ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανοίγει η εστίαση – Τα μέτρα και τα πρόστιμα

Ανοίγει η εστίαση – Οι κανόνες λειτουργίας και τα πρόστιμα

Μετά από έξι μήνες ανοίγουν σήμερα σε όλη τη χώρα εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία με καφετέρια ή κουζίνα σε εξωτερικό χώρο. Οι κρατήσεις έχουν γίνει από την περασμένη εβδομάδα και σε πολλά καταστήματα πλέον δεν υπάρχει ελεύθερο τραπέζι. Υπάρχουν συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, δεν επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες και η μουσική (επειδή όταν έχει ησυχία οι πελάτες δεν χρειάζεται να φωνάζουν και έτσι εκτινάσσονται λιγότερα σταγονίδια), ενώ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων.

Επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης (π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εκτός από φοιτητικά εστιατόρια) υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: να έχουν πελάτες αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, να είναι όλοι καθήμενοι (μέχρι 6 άτομα σε κάθε τραπέζι), να μην ακούγεται μουσική, να απολυμαίνονται οι κατάλογοι, να υπάρχει σε κάθε τραπέζι αντισηπτικό, να φορούν όλοι μάσκα διαρκώς, εκτός από την ώρα που πλέον κάθονται να φάγουν ή να πιουν.

Τα τραπεζοκαθίσματα πρέπει να απέχουν 0,90 μ. αν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα και 1,20 μ. αν παρεμβάλλεται καρέκλα με άτομο. Αν παρεμβάλλεται καρέκλα και στα δύο τραπέζια, τότε πρέπει να απέχουν 1,80 μ. Επιτρέπεται η χρήση μπάρας σε εξωτερικό χώρο. Τα σκαμπό σε αυτήν πρέπει να απέχουν 1,5 μ. μεταξύ τους εκτός και αν πρόκειται για συντροφιά δύο ατόμων, οπότε μπορεί να είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Όλα κλείνουν στις 22:45, επειδή από τις 11 μ.μ. αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων κατ΄οίκον (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων. Στις στοές και στα εμπορικά κέντρα ή στους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων και στα αεροδρομια, επιτρέπεται μόνον η παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και με διανομή κατ΄οίκον (delivery).

Συνεχίζει να είναι σε αναστολή η λειτουργία υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (ΚΑΔ 56.21-catering). Για την μετάβαση στα καταστήματα εστίασης, οι πελάτες θα στέλνουν μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033. Καταστήματα που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο με take away και delivery.

Εστίαση και αυτοδιαγνωστικός έλεγχος

Είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία σύμφωνα. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά άπαξ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος καλείται να παραστεί εκτάκτως στο χώρο εργασίας ο διαγνωστικός έλεγχος δύναται να διενεργείται και αυθημερόν. Η διαδικασία ταυτοποίησης στοιχείων γίνεται μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ενώ το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να δηλώνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.self-testing.gov.gr .

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, το οποίο δηλώνεται στην ανωτέρω ηλεκτρονική διεύθυνση, θα πρέπει εντός 24 ωρών να διενεργείται επαναληπτικός έλεγχος (rapid test ή PCR) σε δημόσια ή ιδιωτική δομή. Εάν και σε αυτή την περίπτωση το τεστ βγει θετικό εκδίδεται η σχετική βεβαίωση και ο φορέας τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Πρόστιμα

Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, για επιχειρήσεις με εμβαδόν έως 20 τ.μ. προβλέπεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 μέρες. Σε περιπτωση δεύτερης παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο 4.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 30 μέρες. Στην τρίτη παράβαση αναστέλλεται η λειτουργία για 30 μέρες. Σε επιχειρήσεις άνω των 20 τ.μ. έως 100 τ.μ. το πρόστιμο κλιμακώνεται αναλόγως του ποσοστού υπέρβασης των ορίων: 1%-25% 3.000 ευρώ, 25%-50% 5.000 ευρώ, 50%-75% 7.000, μεγαλύτερο του 75% 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 μέρες.

Για επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. το διοικητικό πρόστιμο κλιμακώνεται αναλόγως του ποσοστού υπέρβασης των ορίων: 1%-25% 10.000 ευρώ, 25%-50% 11.000 ευρώ, 50%-75% 13.000, μεγαλύτερο του 75% 15.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 μέρες. Για την υπέρβαση του ωραρίου λειτουργίας, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι