Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ στις εξαγγελίες Μαξίμου – Έβρος: Ήχησε το 112 για την Κοτρωνιά
29/08/2023Μάχη με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στον Έβρο δίνει η Πυροσβεστική. Οι αναζωπυρώσεις εντοπίζονται στις περιοχές Λευκίμμη, Τρεις Βρύσες, Λεπτοκαρυά και Κοτρωνιά. Μάλιστα, το απόγευμα της Τρίτης (29.08.2023) ήχησε το 112 για τους κατοίκους της Κοτρωνιάς, οι οποίοι εγκαταλείπουν προς Γιαννούλη.
Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες μικρές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής Συνολικά, αντιμετωπίζουν 87 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, την ώρα που το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να καλύψει τις προσωπικές του ευθύνες για την τραγική εξέλιξη των πυρκαγιών με τη συνηθισμένη, αλλά επικίνδυνη πλέον επικοινωνιακή τακτική του», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εφαρμογή ήδη ισχυόντων μέτρων και μέτρα που πρέπει να υποχρεωτικά να ληφθούν. Επιπλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκης ότι επιμένει στη «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία».
Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «όπως και τον Αύγουστο του 2021, συγκέντρωσε πληθώρα υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου για να ”αποφασίσουν” την εφαρμογή όσων ισχύουν ήδη στο θεσμικό πλαίσιο για τις καμένες εκτάσεις, αλλά και την παραχώρηση της αποκατάστασης και της διαχείρισης των δασικών εκτάσεων σε ιδιώτες». Σχολιάζει ότι «οι μεγαλόστομες δηλώσεις αφορούν σε μέτρα τα οποία πρέπει υποχρεωτικά να ληφθούν, όπως η κήρυξη ως αναδασωτέων των δασικών εκτάσεων που έχουν πληγεί, ή η άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, καθώς και οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες».
«Πιστοί όμως στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, ότι όλα μπορεί να τα λύσει η αγορά», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «περίοπτη θέση στις κυβερνητικές ανακοινώσεις κατέχει ο ”ανάδοχος αποκατάστασης”, που δεν εξασφαλίζει ότι θα γίνει αποκατάσταση όλων των πληγέντων δασικών οικοσυστημάτων, με τα ίδια έργα και με κοινό χρονοδιάγραμμα, αλλά μόνο με βάση τα συμφέροντα και τις ανάγκες των ”αναδόχων-χορηγών”».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι αναμένει από τον κ. Μητσοτάκη «να παρουσιάσει κάτι παραπάνω από όσα ήδη λέει η νομοθεσία εδώ και χρόνια» και ειδικότερα «ένα σοβαρό σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών που έχουν πληγεί, με έμφαση στην περιβαλλοντική αποκατάσταση, αλλά και στις οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες. Αλλά και την ουσιαστική αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και της πολιτικής πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών που για 4 χρόνια δεν ήταν στις προτεραιότητές του, όπως απέδειξε με τραγικό τρόπο το φετινό καλοκαίρι… Ας καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι το παραμύθι του ”επιτελικού” κράτους έχει καταρρεύσει», αναφέρει καταληκτικά.
Η σύσκεψη στο Μαξίμου
Προηγήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τα δάση που κάηκαν και ιδιαίτερα για την Πάρνηθα και τον Έβρο που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και αποφασίστηκαν οι πρώτες ενέργειες.
Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.
»Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις».
Επισημαίνεται πως για την υλοποίηση των τεχνικών έργων που αναφέρονται πιο πάνω αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης» ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ‘Ακης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο γενικός γραμματέας Δασών Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος Πέτρος Βαρελίδης, ο γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Βαγγέλης Γκουντούφας, η γενική γραμματέας Συντονισμού Εύη Δραμαλιώτη και ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.
Δεύτερη δέσμη μέτρων
Πληροφορίες ανέφεραν ότι εξετάζεται η αγορά drones διαφορετικών τύπων, όπως επίσης η εισαγωγή και άλλων τεχνολογικών μέσων στη δασοπροστασίας, όπως έξυπνες κάμερες, αισθητήρες εντοπισμού καπνού –φωτιάς, συστήματα πυρανίχνευσης σε αρχαιολογικούς χώρους και ιδιαίτερες περιοχές.
Στο μεταξύ, την πρόθεση της κυβέρνησης να χορηγηθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις μεγάλες πυρκαγιές του εφετινού καλοκαιριού εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά το briefing των πολιτικών συντακτών.
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος είπε πως την προηγούμενη Παρασκευή καταβλήθηκαν περίπου 876.000 ευρώ σε δικαιούχους – πληγέντες από τις πυρκαγιές στο διάστημα 15 έως 31 Ιουλίου. Γνωστοποίησε, δε, πως την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις πυρκαγιές και την Πολιτική Προστασία. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει εκτενώς για το ζήτημα των πυρκαγιών στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι «προσβλέπουμε σε έναν γόνιμο διάλογο».