ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανεβαίνουν οι εισαγωγές και τα κρούσματα – Δύο 38χρονοι νεκροί

Ανεβαίνουν οι εισαγωγές και τα κρούσματα – Δύο 38χρονοι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.812, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και οι θάνατοι. Επίσης δυσάρεστη είναι η εικόνα από τα λύματα της Αττικής και των Χανίων. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.534 θάνατοι.

Όμως χθες πέθανε μια 38χρονη μητέρα που δεν έπασχε από κανένα υποκείμενο νόσημα. Πέθανε επίσης ένας 38χρονος άνδρας, αλλά είχε παραπληγία και ανήκε σε ευάλωτη ομάδα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσίαζαν εδώ και εβδομάδες μια μικρή σταδιακή μείωση, αλλά εδώ και δέκα μέρες εμφανίζουν μια σταθερότητα με κατά μέσο όρο 300 κρούσματα την ημέρα. Χθες έγιναν 334 εισαγωγές. Οι θάνατοι κατά μέσο όρο παραμένουν επίσης σταθεροί μετά την αρχική πτωτική πορεία.

Πιθανόν η τρέχουσα εικόνα να είναι αποτέλεσμα του συγχρωτισμού την Πρωτομαγιά και του Πάσχα. Στα λύματα της Αττικής το ιικό φορτίο παραμένει σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ μεγάλη αύξηση σημειώθηκε στα Χανιά (της τάξης του 198%). Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε μια τάση σταθεροποίησης του μέσου ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21.

Τι δείχνουν τα λύματα

Στην Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε αύξηση (+36%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21. Η τιμή αυτή αντανακλά τη σχετικά μεγάλη αύξηση στο ιικο φορτίο που παρατηρήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία όμως στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε μερικώς κατά το Σαββατοκύριακο.

Στη Λάρισα η εικόνα είναι στάσιμη καθώς η μείωση του 10% δεν θεωρείται ενδεικτική όπως και κάθε μείωση ή αύξηση της τάξης μέχρι και του 30%. Οι ειδικοί δηλαδή λογαριάζουν ως αυξομειώσεις μόνον όσες ξεπερνούν το συν/πλην 30%. Στο Βόλο την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αντιθέτως υπολογίσιμη μείωση (-56%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων του σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.

Στο Ηράκλειο την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση (+94%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του. Στα Χανιά την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση (+198%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων. Στο Ρέθυμνο συνεχίσθηκε η μείωση (-26%) στο ιικό φορτίο ενώ στον Άγιο Νικόλαο την τελευταία εβδομάδα δεν ανιχνεύθηκε καν ιικό φορτίο στα λύματα. Σημαντική μείωση καταγράφηκε στην Πάτρα, όπου την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε μείωση της τάξης του -80% στα λύματα. Στην Ξάνθη παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-10%), ενώ στην Αλεξανδρούπολη το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα παρουσίασε αύξηση (+45%).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι