ΘΕΜΑ

Ανώμαλη προσγείωση για το νοσοκομείο στο Ρέθυμνο

Ανώμαλη προσγείωση για το νοσοκομείο στο Ρέθυμνο, Γιώργος Ουρανός

Τους τελευταίους μήνες η κοινωνία του νομού Ρεθύμνης βρίσκεται σε απόγνωση σε ότι αφορά τόσο τη δυνατότητα λειτουργίας όσο και τις τρομερές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ιατρικό αλλά και λοιπό, του νοσοκομείου Ρεθύμνης. Πραγματικά η αγανάκτηση των Ρεθυμνιωτών για το θέμα αυτό είναι απερίγραπτη. Η σημερινή κατάσταση, φέρνει στη μνήμη μας ένα περιστατικό που συνέβη πριν δυο ακριβώς χρόνια, τον Μάρτιο του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, την Δευτέρα 14 Μαρτίου του 2022, στα ηλεκτρονικά sites των τοπικών εφημερίδων του Ρεθύμνου δημοσιεύτηκε η είδηση, ότι η κα Λένα Μπορμπουδάκη Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, με αφορμή τη πρόσφατη συνεργασία που είχε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κο Γ. Κοντάκη δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Σε αυτή την κατεύθυνση, η παραχώρηση του Πανεπιστημίου Κρήτης αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα και ακριβώς γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης του οικοπέδου με στόχο την διασύνδεση του Γ.Ν. Ρεθύμνου με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Στην πραγματικότητα δεν μας διευκρινίστηκε ποτέ, αν η δήλωση αυτή σήμαινε, ότι έτσι δημιουργούνταν η προοπτική στο να ανεγερθεί ένα νέο νοσοκομείο στο Ρέθυμνο. Αντίθετα όμως από τις τότε δηλώσεις, δύο χρόνια μετά, βρισκόμαστε σε μια ζοφερή κατάσταση! Το νοσοκομείο Ρεθύμνου όχι μόνο δεν αναβαθμίστηκε, αλλά έχει υποβαθμιστεί σε αφάνταστο σημείο, ώστε αδυνατεί παντελώς να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των κατοίκων του νομού! Ωστόσο εμείς πάντα πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα τα θέματα υγείας του νομού Ρεθύμνου, είναι να ανεγερθεί ένα νέο Νοσοκομείο, όπως πριν από 25 χρόνια ανεγέρθηκε ένα αξιοπρεπές, τόσο σε κτίρια, όσο και σε στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, στον όμορό μας νομό στα Χανιά!

Εν έτει 1998, το νέο Νοσοκομείο Χανίων: Δεν αξίζει το Ρέθυμνο ένα ανάλογο νοσοκομείο, ίσως σε λίγο μικρότερη κλίμακα λόγω λιγότερου πληθυσμού.

Η πορεία του νοσοκομείου Ρεθύμνου

Το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου έχει μια πολύχρονη προσφορά, στους κατοίκους του νομού, που μετράει τουλάχιστον 70 χρόνια. Εγκαινιάστηκε το 1954 και στις δαπάνες ανέγερσής του συνέβαλε και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής. Το 1987 με την λειτουργία του ΕΣΥ, το Νοσοκομείο επεκτάθηκε και ανακαινίσθηκε ριζικά, με τη δυναμικότητά του να φτάνει τις 150 κλίνες. Το 2011, προστέθηκε μια νέα πτέρυγα και από τότε το Νοσοκομείο πήρε την τελική του μορφή, όπως είναι στη τωρινή του μορφή, με περισσότερες κλίνες. Σήμερα λειτουργεί προσφέροντας υπηρεσίες υγείας στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, με την υπερπροσπάθεια του ιατρικού, αλλά και του υπόλοιπού του προσωπικού.

Ωστόσο το μέγεθός του, καθώς και η υλικοτεχνική του υποδομή, είναι απόλυτα ανεπαρκή για ένα Νομό με πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση και με μια φοιτητική κοινότητα που φτάνει περίπου στους 9.000 φοιτητές! Τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά υγείας των κατοίκων του Νομού, εξυπηρετούνται από τα Νοσοκομεία των όμορων Νομών, τόσο του Ηρακλείου, το Πανεπιστημιακό και το Βενιζέλειο, όσο και εκείνου των Χανίων.

Οι αποστάσεις όμως είναι πολύ μεγάλες, αφού για μεν τα Χανιά η διαδρομή ανέρχεται στα 65 χιλιόμετρα για δε το Ηράκλειο στα 85 , γεγονός που δυσκολεύει πολύ τη μετακίνηση των ασθενών των ίδιων, αλλά και των συγγενών τους. Τα περιστατικά μετακινούνται, είτε μέσω του Νοσοκομείου και των Κέντρων υγείας, είτε οι ίδιοι οι ασθενείς με δική τους πρωτοβουλία, αντί για το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου, προτιμούν να απευθυνθούν σε ένα από αυτά τα μεγάλα Νοσοκομεία για ασφαλέστερη διάγνωση και θεραπεία. Πιστεύουμε πως σε επίπεδο σοβαρών περιστατικών περισσότερο από το 50% των περιστατικών του Ρεθύμνου απευθύνονται στα τρία αυτά Νοσοκομεία, είτε εξ αρχής, είτε σε δεύτερη επιλογή.

 Τέσσερεις λόγοι για νέο νοσοκομείο

Εκτιμούμε λοιπόν ότι η αναγκαιότητα ανέγερσης ενός νέου και σύγχρονου Νοσοκομείου στο Ρέθυμνο είναι εντελώς απαραίτητη. Εξετάζοντας τους λόγους που μας υπαγορεύουν αυτή την αναγκαιότητα μπορούμε να παραθέσουμε και τους παρακάτω:

  • Η έλλειψη πολλών ειδικοτήτων.

Κατά πρώτον λόγο, είναι οι σοβαρότατες ελλείψεις που υπάρχουν σε επίπεδο δυνατότητας αντιμετώπισης περιστατικών σε μια σύγχρονη και απαιτητική κοινωνία, όπως είναι η Ρεθεμνιώτικη, τόσο λόγω της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, όσο και της μεγάλης τουριστικής κίνησης!

Αρκετές ειδικότητες πρώτης γραμμής και σχεδόν άμεσης αναγκαιότητας, δυστυχώς δεν υπάρχουν καθόλου στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπως οι παρακάτω: Του Νευροχειρουργού και του αντίστοιχου τμήματος, του παιδοχειρουργού, του ρευματολόγου, του διαβητολόγου, του ηπατολόγου, του αλλεργιολόγου, του ενδοκρινολόγου, του κυτταρολόγου και άλλων. Επίσης, όσον αφορά τους εργαστηριακούς τομείς άμεσης αναγκαιότητας, δεν υπάρχουν: Μονάδα αγγειογραφίας και επεμβατικής ακτινολογίας, καθώς και μονάδα Μαγνητικού τομογράφου, ενώ υπάρχουν τέσσερεις Μαγνητικοί τομογράφοι ιδιωτικών εργαστηρίων στη πόλη, γεγονός που μαρτυρεί την πληθώρα των περιστατικών που χρειάζονται την διάγνωσή τους μέσω των μαγνητικών τομογραφιών.

Αναφερόμαστε βέβαια στις πιο βασικές ειδικότητες, οι οποίες αντίθετα υπάρχουν ανεπτυγμένες στα τρία προαναφερόμενα Νοσοκομεία του Ηρακλείου και των Χανίων. Δεν κάνουμε αναφορά για ειδικότητες και εργαστήρια που ίσως θεωρούνται πιο εξειδικευμένα, τα οποία βεβαίως και υπάρχουν στα γειτονικά Νοσοκομεία, όπως: Πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων, αγγειοχειρουργικής, ογκολογίας, ορθοπαιδικής παίδων, χρόνιου πόνου, γναθοχειρουργικής, θωρακοχειρουργικής, παιδοψυχιατρικής, καθώς και εργαστήρια όπως: ακτινοθεραπείας, χημειοθεραπείας και άλλα.

  • Η ανεπάρκεια εσωτερικών χώρων

Κατά δεύτερον ένας επιπλέον λόγος για την αναγκαιότητα νέου νοσοκομείου είναι οι ανεπαρκείς χώροι και οι πεπαλαιωμένες κτιριολογικές εγκαταστάσεις και υποδομές. Επίσης είναι ανεπαρκείς οι χώροι νοσηλείας, αφού σχεδόν καθ’ όλη τη χειμερινή περίοδο κάθε χρόνo, οι διάδρομοι είναι συνεχώς γεμάτοι με ράντζα. Το ίδιο ανεπαρκείς είναι οι εργαστηριακοί χώροι, καθώς και οι χώροι εξέτασης των κλινικών.

Ας λάβουμε συγχρόνως υπ’ όψιν μας ότι στο Νοσοκομείο Χανίων που είναι και το πιο σύγχρονο κτιριολογικά στη Κρήτη, μιας και εγκαινιάσθηκε το 1998, διαθέτει μεγάλη ευρυχωρία χώρων. Σαν παράδειγμα αναφέρουμε ότι στις κλινικές του, όλοι οι επιμελητές γιατροί έχουν ο κάθε ένας το δικό του ιατρείο, όταν αντίστοιχα στο νοσοκομείου Ρεθύμνου, τέσσερεις ή και πέντε γιατροί μοιράζονται τον ίδιο χώρο!

  • Η ακατάλληλη θέση, ο εξωτερικός χώρος και το κυκλοφοριακό

Κατά τρίτο λόγο ο περιβάλλον χώρος του Νοσοκομείου μας ασφυκτιά, ανάμεσα στους στενούς δρόμους και τις πολυκατοικίες, ενώ διαθέτει ελάχιστο χώρο για πάρκινγκ που δεν φτάνει για τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Νοσοκομείου. Ακόμη κρίνεται για σήμερα πια ως εντελώς ακατάλληλη θέση του Νοσοκομείου στο κέντρο της πόλης, καθώς υπάρχει μεγάλη δυσκολία πρόσβασης για τα ασθενοφόρα με τη σημερινή κυκλοφοριακή κατάσταση στη πόλη και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με τον τουρισμό.

  • Οι δείκτες θνησιμότητας

Κατά τέταρτο λόγο, και με πηγή την Διδακτορική διατριβή της Διδάκτορος Γεωργίας Πιστόλλα προς την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης για τους παράγοντες θνησιμότητας στη χώρα μας που εκπονήθηκε το 2013, παρατηρούμε ότι οι δείκτες θνησιμότητας για το Νομό Ρεθύμνης διαχρονικά είναι μεγαλύτεροι από τους ανάλογους του όμορου Νομού του Ηρακλείου (σημειώνεται ότι δείκτης θνησιμότητας μιας περιοχής ή μιας χώρας, ορίζεται ως ο αριθμός των θανάτων ανά 1000 κατοίκους).

Ο δείκτης θνησιμότητας για το Νομό Ρεθύμνου για τα έτη 2001 και 2006 ήταν 23,76 και 22,34 αντίστοιχα, έναντι 19,06 και 20,18 αντίστοιχα για το Νομό Ηρακλείου. Η αναφερόμενη Διδάκτορας δεν προχωρά σε αιτιολογία των αποτελεσμάτων, μιας και αυτό δεν είναι το αντικείμενο της έρευνάς της. Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε αυτή τη σημαντική διαφοροποίηση στους δείκτες θνησιμότητας, αφού ανάμεσα στους δύο νομούς δεν υπάρχουν κάποιες ουσιαστικές διαφορές που να μας την αιτιολογούν, σκεφτόμαστε και την παρακάτω εκδοχή.

Συγκινητικές προσφορές

Η μόνη ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στους δύο όμορους νομούς για τα θέματα υγείας, είναι η ευκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας ανώτερου επιπέδου των κατοίκων του Νομού Ηρακλείου, εξ’ αιτίας της ύπαρξης εκεί των δύο μεγάλων Νοσοκομείων, του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου, την οποία στερούνται λόγω απόστασης οι κάτοικοι του νομού Ρεθύμνης. Ή με άλλα λόγια , οι κάτοικοι του Νομού Ηρακλείου απολαμβάνουν επαρκέστερες και ποιοτικότερες φροντίδες υγείας, λόγω της ύπαρξης των δύο μεγάλων Νοσοκομείων στο Νομό τους , από ότι οι κάτοικοι του Ρεθύμνου.

Εκτιμώντας την ανωτέρω κατάσταση θεωρούμε λοιπόν ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένη η δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου Νοσοκομείου στο Ρέθυμνο για τι καλό των πολιτών του! Σημειώνουμε βέβαια πως για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο μεγαλόπνοο έργο θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα που θα πλησιάζει την 10ετία. Άρα για να είναι έτοιμο το 2035 θα πρέπει οι διαδικασίες να ξεκινήσουν από τώρα!

Παλαιότερα, στα μέσα της 10ετίας του 2000, έγιναν φιλότιμες προσπάθειες από τον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο και καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών κο Ηλία Λαμπίρη, για τη δημιουργία ενός νέου Νοσοκομείου. Δυστυχώς οι προσπάθειες αυτές δεν βρήκαν την ανάλογη ανταπόκριση από την τότε κυβέρνηση και δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Επίσης συγκινητική υπήρξε η στάση των φορέων της πόλης μας με πρωτοπόρο την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης που προσφέρθηκε να παραχωρήσει μεγάλο οικοπεδικό χώρο δεκάδων στρεμμάτων, δωρεάν, στο Κόκκινο Μετόχι, ιδιοκτησίας της Μονής Αρκαδίου για την ανέγερσή του. Σε ανάλογη χειρονομία είχε προβεί τότε και ο Δήμος Ρεθύμνου που επίσης προθυμοποιήθηκε να παραχωρήσει Δημοτική έκταση, όση θα χρειαζόταν, στην περιοχή του οικισμού Σωματά.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου

Τώρα πια, αφού η χώρα μας έχει μπει πια σε μια νέα φάση, μετά τη μεγάλη περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, μάλλον πως είναι ο κατάλληλος χρόνος να ανακινηθεί το θέμα. Και μάλιστα όσον νωρίτερα τόσον καλύτερα, ώστε όταν θα προκύψει κάποια ευνοϊκή συγκυρία χρηματοδότησης να υπάρχει προχωρημένη ωριμότητα του έργου και να έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες αποφάσεις. Επιπλέον παρουσιάζεται σήμερα και μια μοναδική ευκαιρία ανταπόδοσης προς τη κοινωνία του Ρεθύμνου εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης, του μεγάλου της δώρου προς αυτό κατά την ίδρυσή του.

Είναι σε όλους μας γνωστό, ότι ολόκληρος ο οικοπεδικός χώρος των 1.500 στρεμμάτων για την ανέγερση του Πανεπιστημίου, δωρήθηκε από τους πολίτες του Ρεθύμνου που ετύγχαναν ιδιοκτήτες του. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης,  από παλαιότερες δηλώσεις εκπροσώπου της, συνεκτιμώντας αφ’ ενός τη σημαντική προσφορά που θα έχει ένα τέτοιο Νοσοκομείο στην παροχή υπηρεσιών υγείας, τόσο στους χιλιάδες φοιτητές του, όσο και στο εκπαιδευτικό του προσωπικό, αλλά και αφ’ ετέρου αναλογιζόμενοι ότι αυτές οι εκτάσεις των 1.500 στρεμμάτων δωρήθηκαν από τους Ρεθεμνιώτες Γαλλιανούς για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, προτίθεται να συμφωνήσει στη παραχώρηση μερικών δεκάδων στρεμμάτων για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου!

Η ιδανική τοποθεσία

Και βέβαια δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε ότι η τοποθεσία στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου στου Γάλλου κρίνεται ιδανική και από άποψη απόστασης από την πόλη, και από πλευράς γειτνίασης με την Εθνική οδό, αλλά και από πλευράς ήσυχου και απόλυτα υγιεινού περιβάλλοντος! Σαφέστατα όλοι οι φορείς του Ρεθύμνου, επαγγελματικοί, επιστημονικοί, φυσιολατρικοί, παραγωγικοί και λοιποί, συμφωνούν με τη προώθηση ενός τέτοιου μέγιστου θέματος του Νομού. Αυτό που σίγουρα απομένει, σαφώς και το σημαντικότερο, είναι η ισχυρή βούληση της κυβέρνησης και οι προσπάθειες των τοπικών εκπροσώπων της για τη γενναία χρηματοδότηση ενός τέτοιου πραγματικά μεγαλόπνοου έργου για το Ρέθυμνο!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι