ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ρόδος: “Επιχείρηση Δουνκέρκη” για απεγκλωβισμούς από τις φλόγες

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Ρόδο – Το "ευχαριστώ" του πρωθυπουργού στην Τουρκία

Πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.  Στις φλόγες έχουν παραδοθεί τρία ξενοδοχεία, ενώ παραμένουν εγκλωβισμένοι πυροσβέστες στη Μονής Υψενής και έχουν εκκενωθεί μέχρι τώρα 4 οικισμοί. Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση απεγλωβισμού δια θαλάσσης  όσων έχουν φτάσει σε παραλίες από τις φλεγόμενες περιοχές με πλωτά του λιμενικού ιδιωτικά σκάφη ενώ σπεύδουν και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ Ρόδου, Τέρη Χατζηϊωάννου αναμένεται να μετακινηθούν πάνω από 30.000 πολίτες με λεωφορεία που έχουν επιστρατευτεί. Σύμφωνα με την αστυνομία ο αριθμός αυτών που μετακινήθηκαν από τις περιοχές που διατάχθηκε εκκένωση ανέρχονται σε 15.000. Λίγο νωρίτερα οι αρχές διέταξαν και την επίταξη όλων των τουριστικών σκαφών προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού δια θαλάσσης . Ουσιαστικά έχει ενεργοποιηθεί για την Ρόδο το “σχέδιο Ξενοκράτης”, ενώ πολλοί μιλάνε για “μίνι επιχείρηση Δουνκέρκη” όταν τα συμμαχικά στρατεύματα περικυκλωμένα από τους Ναζί διέφευγαν δια θαλάσσης με κάθε μέσο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Νοτίου  Αιγαίου  τρεις ξενοδοχειακές μονάδες καίγονται στο Κιοτάρι. Πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου.

Ενώ νωρίτερα οι πληροφορίες ήθελαν να έχει επιτευχθεί η εκκένωση της Μονής Υψενής, νεότερες πληροφορίες σύμφωνα με την ΕΡΤ Νοτίου  Αιγαίου, αναφέρουν ότι οι πυροσβέστες εξακολουθούν να είναι ακόμα στη Μονή Υψενής, στη στοά που έχει το μοναστήρι, είναι ασφαλείς αλλά είναι δύσκολο να το εγκαταλείψουν. Οι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής, εγκλωβίστηκαν στην προσπάθεια τους να πείσουν τις καλόγριες να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι.

Οι αρχές διέταξαν την εκκένωση των περιοχών Ασκληπιείο και Κιοτάρι στη Ρόδο, με κατεύθυνση προς Γεννάδι, με μήνυμα που στάλθηκε μέσω του 112, ενώ νωρίτερα ζητήθηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα.

Ο ι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν, όμως ενισχύθηκαν  και οι άνεμοι, με  αποτέλεσμα συνεχείς αναζωπυρώσεις. Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα.

Η κατάσταση είναι δραματική και επιδεινώνεται συνεχώς καθώς η φωτιά στη Ρόδο καίει από την Τρίτη (18/7), δηλαδή εδώ και πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 1.500  άτομα έχουν απεγκλωβίσει μέχρι τώρα  τέσσερα  πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα ναυαγοσωστικό καθώς και πάνω από 20 ιδιωτικά σκάφη, σε Κιοτάρι και Λάρδο. Επίσης, στο σημείο μεταβαίνουν μια τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού και δύο σκάφη των καταδρομέων.

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι το ΕΚΑΒ στη Ρόδο για τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται για 5η συνεχόμενη ημέρα. Στην ευρύτερη περιοχή που έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά επιχειρούν (επιπλέον της ημερήσια δύναμης του ΕΚΑΒ) 7 ασθενοφόρα (περιοχές Κιοταρίου, Λάρδου και Γενναδίου).

Το ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ έχει θέσει σε ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και τα όμορα Κέντρα Υγείας στη περιοχή.

Προς το παρόν, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, έχουν διακομισθεί 4 ενήλικες και 2 νεογνά στο ΚΥ Αρχαγγέλου, 2 ενήλικες στο ΚΥ Γενναδίου ενώ οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν παράσχει πρώτες βοήθειες (λόγω αναπνευστικών προβλημάτων) σε παραπάνω από 60 περιστατικά στον δρόμο.

 

Τι προηγήθηκε

Με μήνυμα που στάλθηκε μέσω του 112, οι αρχές διέταξαν την εκκένωση των περιοχών Ασκληπιείο και Κιοτάρι στη Ρόδο, με κατεύθυνση προς Γεννάδι, ενώ νωρίτερα ζητήθηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα. Την ίδια στιγμή γίνεται η εκκένωση δύο ξενοδοχείων, του Lindian Village και Rodos Village στο Κιοτάρι. Στα ξενοδοχεία βρίσκονται πάνω από 30 λεωφορεία ώστε να μεταφέρουν τους τουρίστες σε ασφαλέστερη περιοχή και σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Οι πυροσβέστες που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε μοναστήρι, κατάφεραν να απεγκλωβιστούν. Όμως, η φωτιά στη Ρόδο εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Ωστόσο, η προσπάθεια κατάσβεσης είναι τεράστια, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το μέτωπο των Λαέρμων αναζωπυρώθηκε. Η φωτιά έχει περάσει τον κεντρικό δρόμο και μετακινείται προς Λάρδο, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία, για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Ήδη έφτασαν στο νησί 32 πυροσβέστες από Σλοβακία και 13 πυροσβεστικά οχήματα με το πλήρωμά τους από Ρουμανία, καθώς και 25 πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη.

Εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος 

Ο ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης και συνεχούς ενημέρωσης του κοινού, γνωστοποιεί ότι, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, τέθηκε εκτός ο ΘΗΣ (Θερμοηλεκτρικός Σταθμός) Ν. Ρόδου και κρίθηκε αναγκαίο να προγραμματισθούν για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, έως το βράδυ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Ρόδου, ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί θερμά τους καταναλωτές να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00 – 15:00 και 17:00 – 22:00

Το “ευχαριστώ” Μητσοτάκη

Την Τουρκία ευχαρίστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός “ευχαρίστησε” με ανάρτηση στον λογαριασμό του στα κοινωνικά δίκτυα, την Τουρκία, η οποία απέστειλε 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο για να βοηθήσει την Ελλάδα στην κατάσβεση της φωτιάς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την ΕΕ, το Ισραήλ και την Ιορδανία για την βοήθεια τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες.

Στην Αθήνα θα παραμείνει μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός για όσο διάστημα εξακολουθούν να καίνε τα μέτωπα της φωτιάς σε συνδυασμό με το νέο κύμα καύσωνα που θα πλήξει την Ελλάδα και για το λόγο αυτό ακυρώνει κάθε πολιτική δραστηριότητα εκτός πρωτευούσης που ήταν προγραμματισμένη να παραστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει ούτε τις προγραμματισμένες επισκέψεις σε Ρώμη και Κάιρο. Ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να μεταβεί την Δευτέρα στην Ιταλία ως προσκεκλημένος της Ιταλίδας ομολόγου του Τζόρτζιας Μελόνι, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για το μεταναστευτικό. Ωστόσο τα ανεξέλεγκτα μέτωπα των πυρκαγιών τον αναγκάζουν να ματαιώσει το ταξίδι. Το γραφείο του προέδρου της κυβέρνησης θα αναβάλλει παράλληλα και το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Αίγυπτο, που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Στο συντονιστικό ο πρωθυπουργός

Προηγουμένως, με τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών που τις τελευταίες μέρες επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα συνομίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας την 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης και την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών.

Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, παρακολούθησε την απογείωση ενός «κύματος» δύο ελληνικών, δύο γαλλικών και ενός κροατικού CL-415, και ευχαρίστησε τους χειριστές και τους μηχανικούς, σημειώνοντας ότι έχουν την αμέριστη στήριξη της πολιτείας στο έργο τους.

«Κάνετε πολύ σπουδαία δουλειά και σας είμαστε πολύ βαθιά υποχρεωμένοι, και σε σας και στους τεχνικούς. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να φροντίσουμε να αναβαθμίσουμε τα αεροπλάνα σας και φυσικά να αποκτήσουμε το συντομότερο δυνατόν καινούργια Canadair, για να αντικαταστήσουμε κυρίως τα παλαιότερα, τα CL- 215», τόνισε.

«Η επένδυση στις υποδομές πολιτικής προστασίας, ειδικά στα αεροσκάφη μας, είναι απολύτως απαραίτητη. Να ξέρετε ότι θα έχετε όλη μας τη στήριξη, ο υπουργός θα τρέξει “σφαίρα” τα προγράμματα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός μιλώντας με τους πιλότους της 383 Μοίρας, η οποία έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη αλλά αναπτύσσεται στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

«Ξέρετε, οι κάμερες δείχνουν αυτούς που πετάνε τα αεροπλάνα, αλλά σπανίως δείχνουν εσάς που τα κρατάτε στον αέρα. Οπότε εσείς δουλεύετε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Δίνετε τη δυνατότητα να μπορούμε να αποδείξουμε κάτι σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Οπότε ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλο το τεχνικό προσωπικό», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με το τεχνικό προσωπικό της Μοίρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι