Αναζωπύρωση της πανδημίας βλέπει ο ΠΟΥ – Υψηλός ο κίνδυνος για τα Βαλκάνια
25/07/2020Ανήσυχος εμφανίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη, την ώρα που και στην Ελλάδα ο ιός δείχνει να εξαπλώνεται. Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 26 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και κανέναν θάνατο. Μια εικόνα εμφανώς βελτιωμένη σε σχέση με την Πέμπτη που τα νέα κρούσματα ήταν 33, ενώ με τον θάνατο που καταγράφηκε, ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στους 201.
Από τα σημερινά κρούσματα, τα έξι εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ εισαγόμενα είναι και άλλα τέσερα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Από τα υπόλοιπα, τα οκτώ κρούσματα βρέθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, πέντε στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και από ένα στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Χαλκιδικής και Καβάλας.
Αν και η περιοχή που πλήττεται περισσότερο είναι η αμερικανική ήπειρος, και ιδιαίτερα η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, ο ΠΟΥ χτύπησε καμπανάκι επαγρύπνησης και για την Ευρώπη, δηλώνοντας ανήσυχος για την αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες. Το ίδιο είχε κάνει και τις προηγούμενες ημέρες, εκφράζοντας ανησυχία για τα Βαλκάνια, όπου η Σερβία φαίνεται πως αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Ανήσυχος ο ΠΟΥ
Οι υγειονομικές αρχές του Βελιγραδίου ανακοίνωσαν 409 νέα κρούσματα και δέκα θανάτους που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό στους 518. Στα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας νοσηλεύονται 4.575 ασθενείς, από τους οποίους οι 167 είναι διασωληνωμένοι, ενώ από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 601.984 δείγματα.
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 2.000 γιατροί υπέγραψαν κοινή επιστολή με την οποία ζητούν την αντικατάσταση των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας «από ειδικούς που έχουν την επαγγελματική κατάρτιση και το ήθος ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία». Παραλλήλως ζητούν να τερματιστεί η πολιτικοποίηση της επιδημιολογικής κρίσης και να πάψουν να εκφοβίζονται και να διώκονται οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας. Οι Σέρβοι γιατροί, που υπογράφουν την επιστολή, επισημαίνουν ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στη βάση δεδομένων του υπουργείου Υγείας, όπου θα καταγράφονται όλα τα κρούσματα και τα θύματα της πανδημίας με βάση τα ιατρικά κριτήρια.
Στην Βουλγαρία, αρνητικά βγήκαν τα τεστ που έγιναν στον πρωθυπουργό Μπορίσοφ και την πολιτική ομάδα του, η οποία μετείχε στη Σύνοδο Κορυφής. Τα τεστ διενεργήθηκαν μετά την ανακοίνωση ότι η επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Μπορίσοφ, Ντενίτσα Ζελέβα, βρέθηκε αρχικά θετική στον κορωνοϊό αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός μπήκε σε καραντίνα και σχεδίαζε να παραμείνει σε απομόνωση έως ότου γίνονταν γνωστά τα αποτελέσματα και του δεύτερου τεστ. Το γραφείο του, ωστόσο, ανακοίνωσε λίγες ώρες αργότερα ότι και αυτά βγήκαν αρνητικά.
Σημειώνεται, ότι η Βουλγαρία κατέγραψε αύξηση των κρουσμάτων τον περασμένο μήνα. Σήμερα μάλιστα, οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας ανακοίνωσαν 268 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 9.853. Αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων και στη Ρουμανία, η οποία ανακοίνωσε, την Πέμπτη, δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ (1.112 νέα κρούσματα), γεγονός που φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο επιβολής καραντίνας σε τοπικό επίπεδο.
Ως αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων αναφέρεται ένα νομοθετικό κενό, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε κρίνει, στις αρχές Ιουλίου, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίζει για τη νοσηλεία ή την απομόνωση ανθρώπων με βάση διατάγματα του υπουργικού συμβουλίου. Χρειάστηκε έτσι η ψήφιση νόμου, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Τρίτη. Σημαντικό ρόλο φαίνεται, ότι έπαιξε όμως και η μη συμμόρφωση των πολιτών με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.
Επανέρχονται περιορισμοί
Η Ρουμανία έχει παρατείνει την κατάσταση συναγερμού μέχρι τα μέσα του Αυγούστου και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ενεργοποιήσει εκ νέου τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους Ρουμάνους. Σήμερα μάλιστα, ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, υπέγραψε εντολή να μπαίνουν σε καραντίνα όσοι βρέθηκαν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τις τελευταίες 14 ημέρες. Ωστόσο, και στην Ιταλία σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων, καθώς την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 306 νέα περιστατικά μόλυνσης και δέκα θάνατοι.
Πίσω δεν πάει όμως ούτε η Γαλλία, η οποία, με βάση τις ανακοινώσεις της Πέμπτης, κατέγραψε μέσα σε 24 ώρες δέκα θανάτους και 1.000 νέα κρούσματα, σημειώνοντας μια αύξηση 66% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς οι Γάλλοι έχουν χαλαρώσει και τηρούν λιγότερο τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Στη αύξηση των κρουσμάτων συνέβαλε βέβαια και ο αυξημένος αριθμός των διαγνωστικών τεστ.
Παραλλήλως η Γαλλία προτρέπει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Καταλονία, όπου καταγράφεται έξαρση της διασποράς του ιού τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στην συγκεκριμένη επαρχία εντοπίστηκαν άλλωστε τα μισά από τα 16.410 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν σε όλη την Ισπανία τις τελευταίες 14 ημέρες. Λόγω της νέας έξαρσης, οι αρχές πολλών περιφερειών της Ισπανίας επέβαλαν από την Πέμπτη νέους περιορισμούς.