε η κα Γκάγκα.

Εντούτοις αυτό προκαλεί απορίες σε όσους ανήκουν σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες -των καρκινοπαθών ή όσων είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Ο ογκολόγος κ. Μάριος Πάνου είπε στο Slpress.gr ότι όσοι πάσχουν από κακοήθεια πρέπει να συζητήσουν με τον ογκολόγο τους. Ο καρκίνος προκαλεί από μόνος του ανοσοκαταστολή ανεξαρτήτως χημειοθεραπειών και αν τυχόν υπάρχουν μεταστάσεις, πολύ πιθανόν έχουν κι αυτοί ανοσοκαταστολή κι ας μην κάνουν τρέχουσα θεραπεία.

«Η ανοσοκαταστολή αυτή τους εκθέτει πολύ στον κορονοϊό και οι καρκινοπαθείς πρέπει να κάνουν το εμβόλιο γιατί είναι ευάλωτοι στον ιό. Μπορεί με τον εμβολιασμό να μην παράξουν πάρα πολλά αντισώματα λόγω της ανοσοκαταστολής τους, αλλά όσο μέτρια ή και λίγα παράξουν, είναι καλύτερα από το τίποτα. Θα πρέπει να μιλήσουν για το θέμα με τον ογκολόγο που τους παρακολουθεί», είπε ο κ. Πάνου.

Ποιοι να το κάνουν

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Συρίγου, καθηγητή Παθολογίας & Ογκολογίας και της Γαρουφαλλιάς Πουλάκου, επίκουρης καθηγήτριας Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, με θέμα το εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2, αναφέρθηκε ότι οι ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα αποτελούν μια μεγάλη και ετερογενή ομάδα και χρειάζονται ειδικές οδηγίες. «Όσοι λαμβάνουν χημειοθεραπεία θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής COVID-19 λοίμωξης και πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα», ανέφεραν.

Διαχώρισαν όμως οι ειδικοί τον τύπο του εμβολίου. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA είναι ασφαλή σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ενώ τα εμβόλια που περιέχουν ζώντες αδρανοποιημένους οργανισμούς αντενδείκνυνται σε άτομα με ανοσοκαταστολή.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς είναι πιθανό να μην μπορέσουν να αναπτύξουν καλή ανοσολογική απόκριση. Αυτό δεν αποτελεί αντένδειξη, καθώς ο εμβολιασμός μπορεί να παρέχει κάποιου βαθμού προστασία. Τα δεδομένα σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς είναι περιορισμένα και συνεπώς δεν υπάρχουν ακόμα κατευθυντήριες οδηγίες. Μπορεί όμως είπαν να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο η μακροχρόνια εμπειρία από τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης.

Αυτοάνοσα

Περίπου το ίδιο ισχύει ως προς την αποτελεσματικότητα και για όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα. Παρότι δεν υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτή την ομάδα ασθενών, όπως είπε στο SLpress η ρευματολόγος κα Κορνηλία Ηλιάδου «ασφαλώς και όσοι έχουν αυτοάνοσα δεν αποκλείονται του εμβολιασμού. Κάθε ασθενής πρέπει να συνεννοείται με το γιατρό του, καθώς δεν βρίσκονται όλοι σε εξ ορισμού ανοσοκαταστολή ούτε όλα τα σκευάσματα για τα αυτοάνοσα νοσήματα προκαλούν ίδιου βαθμού ανοσοκαταστολή. Επισης πολλά εξαρτώνται και από τα άλλα νοσήματα που μπορεί να έχει ένας ασθενής με αυτοάνοσο».

Η απορία για το RNA και το DNA

Όπως εξήγησε πολύ αναλυτικά η κα Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία σε συνέντευξή της προς τον ΣΚΑΙ, η μετατροπή του RNA σε DNA είναι μια φυσική λειτουργία των ιών για να πολλαπλασιάζονται στον ανθρώπινο οργανισμό και αυτό συμβαίνει και με τους πιο άκακους ιούς. Όμως, κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατον να συμβεί με το εμβόλιο, καθώς η ποσότητα RNA του ιού είναι ελάχιστη.

«Κάθε ιός, της γρίπης ή οποιοσδήποτε άλλος, μπαίνει στο ανθρώπινο οργανισμό και πολλαπλασιάζεται καθώς όλο το RNA του ιού μεταγράφεται στο DNA μας, μέσα από τα κύτταρά μας πολλαπλασιάζεται, ούτως ή άλλως, και με τις φυσικές λοιμώξεις που τις έχουμε καθημερινά», είπε. «Εδώ όμως δεν έχουμε καν ολόκληρο το RNA του ιού στο εμβόλιο, έχουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι του, οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο είναι από ελάχιστες έως καμία».

Αλλεργίες

«Στα 1,5-2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο μέχρι στιγμής είχαμε ελάχιστες αναφυλαξίες σε σύγκριση με άλλα εμβόλια, εξάλλου αλλεργική αντίδραση ή και αναφυλαξία παθαίνουμε και με άλλα φάρμακα που παίρνουμε καθημερινά χρόνια τώρα»,είπε η κα Γκάγκα. Υπάρχει έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα για παρενέργειες και λοιπά, αλλά στα έγκυρα ιατρικά περιοδικά δεν θα δει κανείς τέτοιες μελέτες δημοσιευμένες, όχι επειδή τις λογοκρίνουν, αλλά επειδή οι ιατρικές επιθεωρήσεις κύρους έχουν υψηλά στάνταρντς, έχουν μεγάλες απαιτήσεις στην εγκυρότητα των μελετών. Έχω συμμετάσχει σε πάρα πολλές προκλινικές μελέτες και ξέρω πόσο αυστηρά είναι τα πρωτόκολλα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι