ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανοίγουν και τα φροντιστήρια – Ποια άλλα μέτρα καταργούνται

Ανοίγουν και τα φροντιστήρια – Ποια άλλα μέτρα καταργούνται, slpress

Μετά τον θετικό αντίκτυπο που είχε το άνοιγμα της εστίασης η κυβέρνηση τρέχει πλέον τα σχέδιά της και για τα υπόλοια περιοριστικά μέτρα. Έτσι μαζί με το αναμενόμενο για την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου, άνοιγμα των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών και των Γυμνασίων, οι πληροφορίες θέλουν να ανοίγουν και τα φροντιστήρια για τους μαθητές της Γ Λυκείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή εισηγείται το άνοιγμα και των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, αλλά μόνον για τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις πιστοποίησης. Για τα σχολεία θα ισχύσει βέβαια η υποχρέωση για δύο self test την εβδομάδα, όπως γίνεται και με τους μαθητές των Λυκείων. Από το υπουργείο Παιδείας έχει σταλεί ήδη η εγκύκλιος για το πώς θα ανοίξουν όλα τα σχολεία, ενώ τα self test είναι ήδη στα φαρμακεία και οι υπόχρεοι μπορούν να τα προμηθευτούν δωρεάν, με την επίδειξη του ΑΜΚΑ.

Την ίδια ώρα ωστόσο, είναι επίσημο πλέον, ότι δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα, μαζί με τα σχολεία, και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει  ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα για την Δευτέρα 10 Μαΐου και ότι η επαναλειτουργία των σταθμών αυτών θα εξεταστεί αργότερα, ανάλογα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί παραμένουν κλειστοί επειδή εκτός από τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι Επιτροπή κρίνει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης (χρήση μάσκας και διενέργεια self test) που εφαρμόζονται στις άλλες δομές. Έτσι, η Επιτροπή θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων και θα επανεξετάσει στη συνέχεια την πιθανότητα να ανοίξουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε περίπου δέκα ημέρες.

Η Επιτροπή εισηγείται πάντως την άρση και άλλων περιοριστικών μέτρων και συγκεκριμένα φέρεται να προτείνει την κατάργηση του click away και του click inside στο λιανεμπόριο από τις 15 Μαΐου. Η άρση θα αφορά καταστήματα άνω των 500 τετραγωνικών με έναν πελάτη ανά 50 τ.μ. και όχι ένα άτομο ανά 100 τ.μ. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η Επιτροπή έδωσε το “πράσινο φως” και για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών στις 15 Μαΐου.

Η επιδημιολογική εικόνα

Εντωμεταξύ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.093,από τα οποία έξι εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 352.027 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), από τα οποία το 51,3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 44 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 865 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.96 (95%Crl: 0.37 – 1.43).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.764 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 765 και το 61,6% από αυτούς είναι άνδρες, ενώ η  διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82,1% των διασωλημένων έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει, πάντως, από τις ΜΕΘ 2.148 ασθενείς.

Οι εισαγωγές  νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 369 (ημερήσια μεταβολή -4.65%), ενώ ο μέσος όρος των εισαγωγών του επταημέρου είναι 411 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι