ΑΠΟΨΗ

Αν δεν μπορούμε να βάλουμε τάξη στο ποδόσφαιρο, θα βάλουμε στη χώρα;

Αν δεν μπορούμε να βάλουμε τάξη στο ποδόσφαιρο, θα βάλουμε στη χώρα;, Γιώργος Κουρμούζης

Είναι να απορείς πως πετάχτηκε τέτοιο πυροτέχνημα από τους διοικούντες κάποιων από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου. Και πως εκτέθηκε η κορυφαία επενδυτική JPMorgan να την χρηματοδοτήσει. Αν ο στόχος της ευρωπαϊκής Superleague που κυοφορείται ανεπιτυχώς εδώ και 20 χρόνια, ήταν να μοχλεύσουν πλεονεκτήματα από το σχέδιο αναδόμησης των συλλογικών ευρωπαϊκών οργανώσεων της UEFA, ο τρόπος ήταν απερίσκεπτος.

Πήγε κόντρα στην διεθνή και εθνική διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου. Ήταν απαξιωτικός προς αυτούς που άφηναν απ’ έξω. Δεν αφουγκράστηκε τις διαθέσεις του πελάτη-θεατή που πληρώνει για το ποδοσφαιρικό θέαμα. Η πολιτεία έβαλε πλάτες στους οπαδούς, γιατί ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. Δεν νοείται κλειστή, ιδιωτική Λίγκα περιορισμένου εύρους να εκφράζει το παγκόσμιο άθλημα και τις προσδοκίες των οπαδών του.

Αν οι μάγκες του ποδοσφαίρου δεν ήξεραν, ας ρώταγαν τους μάγκες του μπάσκετ. Νωρίτερα, επτά σύλλογοι της Euroleague επαναστάτησαν κατά της κλειστής ιδιωτικής μπασκετικής Λίγκας του Μπερτομέου, με την επενδυτική του πλάτη της IMG / Forstmann Little (ΗΠΑ). Η φόρμουλα κατέρρευσε, όταν ο επενδυτής τράβηξε το χαλί λόγω της πανδημίας. Αν σε κάτι έχουν δίκιο οι πρωταγωνιστές του διασυλλογικού ποδοσφαίρου, είναι το κόστος συντήρησης δύο ισάξιων ενδεκάδων και βάλε. Πως θα αντέξουν οι ποδοσφαιριστές στην πληθώρα των αγώνων της σαιζόν. Πρόσθεσε και τις συμμετοχές στις εθνικές τους ομάδες…

«Tο ποδόσφαιρο όπως το ξέρουμε άλλαξε ανεπιστρεπτί», σχολίασαν βαρύγδουπα οι ειδήμονες του SportShow. Όντως, αλλά αντίστροφα. Επιστρέφει στην βάση του. Σε “Supergreed “μετονομάστηκε από τους οπαδούς της η Τσέλσι. «Δεν μας αρέσει και δεν θέλουμε να συμβεί – You ’ll never walk alone», αντέδρασαν οι οπαδοί της Λίβερπουλ! Το πώς θέλουν το ποδόσφαιρο το αποφασίζουν αυτοί που το βλέπουν κι αυτοί που το παίζουν!

Τριτοκοσμικά στην Ελλάδα

Η Ελλάδα της 3ης Εθνικής και Συλλογικής κατηγορίας, παρακολουθεί αμέτοχη, έχοντας τακτοποιήσει τα εν οίκω της. Ονόμασε το πρωτάθλημα της Superleague! Το 2004 θυμίζει πλέον το ηρωικό 1821. Η κεντρική διαχείριση του 2009 έκανε το πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό. Παρήγαγε παίκτες για ένα ακόμη EURO και δύο MUNDIAL. Άνοιξε πόρτες σε παίκτες στην Ευρώπη.

Αλλά η αριστεία δεν βόλευε τους προέδρους, κυρίως την εποχή της οικονομικής κρίσης. Βολεύτηκαν. Είναι πιο εύκολο με τριτοκοσμικούς μισθοφόρους μιας χρήσης που να χωρούν στον προϋπολογισμό της πείνας των προέδρων. Οι μονόφθαλμοι που ηγούνται των τυφλών, σκάρωσαν την δική τους “εσωτερική” Λίγκα συντήρησης. Η υπεροχή μπορούσε να εξασφαλιστεί με οικονομικότερους τρόπους.

Πνίξε τον ανταγωνισμό, καταργώντας την κεντρική διαχείριση και μάζεψε το κασέ. Χρησιμοποίησε το για τις “υπηρεσίες” που εγκαθιστούν και συντηρούν την υπέροχή σου. Χώρισε τους αντιπάλους σε κόμματα και ευεργέτησε τους υποτακτικούς. Φρόντισε και την συνδρομή της Ομοσπονδίας στον σχεδιασμό σου. «SuperLeague (πέντε ματς), Ξένοι ποδοσφαιριστές (73), Έλληνες ποδοσφαιριστές (37), ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ!» (Ανάρτηση Κατσουράνη 14/9/20) Αυτό το πράγμα δεν βλέπεται. Στο ΠΑΟ-Παναιτωλικός 1-0 την 28/2/21 έπαιξαν δύο Έλληνες σε κάθε ομάδα. Έκαναν επτά (5-2) συνολικά προσπάθειες στα αντίπαλα τέρματα, όσα και τα offsides. Μόνο δύο (1-1) στον στόχο, αλλά 37 φάουλ για να μην κουράζονται στο τρέξιμο!

Έλλειψη αναπτυξιακών υποδομών. Ματς σε γήπεδα όπου, αν οι παίκτες δεν τραυματιστούν από τις λακκούβες, ρισκάρουν να χτυπηθούν από κροτίδες χουλιγκάνων, που μονοπωλούν την ισχνή παρουσία οπαδών στις κερκίδες αφιλόξενων σταδίων. Ούτε η ελληνική SuperLeague αφουγκράστηκε τις διαθέσεις του πελάτη-θεατή που πληρώνει για το πρoσφερόμενο θέαμα. Οι φίλαθλοι απέχουν. Οι στερημένοι από την πανδημία, χουλιγκάνοι, ενωμένοι “πάνε πλατεία” να τα σπάσουν. Αν το θέλουν οι οπαδοί, θα το πληρώσουν οι χορηγοί και θα το δείξει η TV. Απλό: Το ωραίο θα ήταν πιο συμφέρον.

Για γέλια ή για κλάματα;

Αν δεν μπορούμε να βάλουμε τάξη στην μπάλα, πως θα βάλουμε τάξη στην χώρα; Το τρίπτυχο ΜΜΕ-ομάδα-δουλειές παραμένει η δεσπόζουσα φόρμουλα της διαπλοκής του μεγαλοεπιχειρείν στην Ελλάδα. Μπάλα και πολιτική λίγο διαφέρουν. Οχλομόχλευση και πάθη. Σε ένα σίγουρα διαφέρουν: Μπορείς να αλλάξεις κόμμα, ποτέ όμως ομάδα! Ούτε στην δική τους τηλεόραση δεν παίζουν τις ομάδες τους, γιατί ρίχνει την τηλεθέαση! Αλλά θέλουν να τα πάρουν από την ΕΡΤ ή τη NOVA του Σταθόπουλου. Αμύητος στην πραγματικότητα της επένδυσής του, η νέα ιδιοκτησία τα έχωσε στους προέδρους. Το ταμείο είναι στο μείον. Το μέλλον προβληματικό.

Παίζει μπάλα και η κυβέρνηση για τις ψήφους των οπαδών. Πρόσφατα “πέρασε νύχτα” νόμο φορολόγησης των κερδών παικτών του στοιχηματισμού, δήθεν προς επικαρπία των ΠΑΕ. Έδωσε και προκαταβολή πριν τα εισπράξει. Αλλά το νόμο που ορίζει ότι το 20% των εσόδων του τζόγου πηγαίνει πρωτίστως στον Αθλητισμό, δεν τον έχει τηρήσει. Στάχτη στα μάτια των ΠΑΕ.

Τάξη σημαίνει ανάπτυξη; Η κυβέρνηση αποτάθηκε στις FIFA και UEFA της διαφθοράς των Μπλάτερ και Πλατινί. Άλλαξε κάτι με τους Ινφαντίνι και Σερεφίν; Η οπαδική τάξη επιβάλλεται εύκολα, αφού οι περισσότερες ομάδες παίζουν σε κρατικά στάδια που μπορούν να επιβάλλουν κανόνες ενοικίασης: Έξωση στους παραβάτες ενοικιαστές. Η Ελλάδα βγήκε από το Μνημόνιο, αλλά η ΕΠΟ παραμένει υπό επιστασία. Εκχώρησε και την διαιτησία. Το Ποδοσφαιρικό Μνημόνιο αριθμεί 900 σελίδες. Ποιος τις διάβασε; Όσοι και το Μνημόνιο των δανειστών!

«Εκεί, εκεί στην 3η Εθνική». Η SuperLeague θα βγάλει τρεις ομάδες στο νέο Conference Cup, της 3ης διασυλλογικής κατηγορίας της UEFA και μία νωρίς στα προκριματικά του Champions League. Παρομοίως, η τέως Πρωταθλήτρια Ευρώπης, μετρά το ανάστημα της με το Κόσσοβο, την Μολδαβία και την Γεωργία. Τουλάχιστον γλιτώσαμε από τα Νησιά Φερόε. Το 0-1 στο Καραϊσκάκη σηματοδότησε την κατρακύλα της μετά Σάντος εποχής. «Έτσι είναι το ποδόσφαιρο» δήλωσε ψυχρά ο Βαν Σχιπ μετά το 1-1 στο ΟΑΚΑ με την Γεωργία. Ποιο ποδόσφαιρο εννοεί ο Καναδός ποιητής με ολλανδικό πέρασμα που τον μάζεψε η ΕΠΟ άνεργο από την Αυστραλία; Προφανώς, αυτό της 3ης Εθνικής που η ΕΠΟ την διατηρεί.

Ελθέτω Ζαγοράκης

Πολιτική επιλογή με τα όλα της. Της ΝΔ και των ποδοσφαιροπατέρων που επιζητούν τις ισορροπίες διαχείρισης της ΕΠΟ καθόσον επηρεάζει την SuperLeague. Από την ποδοσφαιρική του θέση, ο Θοδωρής έπαιζε άμυνα και επίθεση. Πρωτίστως, ο αρχηγός του 2004, ήξερε να εμπνέει και να δημιουργεί. Η ανάπτυξη της Εθνικής περνούσε από το μυαλό του στα πόδια του.

Η Ανάπτυξη είναι η πρόκληση γι’ αυτόν. Σημαίνει σχεδιασμό και επιβολή αναπτυξιακών υποδομών σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο για την καλλιέργεια και ανάδειξη δικών μας παιδιών. Αφού στελεχώσουν τις ομάδες τους, θα φορέσουν το εθνόσημο στις νεανικές κατηγορίες μέχρι να ανδρωθούν. Σημαίνει, εξίσου, και προπονητές που θα διδάξουν και θα εμπνεύσουν. Είναι δύσκολο. Θα τα καταφέρει; Μαζί του θα έχει το κοινό που ξέρει τι ποδόσφαιρο θέλει!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι