ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αλλεπάληλες καταιγίδες στην Αττική – Κρατικές ευθύνες

Πλημμύρισε η Πάτρα από την κακοκαιρία (video)

Νέο έντονο κύμα κακοκαιρίας πλήττει την Αττική από τις 12:30 το μεσημέρι, όπως και άλλες περιοχές της χώρας, που ζουν τα τελευταία χρόνια πρωτόγνωρες για την Ελλάδα καταστάσεις, με τις υποδομές της χώρας να είναι σε επίπεδο “ευκράτου ζώνης”, ενώ οι οι συνθήκες ολοφάνερα άλλαξαν άρδην.

Σπίτια και δρόμοι, αλλά και τα ρεφλέξ της πολιτείας, δεν δομήθηκαν με γνώμονα το τροπικό κλίμα, αλλά το “κλασικό” ελληνικό, που φαίνεται πως δεν υπάρχει πια, αλλα και ότι η πολιτεία αλλά και ο κόσμος δεν έχουν τηρήσει επαρκώς τα μέτρα και τους νόμους, ούτε καν για το ελληνικό “κλασικό” κλίμα.

Γκρεμίζονται μπαλκόνια από πολυκατοικίες, “πνίγονται” λεωφορεία σε κεντρικές λεωφόρους, τα φρεάτια καθαρίζονται πλημμελώς, τα παιδιά στεγάζονται σε προκάτ “σχολεία” και περνάνε πάνω από χειμάρρους με γέφυρα τα θρανία τους, πανεπιστήμια πλημμυρίζουν, κόβεται το ρεύμα σε περιοχές της πρωτεύουσας.

Επιπλέον, χρειάζονται Puma για να πάνε οι γονείς να πάρουν τα παιδιά τους από τα πλημμυρισμένα σχολεία στην Κέρκυρα, αλλά και πνίγηκε βοσκός που ζήτησε βοήθεια αλλά δεν του παρασχέθηκε εγκαίρως και άλλα θλιβερά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ για τον “Μπάλλο” οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν εδώ και μια εβδομάδα, μόνο σε δύο νησιά του Ιουνίου προνόησαν οι αρχές να μη λειτουργήσουν χθες τα σχολεία!

sxoleio-filadelfeia

Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας είπε χαρακτηριστικά: «Ξεχάστε αυτά που ξέρατε, τα πράγματα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα πια. Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού. Τα περιστατικά αυτά αυξάνονται και πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας… Είμαστε σε νέα φάση, χρειάζονται νέες δομές», είπε.

Σύνθετες κρίσεις και κίνδυνοι

«Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, γιατί είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμενόταν να τα έχουμε, και θα έχουμε σύνθετες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα» συμπλήρωσε ο καθηγητής. «Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι-πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε» προειδοποίησε.

Τα επικίνδυνα φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένεται όσον αφορά στην Αττική να εξασθενήσουν από το απόγευμα, αλλά εν τω μεταξύ υπάρχουν προγνώσεις για Εύβοια, Χαλκιδική και νησιά του Αιγαίου που επίσης κινδυνεύουν από τις καταρρακτώδεις βροχές. Το κράτος, η αυτοδιοίκηση και οι πολίτες είναι ανέτοιμοι σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην πρωτεύουσα, που ναι μεν φιλοξενεί τη μισή Ελλάδα, αλλά δεν έχει ούτε αυτή τις δέουσες υποδομές και μηχανισμούς.

Πρωτοφανείς εικόνες στην Ποσειδώνος: «Βούλιαξε» λεωφορείο - Σχημάτισαν αλυσίδα οι επιβάτες | ενότητες, κοινωνία | Real.gr

Για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Αττική είχε προειδοποιήσει πριν από λίγη ώρα και ο μετεωρολόγος Γιώργος Καλλιάνος με ανάρτησή του στο Facebooκ.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μανουσάκης επίσης προειδοποίησε: Συγκεκριμένα, είπε, ότι οι περιοχές που θα πληγούν τις επόμενες ώρες, είναι τα παράλια της Πελοποννήσου, η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια και αργότερα και πάλι τα νησιά του Αιγαίου θα δεχτούν και πάλι μεγάλες ποσότητες βροχής. «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για την περιοχή της Αττικής, γιατί θα έχουμε σε εξέλιξη διαδοχικά κύματα καταιγίδων» επεσήμανε ο κ. Μαρουσάκης.

Η “απάντηση” της πολιτείας στην τρέχουσα κρίση ήταν να απαγορεύσει χθες το βράδυ την κυκλοφορία στον Κηφισό και στην παραλιακή λεωφόρο, καθώς και να κλείσει σήμερα όλα τα σχολεία και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, κάτι που πραγματικά παραπέμπει σε “καραντίνα”, αλλά πρακτικά, όταν κόσμος και κράτος είναι άοπλοι, αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη λύση ανάγκης.

Το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο απαιτούν πολλά κονδύλια όμως, τόσο από τα δημόσια ταμεία, όσο και ιδιωτικά, από ανθρώπους που οι κατοικίες τους δεν αντέχουν σε τόσο έντονα φαινόμενα ή σε σεισμούς, είτε επειδή κατασκευάστηκαν εξαρχής “τσιφούτικα”  από άποψη υλικών ή σε απαγορευμένα σημεία, είτε επειδή είναι πολύ παλαιά και ο χρόνος τα έχει ουσιαστικά φθείρει ανεπανόρθωτα.

Προβλήματα υποδομών

Ο άτυχος άνδρας που πνίγηκε, ηλικίας 69 ετών, στο χωριό Στουπαίοι του Δήμου Καρύστου, στη Νότια Εύβοια, είχε καλέσει νωρίτερα την Πυροσβεστική ζητώντας συνδρομή των αρμοδίων αρχών καθώς όπως ο ίδιος είπε, κινδύνευε. Είπε ότι το σπίτι του βρισκόταν κοντά σε χείμαρρο ο οποίος είχε φουσκώσει. Κατά πάσα πιθανότητα απελπισμένος, πήρε το ΙΧ του για να γλιτώσει αφού στο σπίτι κινδύνευε και το αυτοκίνητό του εν συνεχεία παρασύρθηκε. Βρέθηκε σμπαραλιασμένο νωρίτερα σήμερα και εν συνεχεία βρέθηκε και ο ίδιος.

Έπεσε μπαλκόνι πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι – Εκκενώθηκε το κτίριο

Παρακάτω φαίνεται ό,τι απόμεινε από το ρετιρέ του 5ου ορόφου στο Χολαργό μετά τη νεροποντή. Ευτυχώς ούτε ο ιδιοκτήτης ήταν εκεί, αλλά ούτε και στο από κάτω διαμέρισμα έτυχε να βρίσκεται κάποιος εκείνη τη στιγμή στο μπαλκόνι. Εντούτοις δεν είναι μόνον οι βροχές το πρόβλημα για τις υποδομές και τις κατοικίες.

Από σεισμό είχαν γκρεμιστεί κάγκελα πολυκατοικίας και τον Ιούλιο του 2019 στα Πατήσια, ενώ οι φυσικές κατολισθήσεις είναι ένα διαρκές πρόβλημα για πολλές περιοχές της χώρας όπου δεν γίνονται για οικονομικούς λόγους εργασίες αντιστήριξης, αλλά χτίζονται και κατοικίες κάτω από επίφοβους ορεινούς όγκους.

Σεισμός στην Αττική: Ξεκόλλησαν κάγκελα από μπαλκόνι πολυκατοικίας

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι