Αμερικανοί επιστήμονες σε κρίση: Το 75% σκέφτεται να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ
06/04/2025
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature δείχνει ότι το 75% των Αμερικανών επιστημόνων σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των αναταράξεων που προκαλούνται από τις περικοπές στη χρηματοδότηση της έρευνας και τις πολιτικές αποφάσεις που σχετίζονται με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Η πολιτική αυτή που οδήγησε σε περικοπές των ομοσπονδιακών κονδυλίων για την επιστημονική έρευνα έχει προκαλέσει μαζικές απολύσεις στον τομέα της επιστήμης και αυξανόμενη αβεβαιότητα στις ακαδημαϊκές κοινότητες. Αυτό το τοπίο έχει επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της αμερικανικής έρευνας, με αποτέλεσμα πολλοί επιστήμονες να αναζητούν άλλες χώρες για να συνεχίσουν την καριέρα τους.
Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε περιλάμβανε περισσότερους από 1.600 επιστήμονες, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις συνεχείς περικοπές στην χρηματοδότηση. Αυτές οι περικοπές έχουν επηρεάσει όχι μόνο τις μεγάλες ερευνητικές πρωτοβουλίες, αλλά και τις μικρότερες έρευνες που εκτελούνται από νέους επιστήμονες.
Μια περίπτωση που αναφέρεται στην έρευνα είναι αυτή μιας μεταπτυχιακής φοιτήτριας στο τομέα της γεωργίας, η οποία έχασε τη χρηματοδότηση για την έρευνά της όταν ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) μείωσε τη χρηματοδότηση στον τομέα αυτό. Παρά το γεγονός ότι η φοιτήτρια έλαβε προσωρινή υποστήριξη από τον καθηγητή της, σκέφτεται να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ και να μεταβεί είτε στην Ευρώπη, είτε στο Μεξικό, για να συνεχίσει την έρευνά της για τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων, ένα από τα πιο καίρια ζητήματα για τη βιωσιμότητα της γεωργίας παγκοσμίως.
ΗΠΑ: Τί αποκαλύπτει η δημοσκόπηση
Η δημοσκόπηση αποκάλυψε μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των επιστημόνων, ιδιαίτερα των νέων, να αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό, όπου θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίσουν την έρευνά τους με καλύτερες συνθήκες, τόσο όσον αφορά τη χρηματοδότηση όσο και την πολιτική υποστήριξη. Πολλοί από αυτούς φοβούνται ότι η έλλειψη ακαδημαϊκής ελευθερίας και οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση στις ΗΠΑ μπορεί να εμποδίσουν την πρόοδο της επιστημονικής τους εργασίας.
Αυτή η τάση έχει εγείρει ανησυχίες για το μέλλον της αμερικανικής επιστήμης, η οποία παραδοσιακά ήταν ηγέτης στην παγκόσμια έρευνα. Η πολιτική της μειωμένης στήριξης για τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα μπορεί να υπονομεύσει τη θέση της Αμερικής ως κορυφαία δύναμη στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Επιπλέον, η αυξανόμενη επιρροή της πολιτικής στη διαχείριση της έρευνας και οι προτιμήσεις για συγκεκριμένα πεδία έρευνας, σε βάρος άλλων τομέων, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ελλείψεις και περιορισμούς στην ακαδημαϊκή και επιστημονική πρόοδο.
Ορισμένοι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι επιστημονικές κοινότητες άλλων χωρών, όπως ο Καναδάς, η Γερμανία και οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, προσφέρουν καλύτερες συνθήκες για την έρευνα, συμπεριλαμβανομένων της ευχέρειας σε ερευνητικά θέματα και της μεγαλύτερης υποστήριξης από τις κυβερνήσεις τους. Οι επιστήμονες που εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ θεωρούν ότι σε αυτές τις χώρες μπορούν να βρουν καλύτερες ευκαιρίες να αναπτύξουν τις έρευνές τους, χωρίς την έντονη πολιτική επιρροή και με μεγαλύτερη χρηματοδότηση.