ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα – Ποιος είναι ο δικηγόρος που κρατείται για εμπρησμό

Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα – Ελεύθεροι προσαχθέντες για εμπρησμούς (upd)

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για ακόμα μια ημέρα η χώρα, καθώς μαίνονται οι πυρκαγιές στην Αττική, στην Αλεξανδρούπολη, στη Ροδόπη και στη Βοιωτία συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο, με τις φλόγες να κατακαίουν στο πέρασμά τους δασικές εκτάσεις και περιουσίες. Τα πύρινα μέτωπα παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, ωστόσο λόγω των ανέμων οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι σε επιφαλυλακή.

Η φωτιά στην Πάρνηθα φούντωσε ξανά περίπου στις 3:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης εξαιτίας μίας μεγάλης αναζωπύρωσης και κινήθηκε προς την κορυφογραμμή του βουνού με αποτέλεσμα να σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκκένωση. Τελικά, οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα περιόρισαν το πύρινο μέτωπο. Μία ακόμα αναζωπύρωση βόρεια του Αυλώνα, στους πρόποδες της Πάρνηθας, σήμανε συναγερμό στις Αρχές, ωστόσο ευτυχώς έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Την ίδια ώρα, δύσκολη αλλά καλύτερη παραμένει η κατάσταση σε Έβρο και Ροδόπη. Το πιο ενεργό μέτωπο, που εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα, είναι στη Βοιωτία, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες.

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην ορεινή, δυσπρόσιτη, περιοχή Άγιοι Ανάργυροι Μεσοβούνου στην Πτολεμαϊδα και πιθανολογείται ότι οφείλεται στην πτώση κεραυνού, καίγοντας πευκοδάσος. Επί τόπου έσπευσαν και επιχειρούν τέσσερα Πυροσβεστικά οχήματα και οκτώ άνδρες καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα, δέκα ατόμων, από την Κοζάνη, ενώ, αναμένεται, άλλο ένα δεκαμελές, πεζοπόρο τμήμα από τα Ιωάννινα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Οι συλλήψεις

Σε μία παράλληλη εξέλιξη όμως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ. ότι έξι άτομα εντοπίστηκαν σε Αυλώνα και Μενίδι ως ύποπτα για εμπρησμό και προσήχθησαν. Τα δύο από αυτά είχαν στην κατοχή τους αυτοσχέδια υλικά εμπρηστικών μηχανισμών και καύσιμα,19 αναπτήρες και δυο σπρέι ως αυτοσχέδια φλογοβόλα και επιχείρησαν να ανέβουν στην Πάρνηθα, την ώρα που το πύρινο μέτωπο βρισκόταν σε ύφεση. Οι αστυνομικοί τους σταμάτησαν για έλεγχο και εν συνεχεία τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα.

Αργότεροι οι τρεις ύποπτοι που είχαν προσαχθεί για απόπειρα εμπρησμού στο Μενίδι αφέθηκαν ελεύθεροι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εξ’ αυτών είναι 31χρονοι άνδρες και άλλος ένας 41χρονος. Οι δύο 1χρονοι εντοπίστηκαν να κινούνται μέσα σε αυτοκίνητο σε απαγορευμένη περιοχή (στην οδό Φιλίας των Λαών) με τα αυτοσχέδια υλικά που προαναφέραμε. Αυτός που κρατείται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένας 45χρονος, πρώην δικηγόρος, που είχε εντοπιστεί να κινείται στην περιοχή του Αυλώνα.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο συγκεκριμένος άνδρας, μετά τον θάνατο του πατέρα του διαμένει με την 90χρονη μητέρα στο πατρικό του και ασχολείται με τα αμπέλια που διαθέτει στην περιοχή του Αυλώνα Ο πρώην δικηγόρος φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και να είχε σταματήσει την φαρμακευτική αγωγή του.

Ο ιστότοπος newsit.gr, επικοινώνησε με τον συνήγορο του κ. Κωνσταντίνο Γώγο, ο οποίος δήλωσε πως « Ο εντολέας μου από την πρώτη στιγμή αρνείται την κατηγορία. Έχει σοβαρό πρόβλημα ψυχιατρικής φύσης. Είναι δραματικό να παρουσιάζεται μία ψευδή εικόνα για την προσωπική και επαγγελματική του κατάσταση. Δεν έχει τη δικηγορική ιδιότητα εδώ και δεκαετίες και δεν έχει απασχολήσει ποτέ την δικαιοσύνη. Είναι ένας φιλήσυχος επαγγελματίας που ασχολείται με αγροτικές εργασίες. Δε θα αποτελέσει ο εντολέας μου το εξιλαστήριο θύμα για να καλυφθεί διά της συλλήψεώς του η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού για δασοπυρόσβεση».

Οι δηλώσεις Κικίλια

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας μίλησε ευθέως για εμπρησμούς και πρόσθεσε: «Την ώρα που οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές μας και όλη η Πολιτική Προστασία δίνουν τεράστιες μάχες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε όλη την επικράτεια και κάποιες από αυτές παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων, κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως τις ανθρώπινες ζωές», είπε αρχικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε επίσης: «Στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή του Αυλώνα, από τις 8 το πρωί έγιναν εννιά απόπειρες εμπρησμού. Στις 8:13 στον Αυλώνα έγινε μία απόπειρα εμπρησμού, στις 8:57 στο Συκάμινο δύο απόπειρες, στις 9:47 πάλι στο Συκάμινο τρεις προσπάθειες εμπρησμού, στις 10:51 βόρεια του Αυλώνα μία προσπάθεια, και στις 12:02 μ.μ. στους πρόποδες της Πάρνηθας, βόρεια του Αυλώνα, μία προσπάθεια, η οποία πήρε διαστάσεις».

»Αυτό που συμβαίνει είναι όχι απλώς ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό. Αναγνωρίστηκε ασημί αγροτικό ημιφορτηγό που πιθανόν εμπλέκεται στα περιστατικά. Γίνονται προσαγωγές υπόπτων. Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, κυρίως η Ελληνική Αστυνομία και πάντως η ΕΥΠ θα κάνουν τα πάντα για να συλλάβουν τους εμπρηστές», τόνισε ο υπουργός και κατέληξε: «Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, δεν θα γλιτώσετε, θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη».

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Ενώ τα μεσάνυχτα η φωτιά ήταν σε ύφεση, ξέφυγε από τη χαράδρα του Αγίου Γεωργίου όπου είχε περιοριστεί το κύριο μέτωπο και άρχισε να εξαπλώνεται και πάλι προς όλες τις κατευθύνσεις. «Η φωτιά κινείται ανάμεσα στα σπίτια που βρίσκονται στους πρόποδες Πάρνηθας και μέχρι τη λεωφόρο Πάρνηθος, αλλά προς το κομμάτι του βουνού» ανέφερε το πρωί ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Υπήρξε μία “έκρηξη” της φωτιάς που ήταν σε ύφεση μέσα στη χαράδρα, φαινόμενο που οφείλεται στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου που έχει συγκεντρωθεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Η φωτιά μέχρι το μεσημέρι δίνει εικόνα μερικής ύφεσης, ωστόσο οι επιτελείς της Πυροσβεστικής ανησυχούν για την ενίσχυση των ανέμων από το μεσημέρι, όπως προβλέπει η ΕΜΥ. Σύμφωνα με την πρότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

  • «Στην Πάρνηθα, οι ισχυρές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθεια για τον περιορισμό της. Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, οι αναζωπυρώσεις έλαβαν διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν 2 νέα μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση των κατοίκων, σχετικά με την πυρκαγιά στις περιοχές, Θρακομακεδόνες, Πανόραμα Μενιδίου, Μπόσκιζα και Αγία Παρασκευή και το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Αγία Παρασκευή. Επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, 10 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Γερμανία και 2 από Σουηδία και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για το συντονισμό τους. Επιπρόσθετα επιχειρούν 19 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία και συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης, ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα, τις τελευταίες 24 ώρες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν συνολικά 12 πυρκαγιές, πριν επεκταθούν και λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσης, έχει παρατηρηθεί, ότι στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, κάποιοι χρησιμοποιούν συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σας γνωρίζουμε ότι, ο εναέριος χώρος των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχει δεσμευτεί με οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αποκλειστικά για την αεροπυρόσβεση. Σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζονται οι όροι ασφαλείας πτήσεων».
  • «Στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις. Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα, 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ισχυρές δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
  • «Στο Δίστομο Βοιωτίας οι περισσότερες αναζωπυρώσεις δημιουργούν μέτωπο και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα από την Τσεχία».

Σε ένα time lapse βίντεο καταγράφεται το πώς η πυρκαγιά στην Πάρνηθα κατάφερε να ξεφύγει μέσα σε μισή ώρα χθες το μεσημέρι. Μέχρι τις 13:00 οι φλόγες έκαιγαν στο λόφο αριστερά, στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά και της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου και μέσα σε 10 λεπτά της ώρας η πυρκαγιά έκανε κηλίδωση και μεταφέρθηκε στον απέναντι λόφο περνώντας πάνω από τη χαράδρα χωρίς να κάψει τίποτε στο ενδιάμεσο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι