ΘΕΜΑ

Ανεβαίνει η φτώχεια στην ΕΕ – Τί αποκαλύπτει η Eurostat

Ανεβαίνει η φτώχεια στην ΕΕ - Τί αποκαλύπτει η Eurostat,

Τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού διατρέχει ένας στους πέντε πολίτες στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2021 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου έτους 95,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 21,7% του πληθυσμού, ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (κίνδυνο φτώχειας, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή/και διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή οικονομική απόδοση εργασίας). Το 2020 ήταν 94,8 εκατομμύρια ήτοι το 21,6% του πληθυσμού, ενώ ανατρέχοντας στο 2017 το ποσοστό ήταν 20,3%.

Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού διαφέρει μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς σχετίζονται με τον μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα και τις αποκλίσεις από αυτό, δηλαδή την ψαλίδα των κοινωνικών ανισοτήτων. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Ρουμανία (34%), την Βουλγαρία (32%), την Ελλάδα (28%) και την Ισπανία (28%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (11%), τη Σλοβενία (13%) και τη Φινλανδία (14%).

Οι γυναίκες, οι νέοι ενήλικες, τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και οι άνεργοι είχαν, κατά μέσο όρο, περισσότερες πιθανότητες να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2021 σε σχέση με άλλες ομάδες του πληθυσμού της ΕΕ.

Στην ανάλυση ανά φύλο, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες το 2021 από ό,τι για τους άνδρες (22,7% σε σύγκριση με 20,7%).

Στην ανάλυση κατά ηλικία, ο υψηλότερος κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2021 στην ΕΕ καταγράφηκε για τους νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18-24 ετών (27,3%), ενώ ο χαμηλότερος κίνδυνος καταγράφηκε για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω (19,6%). Μεταξύ αυτών των δύο ηλικιακών ομάδων, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν 20,2% για τα άτομα ηλικίας 25-49 ετών και 21,9% στον πληθυσμό ηλικίας 50-64 ετών. Η νεότερη ηλικιακή ομάδα, τα άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, είχε επίσης σχετικά υψηλό κίνδυνο (24,4%).

Πάνω από το ένα τρίτο (34,8%) όλων των ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (επίπεδα ISCED 0-2) στην ΕΕ αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σε σύγκριση με το 10,3 % των ατόμων της ίδιας ηλικιακής ομάδας με τριτοβάθμιο (υψηλό) επίπεδο εκπαίδευσης (επίπεδα ISCED 5-8). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα με μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης (επίπεδα ISCED 3-4) ήταν 19,8%.

Στην ΕΕ, σχεδόν τα δύο τρίτα (64,5%) των ανέργων ηλικίας 18 ετών και άνω διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2021. Τα μη ενεργά άτομα (εκτός από τα άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν) αντιμετώπιζαν τον δεύτερο υψηλότερο κίνδυνο βάσει ανάλυσης ανά κατάσταση δραστηριότητας, με το 42,3% να διατρέχει κίνδυνο. Συγκριτικά, το ποσοστό των συνταξιούχων που αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν 18,6 % και το ποσοστό των μισθωτών ήταν 11,1%.

Πάνω από το ένα πέμπτο (22,5%) των ατόμων που ζούσαν σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά στην ΕΕ αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ποσοστό που πλησίαζε το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά (20,9 %). Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά διέφεραν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Για τα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά, το ποσοστό κυμαινόταν από 35,4% στη Ρουμανία, 31,7% στην Ελλάδα και 31,5% στην Ισπανία έως 11,4 % στη Φινλανδία, 10,7% στην Τσεχία και 9,9% στη Σλοβενία. Για τα νοικοκυριά χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, τα ποσοστά κυμαίνονταν από 33,8% στη Βουλγαρία, 33,4% στη Λετονία και 33,3% στη Ρουμανία έως 13,9% στη Σλοβακία και 10,8% στην Τσεχία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι