Απέλυσαν καθηγήτρια που αρνήθηκε τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής;

Απέλυσαν καθηγήτρια που αρνήθηκε τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής;, Σωτήρης Καμενόπουλος

Στην Ελλάδα έχουμε λύσει τα προβλήματά μας και ασχολούμαστε με τον Τζόκερ. Λες κι έχουμε δέσει το γάϊδαρό μας ως χώρα και δεν έχουμε με τί άλλο να ασχοληθούμε. Θα αντιπαρέλθει κάποια/οιος: «Μα δεν είναι σημαντικό θέμα η ελευθερία της έκφρασης στην τέχνη, στο λόγο, και στον πολιτισμό γενικότερα;». Θα συμφωνήσω απόλυτα. Αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα: η ελευθερία έκφρασης των καλλιτεχνών, των λόγιων και των επιστημόνων.

Ας αναφερθεί λοιπόν ένα παράδειγμα καταπάτησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελευθερίας έκφρασης της επιστημονικής άποψης. Ένα παράδειγμα το οποίο αρκετοί ίσως θα προσπαθήσουν να κρύψουν κάτω από το χαλάκι. Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στον Καναδά πριν μερικές ημέρες συνέβη ένα γεγονός το οποίο θα πρέπει να θέσει σε συναγερμό την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα. Ένα γεγονός το οποίο δυστυχώς συνάδει μόνο με τις μαύρες περιόδους της Ιστορίας. Με το Μεσαίωνα και την Ιερά Εξέταση. Τότε που επικρατούσε ο σκοταδισμός και η ανελευθερία.

Μία καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βικτώρια του Καναδά απολύθηκε, επειδή τόλμησε να εκφράσει την επιστημονική της άποψη ότι οι πολικές αρκούδες όχι μόνο δεν κινδυνεύουν από τις θερμοκρασιακές αλλαγές του πλανήτη (αυτό που ορισμένοι ονομάζουν Κλιματική Αλλαγή), αλλά αντιθέτως ο πληθυσμός των αρκούδων ακμάζει. Η καθηγήτρια Susan Crockford απολύθηκε μετά από 15 χρόνια εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Βικτώρια του Καναδά.

Σύμφωνα με την ίδια, εξωπανεπιστημιακές πιέσεις οδήγησαν στην απόλυσή της. Εάν όντως η κ. Crockford απελύθη γι’ αυτό το λόγο, τότε δυστυχώς τα στίγματα επιστροφής στο Μεσαίωνα αυξάνουν. Η συγκεκριμένη πράξη του καναδικού Πανεπιστημίου αποτελεί μαύρη κηλίδα στα πανεπιστημιακά δρώμενα. Οι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες πρέπει να αντιδράσουν. Εάν δεν υπάρξει καθολική αντίδραση στην απόλυση της εν λόγω καθηγήτριας τότε το μαύρο πέπλο του Μεσαίωνα θα εξαπλωθεί με ταχύτητα πάνω από τον πλανήτη.

Πρόκειται κυριολεκτικά για καρκίνωμα το οποίο μπορεί να εξαπλωθεί. Η “πολιτική ορθότητα” της κλιματικής αλλαγής μετατρέπεται σιγά-σιγά σε αφήγημα, το οποίο δεν διαφέρει πολύ από το αφήγημα των Ιεροεξεταστών του Μεσαίωνα. Όποιος τολμά να αμφισβητεί τη μία και μοναδική θρησκευτική αλήθεια στέλνεται στην πυρά. Όμως, τι εστί ορθό και τι μη-ορθό; Ποιος το καθορίζει αυτό; Στα χιλιάδες χρόνια της επιστημονικής έρευνας ουδείς επιστήμονας τόλμησε να υποστηρίξει ότι γνωρίζει τη μία και μοναδική Αλήθεια. «Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα».

Δεν είναι η πρώτη φορά

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία συμβαίνει παρόμοιο γεγονός. Στο παρελθόν είχε αναφερθεί το παράδειγμα μίας άλλης άσχημης συμπεριφοράς από μερίδα ακαδημαϊκών προς άλλους ακαδημαϊκούς. Το 2018 πραγματοποιήθηκε ένα παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Στο συνέδριο συγκεντρώθηκαν επιστήμονες οι οποίοι αμφισβητούν την υπόθεση του θεωρητικού μοντέλου περί Κλιματικής Αλλαγής.

Πριν την πραγματοποίηση του συνεδρίου 60 Πορτογάλοι από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού έστειλαν ανοικτή επιστολή, στον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου του Πόρτο, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ του ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί το συνέδριο! Ευτυχώς, ο τότε Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Πόρτο διέσωσε (προς τιμή του) την ακαδημαϊκή ελευθερία και το συνέδριο πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Με τέτοιες μεθόδους χτίσθηκε το επιχείρημα ότι το 97% των επιστημόνων παγκοσμίως συναινεί (consent) στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή: με απολύσεις ακαδημαϊκών, με παρεμπόδιση συνεδρίων, με απειλές & εκφοβισμούς στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, με αποκλεισμό από χρηματοδοτήσεις επιστημονικών ερευνών, με καταστροφές στις καριέρες ακαδημαϊκών. Κι όμως!

Σύμφωνα με ακαδημαϊκή βιβλιογραφία, (π.χ. του Richard S J Tol ή των David R. Legates, Willie Soon, William M. Briggs, Christopher Monckton of Brenchleyου) η άποψη ότι το 97% των επιστημόνων παγκοσμίως συναινεί στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή αποτελεί παραπληροφόρηση και σκοπούμενη καλλιέργεια άγνοιας (misinformation & agnotology). Διερωτάται κανείς: τολμά κανείς Έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου να εκφέρει δημοσίως αντίθετη άποψη από την καθεστηκυία τάξη της Κλιματικής Αλλαγής; Όποιος επιστήμονας τολμά να αντισταθεί στην “πράσινη ορθότητα” αντιμετωπίζει προσωπικές επιθέσεις με κίνδυνο της καταστροφής της καριέρα του.

Η απόλυση της καθηγήτριας Susan Crockford από το πανεπιστήμιο της Βικτώρια του Καναδά επειδή απλώς εξέφρασε την επιστημονική της άποψη πρέπει να σημάνει συναγερμό. Η ακαδημαϊκή ελευθερία πνίγηκε στον Καναδά. Αυτά, μόνο στα απολυταρχικά καθεστώτα συμβαίνουν. Κρίμα! Ποιές/οί θα είναι οι επόμενες/οι, οι οποίες/οι θα διωχθούν; Για ποιες απόψεις και ποιες ιδέες; Ποιοι φοβούνται τί από την ελεύθερη σκέψη των επιστημόνων;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι