Ανάρπαστο το ελληνικό τσάι στον Καναδά

Νεφέλη Λυγερού
323
Ανάρπαστο το ελληνικό τσάι στον Καναδά, Νεφέλη Λυγερού

Δύο ομογενείς του Καναδά αποφάσισαν να απεγκλωβίσουν το παραδοσιακό ελληνικό τσάι του βουνού από την εγχώρια απομόνωσή του, συστήνοντάς το και στον υπόλοιπο κόσμο. Η έμπνευσή τους αντλήθηκε από την αγάπη που έτρεφαν για τον τόπο καταγωγής των γονιών τους και για τα ελληνικά προϊόντα. Αυτό, όμως, που κυρίως τους ώθησε ήταν οι κοινές παιδικές τους αναμνήσεις.

Μεγαλώνοντας και οι δύο είχαν βιώσει τις ευεργετικές ιδιότητες που παρείχε το τσάι του βουνού, το οποίο προμηθεύονταν γενναιόδωρα οι γονείς τους από τη μαμά πατρίδα. «Ειδικά όταν ήμασταν αδιάθετοι ή είχαμε πονόλαιμο πάντα μας το προσέφεραν σαν ένα είδος μαγικού ζωμού». Κάπως έτσι, αποφάσισαν να πάρουν το φυτικό αυτό βότανο- αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής συλλογικής συνείδησης- και να το μετατρέψουν σ’ ένα μοντέρνο αναψυκτικό. Το σερβίρουν αφρώδες και κρύο.

Παρά το λίφτινγκ που υπέστη ώστε να εκμοντερνιστεί δεν επιθυμούσαν να το απομακρύνουν από τις ρίζες του. Εκτός από την ελκυστική γεύση του, προωθούν το γεγονός ότι έχει χαμηλές θερμίδες σε σύγκριση με τα περισσότερα ποτά. Για να τελειοποιήσουν τη φόρμουλα, τους πήρε λίγο χρόνο, ενώ χρησιμοποίησαν πολλές και διαφορετικές ομάδες εστίασης. «Ωστόσο, άξιζε τον κόπο. Οι αντιδράσεις από την έναρξή του εγχειρήματος ήταν εκπληκτικές».

Μιας και οι επιχειρηματίες ήθελαν να συνδέσουν την ευζωία που το χαρακτηρίζει το πάντρεψαν με ελληνικά παραδοσιακά βότανα εξαιρετικής ποιότητας, παντρεμένα με αρωματικά μέλι ή τζίντζερ. Ο Καναδάς αγάπησε το τσάι του βουνού, το οποίο, μάλιστα δεν χρειάστηκε να αλλάξει και όνομα, καθώς οι δημιουργοί του αποφάσισαν να διατηρήσουν το βαφτιστικό του όνομα: TSAI. Εξάλλου, η προώθηση του προϊόντος ταυτίστηκε με την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τους δημιουργούς του τα βότανα συλλέγουν έμπειροι Έλληνες αγρότες σε υψόμετρο χιλίων μέτρων με εξειδίκευση στο τσάι. Όλο το προμόσιον του στηρίχτηκε στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα ελληνικό μυστικό αιώνων… εξού και το χαρακτήρισαν «ελιξήριο». Η μεγάλη εμπορική επιτυχία του άνοιξε τον εξαγωγικό του δρόμο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιτυχία του TSAI δεν είναι ιδιαίτερη έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς ότι πίσω από αυτή βρίσκεται ο Τζέιμς Ρουμελιώτης, ο οποίος έγινε γνωστός βοηθώντας νέους επιχειρηματίες να υλοποιήσουν το όραμά τους. Ο ίδιος ερμηνεύει την επιτυχία του στην ελληνική καταγωγή του. «Μεγαλώνοντας με τους μετανάστες γονείς μου έμαθα την αξία της εκπαίδευσης, της σκληρής δουλειάς και της επιμονής». Στην ηλικία των 15 ετών έφτιαξε με τους φίλους του την πρώτη του επιχείρηση: μία κινούμενη ντίσκο. Εργάστηκε σε τρείς χώρες, δραστηριοποιήθηκε σε διαφορετικούς τομείς, ενώ μετατράπηκε σε ένα είδος οικονομικού γκουρού, συγγράφοντας και βιβλία για τα μυστικά της επιτυχίας στον επιχειρηματικό στίβο. Πάνω απ’ όλα, όμως, σύστησε στο ευρύ κοινό το εθνικό ποτό που μετράει αιώνες ζωής.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.