ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναζητούνται κομπάρσοι στη Δράμα για να παίξουν με τον Ντε Νίρο

Αναζητούνται κομπάρσοι στη Δράμα για να παίξουν με τον De Niro, Όλγα Μαύρου

Μέχρι τον Ιούνιο θα κρατήσουν τα γυρίσματα της ταινίας “Tin Soldier” στη Δράμα με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Σκοτ Ίστγουντ (γιο του Κλιντ Ίστγουντ) και Τζέιμι Φοξ. Η εταιρεία παραγωγής ψάχνει εδώ και 10 μέρες κομπάρσους, που θα πληρώνονται με περίπου 35 ευρώ ημερομίσθιο και θα έχουν εργόσημο ως ασφάλιση. Οι παραγωγοί ψάχνουν…. και τρία μωρά, που θα εμφανίζονται μαζί με τους γονείς τους. Το μεροκάματο είναι πολύ μικρό και ουσιαστικά το μεγαλύτερο κίνητρο είναι να βρεθεί κανείς έστω και για λίγο κοντά σε σταρ.

O Ντε Νίρο έφτασε προχτές και μπορείτε να τον δείτε στο βίντεο που ακολουθεί. Παίζει το ρόλο του πράκτορα που επιστρατεύει έναν συνάδελφό του, για να διεισδύσει στην οργάνωση του “κακού” Τζέιμι Φοξ. Τον ρόλο του πράκτορα ενσαρκώνει ο γιος του Ίστγουντ, που θέλει να πάρει εκδίκηση και για μια γυναίκα που είχε αγαπήσει.

Η ταινία είναι σχετικά σημαντική για τη Δράμα, όπως κάθε ταινία που γυρίζεται στο έδαφός μας, αφού συνεπάγεται κάποια έσοδα για τους ντόπιους. Όμως με εξαίρεση τα ξενοδοχεία, που έχουν κάποιο όφελος και τους λίγους Έλληνες που μετέχουν, η ταινία δεν λέει και πολλά πράγματα, καθώς αφορά έναν φανατικό που φτιάχνει ένα στρατό από ομοϊδεάτες του και συγκρούεται με την κυβέρνηση, ενώ υπάρχει όπως πάντα και το αναγκαίο love story.

Αμοιβές

Γυρίσματα θα γίνουν επίσης στο φράγμα της Θέρμης, στην περιοχή της Χαλκηδόνας, έξω από τη Θεσσαλονίκη και στα στούντιο της Millennium στη Θέρμη. Όσον αφορά στους κομπάρσους, μπορείτε να δείτε εδώ την αίτηση για τους ενδιαφερόμενους.

Στις ΗΠΑ η αμοιβή των κομπάρσων είναι περίπου 150 ευρώ την ημέρα, αλλά εκεί αν βγάζεις κάτω από 3.800 δολάρια το μήνα θεωρείσαι φτωχός. Στη Γαλλία οι κομπάρσοι παίρνουν 22 ευρώ την ώρα, δηλαδή περίπου 200 την ημέρα, αλλά κι εκεί το κόστος ζωής είναι πολύ διαφορετικό –δεν υπάρχει π.χ. γκαρσονιέρα με νοίκι μικρότερο από 800 ευρώ, τα τσιγάρα κοστίζουν 10 ευρώ το πακέτο, ο παιδικός σταθμός στοιχίζει 800 ευρώ το μήνα και εν γένει οι τιμές είναι από 40% έως και 100% υψηλότερες σε όλα σε σύγκριση με της Ελλάδας, πολύ δε περισσότερο σε σύγκριση με πόλεις μικρότερες των Αθηνών που είναι και πιο φθηνές.

Oι ταινίες που “έζησαν” οι βόρειοι

Στη Θεσσαλονίκη έγιναν τον περασμένο μήνα και τα γυρίσματα της ταινίας The Bricklayer” με τον Άαρον Έκχαρτ που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, η αμοιβή ήταν 35 ευρώ την ημέρα. Και εκείνη ήταν ταινία δράσης με θέμα μια σειρά από δολοφονίες που παραδόξως κάποιος θέλει να φορτώσει στην CIA και… την εκβιάζει.

Στη Θεσσαλονίκη έγιναν και τα γυρίσματα της ταινίας “Τhe Enforcer” με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που έκανε και την αρχή για τη δημιουργία πλατό στην πόλη και το σίκουελ “Expendables 4”  με τον Στέιθαμ, τον Σταλόνε κ.ά. Το ελληνικό προσωπικό που απασχολείται στις παραγωγές που γυρίζονται στην Θεσσαλονίκη έχει έκτοτε αυξηθεί περίπου κατά 20%, καθώς απαιτούνται πολύ εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και δεν τους διαθέτει όλους σε αφθονία η χώρα μας. Όμως η εξεύρεση ντόπιων εργαζομένων δεν οφείλεται απαραιτήτως στο ότι υπάρχει έλλειψη Ελλήνων ειδικών.

Οι περισσότερες κατασκευές στα πλατό γίνονται πλέον από κυρίως Έλληνες τεχνίτες και εδώ ράβονται και πολλά (όχι όλα) τα κοστούμια. Προσλαμβάνονται παράλληλα πολλοί Βαλκάνιοι χωρίς οι Έλληνες να συνιστούν απαραιτήτως την πλειοψηφία μεταξύ των εργαζομένων. Η παραγωγή γκρινιάζει για παράδειγμα ότι δεν βρίσκει εύκολα ηλεκτρολόγους στη Θεσσαλονίκη, όμως η αιτία δεν είναι ότι… δεν έχουμε τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Προφανώς ο προϋπολογισμός είναι μικρός για τους τεχνίτες και η αμοιβή χαμηλή, οπότε ο μέσος ηλεκτρολόγος δεν θέλει να δεσμεύεται 24 ώρες το 24ωρο και να χάνει μεροκάματα από τους σταθερούς πελάτες του για μια ταινία που τα γυρίσματά της θα κρατήσουν από 10 μέρες μέχρι το πολύ ένα μήνα.

Όσο για τα γυρίσματα στον ελληνικό βορρά, η εξήγηση είναι ότι εκεί οι χολιγουντιανοί βρίσκουν πιο φθηνά ξενοδοχεία σε νεκρές περιόδους. Όταν αρχίζει η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα, τα ξενοδοχεία φαίνονται ακριβά στους παραγωγούς και ας είναι ακόμα και το καλοκαίρι φθηνότερα από όλης της Ευρώπης. Στο βορρά η τουριστική σεζόν αρχίζει κάπως αργότερα, οπότε βρίσκουν πιο εύκολα φθηνά καταλύματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι