Απίθανα ματζούνια στη μάχη εναντίον του Covid-19

Απίθανα ματζούνια στη μάχη εναντίον του Covid-19, Νεφέλη Λυγερού

Από τις πρώτες ημέρες που ο κορονοϊός άρχισε να “δαγκώνει” παγκοσμίως, υποτιθέμενες θεραπείες άρχισαν ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της Υφηλίου. Στην Ινδία, κάποιοι θεωρούσαν τα ούρα αγελάδας αποτελεσματική θεραπεία και μάλιστα κάποιοι το είχαν δηλώσει και δημόσια!

Ως αποτέλεσμα εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας οργανώνονταν “πάρτι”, όπου εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονταν για να πιούν το υγρό αυτό και να εξυγιανθούν από τον ιό! Η “θεραπεία” είχε τέτοια απήχηση που μέχρι και ένα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος συνελήφθη επειδή οργάνωσε μία τέτοια συγκέντρωση.

Ο πρόεδρος της Τανζανίας είχε υποσχεθεί στους πολίτες ότι η θεία κοινωνία “καίει” τον κορονοϊό. Παρ’ ότι είχε προσπαθήσει να περιορίσει τις κοινωνικές συγκεντρώσεις, την ίδια στιγμή παρότρυνε τους πολίτες να επισκεφθούν εκκλησίες και τζαμιά, για να προσευχηθούν. «Ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει στο σώμα του Χριστού και θα καεί», είχε πει κατά τη διάρκεια λειτουργίας για το περασμένο Πάσχα. «Αυτός είναι ο λόγος που δεν πανικοβλήθηκα και μετάλαβα». Στη Βραζιλία, ένας βουλευτής είχε ισχυριστεί ότι μια ημέρα νηστείας θα σταματούσε την εξάπλωσή της πανδημίας!

Ακόμα και ο ηγέτης της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο, ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως είναι γνωστό είχε παρουσιάσει σαν θαυματουργή θεραπεία φάρμακο κατά της ελονοσίας, που ναι μεν είχε χρησιμοποιηθεί, αλλά δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά του Covid-19. Στο Ιράν κάποια στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης είχε ανακοινώσει ότι είχαν εφεύρει μια συσκευή που μπορεί να ανιχνεύσει τον κορονοϊό σε απόσταση 100 μέτρων, χρησιμοποιώντας μαγνητικό πεδίο και “διπολικό ιό”. Είχαν ισχυριστεί ότι είχε ποσοστό επιτυχίας 80%. Το είχαν χαρακτηρίσει, μάλιστα, «εκπληκτικό επιστημονικό φαινόμενο» που θα χρησιμοποιηθεί για μαζικό έλεγχο ιών κάθε είδους.

«Η Τορά προστατεύει και σώζει»

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Έαμον Χολμς παρουσιαστής τηλεοπτικής ειδησεογραφικής εκπομπής είχε συμφωνήσει με τις θεωρίες συνωμοσίας που συνδέουν τον ιό με την τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 5G. Στην υπερ-ορθόδοξη κοινότητα του Ισραήλ, τα κρούσματα είχαν αυξηθεί δραματικά, τέσσερις έως οκτώ φορές πιο γρήγορα από ό,τι οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Η κοινότητα αυτή είχε αγνοήσει τους κυβερνητικούς περιορισμούς. Ο πρεσβύτερος υπερ-ορθόδοξος ραβίνος είχε αρχικά αρνηθεί να κλείσει τις συναγωγές και τα θρησκευτικά σεμινάρια. «Η Τορά προστατεύει και σώζει», είχε πει ο 92χρονος ραβίνος.

Στη Βενεζουέλα, η κυβέρνηση είχε προτείνει μέσω Twitter ότι το λεμόνι και το τσάι από μούσλι μπορούσαν να περιορίσουν την εξάπλωση του Covid-19. Το μήνυμα αυτό διαγράφηκε γρήγορα από τους διαχειριστές του Twitter, στο πλαίσιο της εκστρατείας που έκαναν ενάντια στην παραπληροφόρηση περί κορονοϊού.

Η παραδοσιακή ιατρική, που στηρίζεται σε βότανα και έχει προωθηθεί από γνωστές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, δεν θα μπορούσε να λείψει από τη σκηνή των “θαυματουργών” φαρμάκων. Αντιμέτωπες με αυτό το κύμα, κυβερνήσεις, επιστήμονες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπάθησαν και προσπαθούν μέχρι τώρα να αντιμετωπίσουν το κύμα ψεύτικων ειδήσεων, που άλλοτε πηγάζουν από θρησκευτική πίστη, άλλοτε από ιδεοληψίες κι άλλοτε από κακοπροαίρετη διάθεση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι