Ανεξέλεγκτη η μετάλλαξη του κορωνοϊού – Σε ποιες άλλες χώρες εντοπίστηκε το νέο στέλεχος

Ανεξέλεγκτη η μετάλλαξη του κορωνοϊού – Σε ποιες άλλες χώρες εντοπίστηκε το νέο στέλεχος, slpress

Ξεφεύγει το θέμα της μετάλλαξης του ιού, καθώς εκτός από τη Βρετανία το νέο στέλεχος δείχνει να καλπάζει και στη Νότια Αφρική. Την ίδια ώρα, μετά την Ιταλία, κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Δανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίστηκε και νέα μετάλλαξη. Η κατάσταση αυτή βρίσκει την Ευρώπη την ώρα που ετοιμάζεται να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, με τις κυβερνήσεις πολλών χωρών να εκφράζουν φόβους για ένα τρίτο κύμα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η Δανία ταυτοποίησε 33 μολύνσεις με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, με την αρμόδια για τις μολυσματικές ασθένειες Αρχή, το Ινστιτούτο Σέρουμ (SSI), να αναφέρει στην έκθεσή του ότι τα περιστατικά αυτά βρέθηκαν σε τεστ που διενεργήθηκαν στο διάστημα 14 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Δανία, η οποία είναι μια χώρα που ηγείται παγκοσμίως στον προσδιορισμό της νουκλεοτιδικής αλληλουχίας του γονιδιώματος, έχει αναλύσει γενετικό υλικό μόνο από 7.805 θετικά τεστ αυτής της περιόδου.

Αυτό σημαίνει ότι το νέο στέλεχος βρέθηκε σε περίπου 0,4% των μολύνσεων. Επειδή όμως έχει αναλυθεί μόλις το 13,5% των θετικών τεστ εκείνης της περιόδου, το SSI σημειώνει ότι το ποσοστό του νέου στελέχους στις νέες μολύνσεις μπορεί να αλλάξει. Το ινστιτούτο αναφέρει επίσης ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων δείχνουν ότι υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα με το νέο αγγλικό στέλεχος του ιού, «αν και σε πολύ χαμηλό επίπεδο». Ανησυχία προκαλεί πάντως η πληροφορία ότι οι 33 άνθρωποι που κόλλησαν το νέο στέλεχος δεν είχαν κάποια σχέση με την Αγγλία ούτε είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Που αλλού εντόπισαν μετάλλαξη του ιού 

Τρεις μεταλλάξεις, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος στη χώρα, ανακοίνωσε ότι εντόπισε και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (INSA) της Πορτογαλίας. Οι μεταλλάξεις αυτές εντάσσονται στη «διαδικασία προσαρμογής του ιού στους ανθρώπους», σύμφωνα με ερευνητή του INSA, ο οποίος εκτίμησε ότι σε αυτή τη διαδικασία (της προσαρμογής του ιού) οφείλεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα.

Αυτό είναι φυσιολογικό, σύμφωνα με τους Πορτογάλους ερευνητές, αφού έχει περάσει ένας χρόνος από την εμφάνιση του ιού. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις σε κλινικό επίπεδο, ότι οι αυτές οι μεταλλάξεις προκαλούν «βαρύτερες» μορφές της ασθένειας, εκτιμούν, ωστόσο, ότι η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να οφείλεται στην υψηλότερη μεταδοτικότητά τους.

Την πεποίθηση ότι η νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε στη Βρετανία έχει εξαπλωθεί και στη χώρα τους εξέφρασαν οι υγειονομικές αρχές της Ιρλανδίας. Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η ομάδα αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών κρίσεων (NPHET) ανέφερε ότι η πιθανή παρουσία αυτής της παραλλαγής του ιού βασίζεται σε προκαταρκτικά δεδομένα από επιλεγμένα δείγματα που ελήφθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Τι φοβούνται οι Βρετανοί 

Τέσσερα κρούσματα της νέας, πιο μολυσματικής, μετάλλαξης του SARS-CoV-2 ανακοίνωσε την Τετάρτη και το Ισραήλ, με τρία από αυτά να είναι εισαγόμενα, καθώς αφορούν πρόσωπα που επέστρεψαν από την Αγγλία. Για το τέταρτο κρούσμα η διερεύνηση συνεχίζεται.

Την ίδια ώρα, οι βρετανικές αρχές εντόπισαν μια νέα «ανησυχητική» μετάλλαξη του SARS-CoV-2, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, την Τετάρτη, και για τον λόγο αυτό έθεσαν περιορισμούς, με άμεση ισχύ, στις μετακινήσεις από και προς τη Νότια Αφρική. Τα κρούσματα αυτά αφορούν δύο ασθενείς, οι οποίοι είναι επαφές ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Νότια Αφρική, τις τελευταίες εβδομάδες. Μάλιστα, κατά τον Χάνκοκ, «αυτή η νέα μετάλλαξη είναι πολύ ανησυχητική επειδή είναι ακόμη πιο μεταδοτική σε σύγκριση με την πρώτη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Την ώρα πάντως που η Βρετανία θέτει περιορισμούς στις μετακινήσεις από τη Νότια Αφρική (ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς έδωσε σήμερα εντολή για τη διακοπή όλων των πτήσεων από και προς την αφρικανική χώρα) παραμένει και η ίδια αποκλεισμένη από πολλές χώρες της Ευρώπης, παρά τις συστάσεις της Κομισιόν για άρση της απαγόρευσης των ταξιδιών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx