ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αντιδράσεις για την θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Αντιδράσεις για την θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο,

Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες προκαλεί η θανάτωση ενός alpha male χιμπατζή στην οποία προχώρησε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το πρωί του Σαββάτου μετά τη διαφυγή του ζώου από τον χώρο του.

Ο χιμπατζής, το έσκασε μετά από επεισόδιο που έγινε με άλλους χιμπατζήδες στον περιφραγμένο χώρο. Το πάρκο ενεργοποίησε το πρωτόκολλο ασφαλείας, ενημέρωσε την αστυνομία και απομονώθηκαν οι επισκέπτες. Ο χιμπατζής, ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας. Η εξουδετέρωσή του κρίθηκε απαραίτητη 20 λεπτά αργότερα.

Σε ανακοίνωσή του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έδωσε λεπτομέρειες για το περιστατικό: «Σήμερα (χθες) το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.

»Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».

https://youtu.be/d3n5drzWc70

Αντίστοιχο περιστατικό αντιμετώπισε το πάρκο και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν δύο τζάγκουαρ θανατώθηκαν αφότου πέρασαν τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους. Η Περιβαλλοντική-Φιλοζωική Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της κατηγόρησε τους υπευθύνους του Πάρκου για τη θανάτωση και ανακοίνωσε ότι σήμερα το απόγευμα θα κάνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας

«Εξουδετερώθηκε,  δηλαδή δολοφονήθηκε ένα ζώο που θα έπρεπε να ζει ελεύθερο γιατί έτσι λέει το πρωτόκολλο. Στην λιτή και χωρίς πολλές λεπτομέρειες ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, δεν διευκρινίζεται το πώς έφυγε το ζώο και ξέφυγε από το κλουβί του και σημειώνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε εν ώρα λειτουργίας του πάρκου και ενώ βρίσκονταν εκεί επισκέπτες”. Αιτία σύμφωνα με το Πάρκο ήταν ότι το ζώο έφυγε από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής του.

Η ειδεχθής πράξη της εκτέλεσης του ζώου αυτού είναι μια ακόμη αφορμή για να δηλώσουμε την αντίθεση μας προς την ύπαρξη και λειτουργία αυτού του κατάπτυστου πάρκου φρίκης.Δεν ξεχνάμε τα δύο τζάγκουαρ που επίσης σκότωσαν φροντιστές του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου το 2018.Όταν η ζωή ενός ζώου ορίζεται μόνο από τη χρηστικότητα που μπορεί να έχει για τους ανθρώπους, τότε η δολοφονία τους δικαιολογείται από τους εκμεταλλευτές τους».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι