Αλλοδαποί αγοράζουν μισοτιμής σπίτια στην Ελλάδα
08/06/2017Με την αγορά του real estate στην Ελλάδα να είναι σχεδόν παγωμένη, λόγω της παρατεταμένης κρίσης, ολοένα και πληθαίνουν οι ιδιοκτήτες που στρέφονται σε ξένους για να πουλήσουν όσο-όσο την περιουσία τους. Εκτός από τα σπίτια που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας και δίνονται ακόμα και προς 200 ευρώ το τετραγωνικό, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε playground Αράβων, Ρώσων και Κινέζων που κάνουν απόβαση στο κέντρο της Αθήνας, στα νότια προάστια της Αττικής και στα ελληνικά νησιά.
Παζαρεύουν οροφοδιαμερίσματα, μονοκατοικίες και εξοχικά που σε ορισμένες περιπτώσεις μόλις χτίστηκαν, χωρίς ποτέ να κατοικηθούν από τους ιδιοκτήτες τους. Με τον τρόπο αυτό, εκτός από ακίνητα σε τιμή ευκαιρίας, εξασφαλίζουν άδεια παραμονής πέντε ετών και προνόμια Ευρωπαίων πολιτών, μέσω της χορήγησης της ειδικής βίζας.
«Όλες μας τις οικονομίες τις ρίξαμε στην ανέγερση του εξοχικού μας στη Σέριφο», δηλώνει ο Κώστας. «Μόνο η γη δεν χάνει την αξία της, μου έλεγε ο πατέρας μου και αυτό έλεγα και εγώ μέχρι πρότινος στα παιδιά μου. Πριν λίγα χρόνια που επιτέλους ολοκληρώθηκε το σπίτι που πίστευα ότι θα χαρώ εγώ και η οικογένειά μου, έχουμε ήδη επικοινωνήσει με μία εταιρεία για να το πουλήσουμε σε ξένους. Το ίδιο έχουν κάνει και κάποιοι από τους γείτονες μας». Όπως μας εξηγεί, η συντήρηση ενός εξοχικού φαντάζει σήμερα δυσβάσταχτη. «Εξαιτίας της υπέρμετρης φορολογίας του ακινήτου από την επιβολή του χαρατσιού, που έγινε ΕΝΦΙΑ, μπορεί αύριο να χρειαστεί να πουλήσουμε και το σπίτι μας στην Αθήνα και να φορτωθούμε στα παιδιά μας. Τί να πω; Έχουμε λυγίσει».
Τα πρώην επενδυτικά καταφύγια
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του γραφείου που έχει αναλάβει την πώληση του σπιτιού, ο Κώστας στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσει να πουλήσει το σπίτι πολύ πιο κάτω από όσα ξόδεψε για να το φτιάξει. «Μου είπαν ότι χάνουμε αρκετά επειδή το νησί δεν διαθέτει αεροδρόμιο ή δεν ανήκει στους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς».
Η περίπτωση του Κώστα δεν είναι η μοναδική. Σήμερα, αν και έξι στους δέκα συνεχίζουν να διαθέτουν τουλάχιστον ένα ακίνητο, η παλαιά αρχή ότι το ακίνητο είναι το ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο έχει ανατραπεί. Παρά την έλλειψη Ελλήνων αγοραστών που ούτε έχουν το εισόδημα, ούτε είναι σε θέση να δανειστούν, οι ξένοι βλέπουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη νέα πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς.
Εκτός από τα διαμερίσματα σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας που κατά γενική ομολογία πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, στο παιχνίδι έχουν μπει και μικρά ακίνητα που βρίσκονται στον 2ο και 3ο όροφο πολυκατοικιών σε περιοχές γύρω από το Καλλιμάρμαρο, στην Πλάκα και στο Κουκάκι.
Η Ελένη και ο Γιώργος έχουν ήδη πουλήσει δύο από τα τρία διαμερίσματά τους σε Κινέζους. Αν και αυτά προορίζονταν για τα παιδιά τους αποφάσισαν οικογενειακώς ότι είναι καλύτερα να τα ξεφορτωθούν για να μπορέσουν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους με τα πολυπόθητα μετρητά που εξασφάλισαν. «Ήρθαν και τα είδαν πολλές φορές και ήταν πολύ ευγενικοί. Μας είπαν ότι θαυμάζουν τον πολιτισμό και την ιστορία μας και ότι έχουμε πολλά κοινά», λέει η Ελένη, μόνο για να τη διακόψει ο Γιώργος: «Ναι, αλλά εμείς ξεπουλιόμαστε και αυτοί μας αγοράζουν. Δεν βλέπω τίποτα κοινό».
Δελεαστικά ανταλλάγματα
Η Undecim Consulting είναι μία εταιρεία επικεντρωμένη στο κομμάτι των ακινήτων και επιβεβαιώνει ότι υπάρχει τεράστια προσφορά και αρκετή ζήτηση. «Το πρόγραμμα της golden visa δίνει πενταετή άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι κάνουν επένδυση 250.000 ευρώ και πάνω. Όποιος κατέχει την άδεια διαμονής μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα στις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν. Επίσης, μπορεί να επωφεληθεί από το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σύστημα, δηλαδή, να πληρώνει τα δίδακτρα που πληρώνει ο Ευρωπαίος και όχι ο ξένος. Μπορεί δηλαδή ένας Κινέζος να στείλει τα παιδιά του σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια για ελάχιστα χρήματα».
Εντύπωση προκαλεί ότι εκτός από τον ίδιο τον επενδυτή παίρνει άδεια παραμονής όλη η οικογένειά του. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες γειτονικές της χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, φαντάζει πιο γοητευτική, καθώς προσφέρει ακόμα περισσότερα ανταλλάγματα χωρίς τόσο μεγάλο κόστος. Στις γειτονικές χώρες το κόστος της επένδυσης είναι αισθητά μεγαλύτερο από ότι στην Ελλάδα.
Η Ισπανία έχει ορίσει τις 500.000 ευρώ ως μίνιμουμ επένδυση, ενώ η Κύπρος τις 300.000 ευρώ. Επιπλέον, ο επενδυτής θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 30.000 ευρώ σε κυπριακό τραπεζικό λογαριασμό. Στην Πορτογαλία ο επενδυτής είναι υποχρεωμένος να επισκέπτεται τη χώρα και μετά τον πρώτο χρόνο να μένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες τον χρόνο. Στην Ελλάδα δεν υφίσταται η υποχρέωση επίσκεψης ή ελάχιστης διαμονής στη χώρα, ή οποιαδήποτε άλλη επιπλέον οικονομική υποχρέωση.
Πρώτοι οι Κινέζοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότερες άδειες έχουν δοθεί σε Κινέζους, περίπου το 35%. Ακολουθούν οι Λιβανέζοι και μετά οι Ρώσοι. Τα γούστα διαφέρουν ανάλογα με την εθνικότητα. Οι Άραβες προτιμούν παραθαλάσσια ακίνητα. Η “αθηναϊκή Ριβιέρα” τους κεντρίζει το ενδιαφέρον, αλλά αναζητούν και σπίτια σε δημοφιλή νησιά. Υπάρχουν, μάλιστα, ιδιαίτερα εντυπωσιακά οικήματα που πουλιούνται, έτσι ώστε να ξεχρεώσουν οι ιδιοκτήτες τα δάνεια που πήραν χωρίς φειδώ τις ημέρες της οικονομικής ευμάρειας.
Οι Λιβανέζοι ζητούν σπίτια στον Αργοσαρωνικό, με ιδιαίτερη αδυναμία στην εντυπωσιακή θέα. Από την άλλη, οι Κινέζοι δείχνουν προτίμηση στο κέντρο της Αθήνας, αλλά προτιμούν να αγοράζουν μεγάλες εκτάσεις, με πολλά διαμερίσματα για να μένουν όλοι μαζί. Η Ελένη Γιωτοπούλου μένει στο σπίτι που κληρονόμησε από τους γονείς της. Είναι ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών σε μία παλαιά πολυκατοικία. Έχει, όμως την τύχη να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης.
«Όλοι γνωριζόμαστε στην πολυκατοικία, καθώς πρόκειται για οικογένειες που μένουν εδώ πάνω από τρεις δεκαετίες. Σήμερα, τρεις από αυτές πούλησαν τα σπίτια τους σε Κινέζους και μάλιστα κοψοχρονιά. Μέχρι τώρα παραμένουν κλειστά. Δεν κατοικούνται. Το έκαναν για τη βίζα, οπότε δεν ενδιαφέρονται να μείνουν σ’ αυτά. Φοβάμαι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι».
Και στα βόρεια προάστια
Οι Κινέζοι αγαπούν τη θάλασσα, αλλά τους ξενίζουν οι περιορισμοί στην οικοδόμηση στην παραλία και έτσι τις περισσότερες φορές αποφεύγουν την αγορά τους. Κάποιες φορές είναι και οι πιο διστακτικοί, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις όπου ένας μεσίτης πούλησε ένα σπίτι στην Κυψέλη με αντικειμενική αξία 60.000 ευρώ, 250.000 ευρώ. «Οι Κινέζοι επικοινωνούν πολύ μεταξύ τους και είναι πιθανό να υπάρχει αρνητικό στίγμα για επενδύσεις στην Ελλάδα και λόγω κακών εμπειριών ή κακών προηγούμενων».
Πολύ πρόσφατα, οι ξένοι έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν και τα βόρεια προάστια, λόγω των πρεσβειών που βρίσκονται εκεί. Σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς κύκλους, αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός παλιών σπιτιών που πουλήθηκαν εκεί σε εντυπωσιακά χαμηλές τιμές. «Πρόκειται για οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν τις περιουσίες που κληρονόμησαν από τις οικογένειές τους και έτσι επωφελούνται από αυτό οι ξένοι».