Ανεξάρτητη έρευνα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Τι συμβαίνει με τις παρενέργειες των εμβολίων, Όλγα Μαύρου

Η Μεγάλη Βρετανία πρωτοπορεί σε μια σημαντική έρευνα που ξεκινά με απόλυτα υγιείς εθελοντές 18-30 ετών: θα εμβολιασθούν με τα διαθέσιμα εμβόλια και εν συνεχεία θα τους “χορηγηθεί” ιός για να διαπιστωθεί “πόσος” χρειάζεται για να νοσήσουν και ποια εμβόλια είναι πιο αποδοτικά.

Οι Βρετανοί ουσιαστικά θα διαπιστώσουν στην πράξη ποια εμβόλια “δουλεύουν” και ποια είναι μέτρια ή ανεπαρκή. Επίσης η μελέτης τους θα έχει μεγάλη σημασία παγκοσμίως, γιατί θα διαπιστώσει και πόση ποσότητα ιικού φορτίου “απαιτείται” για να κολλήσει και να νοσήσει ένας εμβολιασμένος υγιής άνθρωπος. Η κλινική έρευνα θα αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα γίνει σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον «ώστε να εμπλουτισθούν οι γνώσεις μας για το πώς ο ιός επηρεάζει τους ανθρώπους», ανέφερε η κυβέρνηση.

Προκειμένου η δοκιμή να είναι όσο το δυνατό πιο ασφαλής, θα χρησιμοποιηθεί το στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί στην Αγγλία από τον Μάρτιο του 2020 και όχι τα νέα στελέχη. Οι εθελοντές θα αποζημιωθούν για τη συμμετοχή τους, αλλά η επιλογή θα γίνει με σχετικά αυστηρά κριτήρια και δεν θα γίνουν δεκτοί απλώς όσοι θέλουν να βγάλουν “εύκολο χρήμα”. Εξ άλλου δεν θα είναι εύκολο: θα μείνουν σε καραντίνα για μεγάλο διάστημα και θα παρακολουθείται η υγεία τους για ένα χρόνο.

Έρευνα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Επίσης θα μελετηθεί με ποιο τρόπο διαχέει στο περιβάλλον ιικό φορτίο κάθε εθελοντή και θα μετρηθούν πολλές παράμετροι, ίσως και το γενετικό τους προφίλ, ώστε να απαντηθεί και δύο ζωτικά ερωτήματα: αν κάποια γονίδια μας κάνουν πιο ευάλωτους και επίσης αν κάποια γονίδια μας κάνουν πιο επικίνδυνους, επειδή διαχέουμε περισσότερο ιικό φορτίο από άλλους ασθενείς και άρα μπορούμε να μολύνουμε εύκολα άλλα άτομα.

Το βασικότερο είναι ότι θα οδηγήσει στην αναγνώριση των πιο αποτελεσματικών εμβολίων που οι επικεφαλής της έρευνας εν συνεχεία θα χρησιμοποιήσουν ως “σύσταση” για τα επόμενα εμβόλια, που ίσως απαιτηθούν και για τα άλλα στελέχη. Παράλληλα η παρακολούθηση ώρα με την ώρα της προόδου της λοίμωξης σε εθελοντές θα διαφωτίσει τους ειδικούς στον ακριβή τρόπο με τον οποίο κινείται ο ιός στον ανθρώπινο οργανισμό και ίσως συμβάλει και στην εύρεση θεραπείας.

Το Κέντρο hVIVO που υλοποιεί την κλινική έρευνα έχει κάνει άλλες 50 παρόμοιες έρευνες με 3.000 εθελοντές χρησιμοποιώντας ιούς όπως της γρίπης, ρινοϊούς, τον  αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και άλλα παθογόνα, για την εύρεση εμβολίων και θεραπειών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι