ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Από πότε ξεκινά ο εμβολιασμός για “΄Ομικρον” και ποιούς αφορά

Από πότε ξεκινά ο εμβολιασμός για "΄Ομικρον" και ποιούς αφορά, Όλγα Μαύρου

Άνοιξε απόψε η πλατφόρμα και από τις 14 Σεπτεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός με τα δύο επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer και της Moderna για την παραλλαγή Όμικρον1 του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσαν στις 6 μ.μ. η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στο τέλος του Σεπτέμβρη αναμένεται να φτάσουν και τα άλλα επικαιροποιημένα εμβόλια, που όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους μάλλον θα εγκριθούν απόψε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Εκείνα στοχεύουν ειδικότερα στις υποπαραλλαγές Όμικρον4 και Όμικρον5. Στο ερώτημα, γιατί να μην περιμένει κάποιος τα πιο επικαιροποιημένα και να κάνει το “τρέχον”, δηλαδή αυτό που στοχεύει μόνον στην Όμικρον1, η κ. Θεοδωρίδου και ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησαν ότι έχει σημασία ο εμβολιασμός να γίνεται έγκαιρα και ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο εμβολίων δεν θεωρούνται τόσο σημαντικές ώστε να αξίζει κάποιος να περιμένει 15 μέρες για να κάνει το “πιο καινούργιο”.

Τα διδύναμα ή δισθενή αυτά εμβόλια περιλαμβάνουν την πρωτεΐνη της ακίδας του αρχικού κινεζικού στελέχους και την πρωτεΐνη της ακίδας της παραλλαγής Όμικρον1 ή ΒΑ.1, ενώ το παλιό είχε μόνο την πρωτεΐνη του κινεζικού ή του στελέχους της Γιουχάν. Η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι αυτά τα εμβόλια αντιμετωπίζουν θεωρητικά και τις υποπαραλλαγές Όμικρον 2 και Όμικρον5. Πάντως το εμβόλιο της Pfizer ονομάζεται Comirnaty Original/Omicron BA.1, δηλαδή δηλώνει ουσιαστικά ότι καλύπτει κυρίως για την Όμικρον1. Το εμβόλιο για την Όμικρον4 και Όμικρον5 της ίδιας εταιρείας, είναι άλλο και αναμένεται τέλη Σεπτέμβρη.

Η κυρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε πάντως κάτι πολύ βασικό: τα εμβόλια αυτά έχουν ελεγχθεί ως προς την ασφάλεια (για παρενέργειες) και ως προ το αν παράγουν ανοσοαπόκριση, δηλαδή αντισώματα. Όμως, όπως είπε, η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει μετρηθεί στις κλινικές έρευνες και το πόσο προστατεύουν ουσιαστικά (τόσο το ένα όσο και το άλλο) μένει να αποδειχθεί στην πράξη, μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς.

Εμβολιασμός

Εμβόλιο με τα νέα σκευάσματα μπορούν να κάνουν όσοι έλαβαν την τέταρτη δόση πριν από 3-4 μήνες όπως και όσοι νόσησαν πριν από 3-4 μήνες. Η κυρία Θεωδωρίδου ρωτήθηκε «τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος νόσησε ασυμπτωματικά πριν από ένα μήνα και δεν το ξέρει καν ότι πέρασε κορονοϊό» και «αν είναι επικίνδυνο να κάνει το εμβόλιο τόσο κοντά στη λοίμωξη». Απάντησε ότι «δεν πειράζει να το κάνει τόσο κοντά, ειδικά όταν η λοίμωξη ήταν τόσο ήπια». Στο ερώτημα μήπως θα ήταν σκόπιμο κάποιος που νόσησε πρόσφατα να κάνει, πριν από τον εμβολιασμό, τεστ αντισωμάτων, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε ότι «εν γένει ποτέ δεν συνιστούσαμε να γίνονται τεστ αντισωμάτων».

Αύριο η επιτροπή θα συνέλθει για να επεξεργαστεί πολλά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, όμως σε πρώτη φάση το επικαιροποιημένο εμβόλιο αφορά τους άνω των 60 ετών και από τους νεότερους, μόνον εκείνους που έχουν χρόνια ζητήματα υγείας. Επίσης διευκρινίσθηκε ότι το εμβόλιο αυτό θα αφορά μόνον παιδιά άνω των 12 ετών. Έχει δοθεί έγκριση για τέταρτη δόση εμβολίου μικρότερων παιδιών, μόνον εφ΄ όσον αυτά βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και όχι για να κάνουν πάντως το επικαιροποιημένο, τουλάχιστον προς το παρόν. Επίσης θα κάνουν το νέο εμβόλιο όσοι συγκατοικούν με ευάλωτους ή είναι φροντιστές, καθώς και οι επαγγελματίες υγείας.

Τα νέα εμβόλια δεν θα αφορούν ανεμβολίαστους και θα χορηγηθούν μόνον σε όσους έχουν κάνει τα αρχικά εμβόλια. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν τα “παλιά” εμβόλια, όμως δεν είναι σαφές αν στόχος είναι να φύγει το “στοκ” των παλιών εμβολίων ή το θέμα είναι ιατρικό, δηλαδή θεωρείται ότι θα έχουν πιο καλή προστασία αν ξεκινήσουν με το “παλιό”.  Τα νέα εμβόλια, που είναι της Pfizer και της Moderna, στηρίζονται στην τεχνολογία MRNA και γίνονται ανεξαρτήτως του ποιο εμβόλιο είχαν προτιμήσει οι πολίτες στον πρώτο κύκλο εμβολιασμού τους με τα “παλιά” σκευάσματα.

Όσοι έκαναν την τέταρτη δόση πριν από 4 μήνες, επειδή η ανοσία φθίνει μετά από 3-4 μήνες, θα κάνουν άμεσα το νέο εμβόλιο. Όσοι έχουν κλείσει ήδη τέταρτη δόση για το “παλιό” εμβόλιο, θα μπορούν να το αλλάξουν για να κάνουν το νέο. Στο ερώτημα αν κάποιος έχει κάνει τρεις δόσεις και μετά νόσησε, πόσο σκόπιμο είναι να κάνει και το νέο εμβόλιο, η απάντηση ήταν πως οι πλήρως εμβολιασμένοι που νόσησαν, εφ΄ όσον παρέλθουν 3-4 μήνες από τη νόσο, σκόπιμο είναι να κάνουν και το νέο εμβόλιο, ειδικά αν είναι ευάλωτοι.

Αντιγριπικό

Για το πότε θα γίνει πλέον ετήσιος ο εμβολιασμός, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε ότι κανείς ειδικός δεν τολμά τέτοιες προβλέψεις. Στο ερώτημα αν θα χρειαστεί πέμπτη και έκτη δόση μέσα στο χειμώνα, δεν απάντησε με σαφήνεια, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, παρότι όπως όλοι ξέρουμε τα αντισώματα φθίνουν μέσα σε λίγους μήνες. Όμως οι ειδικοί περιμένουν στην ουσία να δουν και στην πράξη πόσο αποτελεσματικά είναι τα νέα εμβόλια και άρα πόσο χρήσιμο θα ήταν να γίνει “αναμνηστική” της “αναμνηστικής” μέσα στο χειμώνα.

Για το θέμα της γρίπης, παρότι το SLpress δεν βρήκε σε φαρμακεία το αντιγριπικό εμβόλιο, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «έχει ήδη φτάσει στην Ελλάδα και τα περισσότερα φαρμακεία το έχουν». Συνέστησε να γίνει μέσα στον Οκτώβρη, όπως κάθε χρονιά, και εκτιμά ότι δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν κάποια ένδειξη για επιδημία γρίπης ώστε να επισπευσθεί ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό.

Υπενθυμίζεται ότι το αντιγριπικό “θέλει” δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη αντισωμάτων και ότι συχνά καλύπτει σχετικά μικρό ποσοστό του πληθυσμού, οπότε οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να ρισκάρουν επαφή με ασθενείς με την σιγουριά ότι δεν θα κολλήσουν, ειδικά αν είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατεσταλμένοι. Αναφέρθηκε επισης ότι θα εξακολουθεί να ζητείται πιστοποιητικό εμβολιασμού μέχρι το τέλος του χρόνου για όσους εργάζονται στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να κάνουν τεστ, επειδή –όπως είπε ο κ. Θεμιστοκέλους– οι ανεμβολίαστοι κολλούν και πιο εύκολα τον ιό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx