Όπισθεν Αγαπηδάκη για το αντιγριπικό και Χρυσοχοΐδη για τα νοσοκομεία (video)
29/09/2023Ντόμινο πολιτικών αντιδράσεων προκάλεσε μια ανάρτηση σε πολύ έντονο ύφος του επικεφαλής της ΒΙΑΝΕΞ Δημήτρη Γιαννακόπουλου, με αφορμή το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να συνταγογραφείται το αντιγριπικό εμβόλιο -απόφαση που εντέλει ανακλήθηκε. Σύμφωνα με όσα είχε πει χτες η κ. Αγαπηδάκη, θα έπρεπε όλοι οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν γιατρό για να κάνουν το αντιγριπικό. Όμως πρόκειται για ένα εμβόλιο που στοιχίζει μόλις 9 ευρώ και το οποίο δεν είναι “περίεργο σκεύασμα” ώστε να απαιτείται η συνταγογράφηση του. Η συνταγογράφηση του αντιγριπικού έγινε για πρώτη φορά υποχρεωτική επί πανδημίας, επειδή υπήρχε έλλειψη.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη κατηγορείται από τον κ. Γιαννακόπουλο ότι «έχει πληρωθεί» και ότι «άλλες εταιρίες της έδωσαν ακόμα και τη διατριβή της»(σ.σ. ανταγωνίστριες εταιρείες, και μάλλον υπαινίσσεται την Novartis). Μετά την οργίλη ανάρτηση του κ. Γιαννακόπουλου, το υπουργείο Υγείας έκανε πίσω στο θέμα της συνταγογράφησης του εμβολίου.
Στην απόφαση, που έμμεσα “αδειάζει” την κ. Αγαπηδάκη, αναφέρεται ότι θα απαιτείται συνταγή μόνον για τα δύο “ενισχυμένα” νέα εμβόλια, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τους άνω των 65 ετών: «Το υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή», αναφέρεται στη νεότερη ανακοίνωση. Πάντως οι βολές του κ. Γιαννακόπουλου στρέφονται και κατά του ΙΦΕΤ.
Είναι γεγονός ότι η πολιτεία εισάγει τα ακριβά σκευάσματα και αυτά που είναι για ειδικές παθήσεις χωρίς τη μεσολάβηση των φαρμακαποθηκών, όπως και φάρμακα που για ποικίλους λόγους δεν εισάγουν άλλοι έμποροι. Όμως το κόστος παραμένει υψηλό κι ας βγάζει το κράτος από τις μέση τους εισαγωγείς και τους μεσάζοντες. Ο δε πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ στο βίντεο καταγγέλλει την αναπληρώτρια υπουργό ότι “έχει στήσει μαγαζάκι” και στον ΙΦΕΤ.
Ο ίδιος πέρσι είχε πει «τα όποια μέτρα λαμβάνονται από την εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετούνται με άξονα την ίση μεταχείριση προς όλους και όχι κλείνοντας το μάτι σε κάποιες εταιρείες», αφήνοντας και πάλι υπονοούμενα για διαπλοκή. Για την κ. Αγαπηδάκη και την σχέση της με τη Novartis έχει κάνει δημοσιεύματα το Documento.
Αναδίπλωση Αγαπηδάκη
Μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας να μην απαιτείται συνταγογράφηση για όλους, αναδιπλώθηκε και η ίδια η κ. Αγαπηδάκη, επαναλαμβάνοντας σε ανάρτησή της όσα αναφέρει και το υπουργείο:
Όπισθεν και για “εργολαβίες”
Σε ακόμη μία αναδίπλωση υποχρεώθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έδωσε εντολή να σταματήσουν όλοι οι διαγωνισμοί με τους οποίους σημαντικές υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία όπως η καθαριότητα και η φύλαξη περνούσαν σε εργολάβους.
«Μετά τις τελευταίες καταγγελίες μας για τους εργολάβους που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους ο υπουργός Υγείας σήμερα με ενημέρωσε ότι έδωσε εντολή να σταματήσουν όλοι οι διαγωνισμοί ανεξαρτήτως το στάδιο που βρίσκονται και θα συνεχίσουν να εργάζονται οι 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Αυτό είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα», δήλωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος.
O πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι «είναι κρίμα στο νοσοκομείο Κοζάνης, Παπανικολάου να απολυθούν καθαρίστριες, φύλακες επειδή ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και εγκαθίστανται οι εργολάβοι από την 1η Οκτώβρη». Παράλληλα ο κ. Γιαννάκος υπενθυμίζει ότι ήδη έχουν απολυθεί άνθρωποι από τα δημόσια νοσοκομεία «επειδή αρκετοί διοικητές νοσοκομείων έτρεξαν να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς σε προηγούμενο χρόνο παρ’ ότι βλάπτονται τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου». Τέλος, ο ίδιος ζητεί την ακύρωση του διαγωνισμού στο νοσοκομείο Κοζάνης όπου απολύθηκαν 15 καθαρίστριες οι οποίες στοιχίζουν 1.300 ευρώ το μήνα μικτά η κάθε μία, την ώρα που οι αντίστοιχες εργολαβικές θέσεις στοιχίζουν 2.500 ευρώ το μήνα.