Από ρακοσυλλέκτρια φαινόμενο της μόδας

Από ρακοσυλλέκτρια φαινόμενο της μόδας

της Νεφέλης Λυγερού  – 

Λίγες ημέρες νωρίτερα ανακοινώθηκε η ακύρωση της τηλεοπτικής σειράς Girl Boss του τηλεοπτικού δικτύου Netflix. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Σοφίας Αμαρούζο. Η ελληνικής καταγωγής νεαρή γυναίκα αποτελεί ένα από τα πιο συζητημένα σαξές στόρις στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας.

Αν και η εταιρεία Nasty Gal που αυτή δημιούργησε τελικά φαλίρισε, είχε προλάβει να την κάνει γνωστή και εκατομμυριούχο. Όταν εκείνη ήταν μόλις 29 ετών είχε φτάσει να αξίζει 240 εκατομμύρια δολάρια. Η νεαρή γυναίκα, που γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, είναι πρότυπο για πολλά νέα κορίτσια που ονειρεύονται να πετύχουν στον επιχειρηματικό κόσμο, αρχίζοντας από το μηδέν και με μοναδικό εφόδιό τους το πάθος και την επιμονή.

Για την Αμαρούζο η επιτυχία ήρθε με τον πιο αναπάντεχο τρόπο. Λόγω της οικονομικής στενότητας δεν είχε ποτέ την πολυτέλεια να αγοράζει ακριβά ρούχα, όσο και αν τα ποθούσε από νεαρή ηλικία. Καλλιέργησε, λοιπόν, ένα ιδιαίτερο προσωπικό στυλ και βρήκε διέξοδο στα μεταχειρισμένα κομμάτια που της έκαναν εντύπωση.

Η τύχη της χαμογέλασε όταν ανακάλυψε σ’ ένα από τα μαγαζιά του Στρατού Σωτηρίας ένα αυθεντικό σακάκι Chanel. Το αγόρασε, δίνοντας μόλις οκτώ δολάρια. Μην πιστεύοντας στην τύχη της, έσπευσε στο σπίτι της και άνοιξε έναν λογαριασμό στο e-Βay. Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο το είχε πουλήσει έναντι 1.100 δολαρίων.

Το σακάκι που της άλλαξε τη ζωή

Η ζωή της άλλαξε ραγδαία. Μέχρι τότε ήταν χαμένη. Το είχε σκάσει από το σπίτι της πριν ακόμα ενηλικιωθεί. Για μία περίοδο ζούσε ως ρακοσυλλέκτρια. Παρ’ ότι επιχείρησε να σπουδάσει φωτογραφία, δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της λίγο πριν από το πτυχίο. Πριν ανακαλύψει εκείνο το σακάκι, δεν έβλεπε κανένα φως στην άκρη του τούνελ. «Πραγματικά δεν είχα ιδέα πώς θα επιβιώσω. Είχα συνειδητοποιήσει την αγάπη μου για τη μόδα, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ πώς θα τα κατάφερνα».

Η συνειδητοποίηση, όμως, ότι μπορούσε να βρει κάτι τόσο πολύτιμο και να το πουλήσει με τόσο μεγάλο κέρδος μέσω Διαδικτύου της έδωσε κίνητρο για να στήσει τη δική της πρωτότυπη επιχείρηση. Η λατρεία της για τα μεταχειρισμένα ρούχα φάνηκε να έχει μεγάλη απήχηση.

Από το διαμέρισμα του πρώην φίλου της στο Σαν Φρανσίσκο άρχισε το 2006 να στήνει την επιχείρησή της στον φορητό υπολογιστή της. Αγόρασε τα δικαιώματα χρήσης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης nastygal.com, που μέχρι τότε ήταν πορνογραφικού περιεχομένου. Την μετονόμασε σε nastygalvintage.com. Έφτιαξε προφίλ της εταιρείας ακόμα και στην τότε δημοφιλή ιστοσελίδα του MySpace.

Συνέχισε να συγκεντρώνει συλλεκτικά κομμάτια, τα οποία αγόραζε πάμφθηνα και στη συνέχεια τα πούλαγε σε εξωφρενικές τιμές στο διαδικτυακό μαγαζί της. Σύντομα εξελίχθηκε σε Διευθύνουσα Σύμβουλο μιας εταιρείας ρούχων που οι γυναίκες λάτρεψαν: τη Nasty Gal.

Επώνυμοι χρηματοδότες

Εκτός από σταθερές πελάτισσες από κάθε γωνιά του πλανήτη, η Αμαρούζο άρχισε να προσελκύει και το ενδιαφέρον ανθρώπων της μόδας. Μόλις δύο χρόνια μετά από την επίσημη έναρξη της εταιρείας της βρέθηκε και ο χρηματοδότης. Η Index Ventures δεν δίστασε να επενδύσει εννέα εκατομμύρια δολάρια στην επιχείρηση της Ελληνοαμερικανίδας.

Το εντυπωσιακό, όμως, ήταν ότι η δαιμόνια Αμαρούζο κατάφερε, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, να κρατήσει ένα μεγάλο ποσοστό, ώστε να έχει τον πρώτο λόγο στην εταιρεία και στις μελλοντικές αποφάσεις της.

Η ασυνήθιστη επιχειρηματίας δεν δίστασε ποτέ να μοιραστεί την ιδιαίτερη ιστορία της. Σε συνεντεύξεις της, άλλωστε, έχει παραδεχτεί ότι επιδόθηκε μέχρι και σε μικροκλοπές για να αποκτήσει ρούχα στα νιάτα της. Έχει δηλώσει ότι η δική της πορεία ελπίζει να εμπνεύσει και άλλες νεαρές γυναίκες που παλεύουν για την ανέλιξη και την επιχειρηματική τους άνθηση.

Η καταγωγή της είναι κάτι που επίσης δεν ξεχνά ποτέ να αναφέρει. Όπως έχει δηλώσει, το ελληνικό δαιμόνιο συνέβαλε στην επιτυχία της. «Οι Έλληνες μετανάστες ήταν παραδοσιακά ιδιοκτήτες οικογενειακών επιχειρήσεων, ή λειτουργούσαν ένα μικρό μανάβικο σαν τους προ-παππούδες μου, ή πουλούσαν πιάνα όπως ο παππούς μου. Ή ήταν η ελληνική, ή η ιταλική πλευρά μου, πάντως κατάγομαι από μια μακρά παράδοση αυτοδημιούργητων τύπων. Πεισματάρηδων ανθρώπων που ήταν αποφασισμένοι να μην αφήσουν κανέναν να βάλει όρια σε αυτά που μπορούσαν να πετύχουν μόνοι τους».

Έχοντας τα ηνία της εταιρείας της, η Αμαρούζο συνεχίζει να κάνει εναλλακτικές και οικονομικές επιλογές. Η ίδια φωτογραφίζει τα ρούχα, αλλά και προωθεί με έξυπνους τρόπους τα προϊόντα της. Δεν χρησιμοποιεί ποτέ ακριβά μοντέλα, αλλά επιλέγει συνηθισμένες κοπέλες που βρίσκει στο Διαδίκτυο και τις οποίες πληρώνει 20 δολάρια.

Πάνω από όλα, όμως, απέρριψε εταιρείες επικοινωνίας που την πλησίασαν και χρησιμοποίησε μόνη της τα σόσιαλ μίντια, εξοικονομώντας χρήματα και κερδίζοντας χιλιάδες νέους πελάτες. Έχει πάνω από ένα εκατομμύριο φίλους στο Facebook και δεκάδες χιλιάδες ακολούθους σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Απτόητη παρά τη χρεοκοπία

Η εταιρεία της είχε έδρα το Λος Άντζελες και τζίρο πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση ρούχων και αξεσουάρ. Παρ’ όλα αυτά δεν γλίτωσε την χρεοκοπία. Η Αμορούζο υπέβαλε την παραίτηση της από τη θέση του προέδρου της εταιρείας, εναντίον της οποίας κινήθηκαν νομικά πολλοί πρώην υπάλληλοι της.

Η εταιρεία είχε δείξει σημάδια, καθώς είχε προχωρήσει σε απολύσεις και οι μέτοχοι της είχαν ανεπιτυχώς προσπαθήσει να την πουλήσουν. Η νεαρή Αμαρούζο, όμως, δεν απογοητεύτηκε. Ήταν νέα, διάσημη και είχε προσωπική περιουσία πια. Λάνσαρε παπούτσια, αρώματα, αλλά και κυκλοφόρησε το πρώτο της αυτοβιογραφικό βιβλίο.

Σε αυτό προσπάθησε να συμπυκνώσει τα βήματα που ακολούθησε για να φτάσει από ρακοσυλλέκτρια να ζει σε μία έπαυλη στο Λος Άντζελες, να διαθέτει γραφεία συνολικής έκτασης 6.000 τ.μ. και να οδηγεί ένα αμάξι που κοστίζει μία περιουσία. «Ενσαρκώνω το απόλυτο αμερικάνικο όνειρο, αλλά μέσα μου παραμένω 100% Ελληνίδα!»

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και η αποτυχία της τηλεοπτικής ιστορίας της δεν πρόκειται να βάλει κάτω το επίμονο κορίτσι της μόδας. Η ίδια σχολίασε την ακύρωση της σειράς μέσω των σόσιαλ μίντιά της, αφήνοντας αιχμές: «Ανυπομονώ από εδώ και πέρα να ελέγχω απόλυτα την ιστορία μου», είπε στους εκατομμύρια θαυμαστές της που ανυπομονούν για το επόμενο βήμα της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι