ΠΟΡΤΡΕΤΟ

Από τα ναρκωτικά και τις φυλακές Super Κική στα social media

Από τα ναρκωτικά και τις φυλακές Super Κική στα social media, Νεφέλη Λυγερού

Έχει ζήσει, λέει, 100 ζωές! Κι αυτό παρότι μετά βίας έχει πατήσει τη δεκαετία των τριάντα. Η αλήθεια είναι ότι δεν συναντάς και κάθε μέρα κάποιον που κατάφερε να διανύσει την χιλιομετρική απόσταση που χωρίζει τις φυλακές ανηλίκων και την άβυσσο των ναρκωτικών, από τον κόσμο του λάϊφ στάϊλ και των επικερδών ποστ. Η “Super Κική”, δίνοντας σάρκα και οστά στο παρατσούκλι της, επιστράτευσε τις υπερδυνάμεις της και προσγειώθηκε τα τελευταία χρόνια στη δημόσια σφαίρα, αποτελώντας ένα προσφιλές πρόσωπο, πέρα από τα στενά όρια των social media που την ανέδειξαν.

Πλέον, η κατά κόσμον Κική Λιτσάκη αποτελεί ακριβοθώρητη περσόνα των social media κι όχι μόνο. Παραχωρεί συνεντεύξεις και δωρίζει χιλιάδες ευρώ στους εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους της. Μοιράζεται εμπειρίες που συνήθως μένουν ιδιωτικές, όπως η πρόσφατη εγκυμοσύνη, κρίση στη σχέση της και αποβολή, κάνοντας σημαία της την ωμή ειλικρίνεια. Influencer; Ηθοποιός; Κωμικός; Αντισυστημική; Εναλλακτική; Ή μήπως ένα ευφυές μπράντ νέϊμ; Όλα τα παραπάνω ή μία από τα ίδια με διαφορετικό περιτύλιγμα;

Την πρώτη φορά που οι κάμερες στόχευσαν την Κική –δεν ήταν ακόμα σούπερ– φορούσε χειροπέδες και ήταν ανήλικη. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη συμμορία, ως μέλος της οποίας είχε συλληφθεί, δεν επιχείρησε να κρύψει το πρόσωπό της. Την ίδια χρόνια αργότερα περιέγραφε ως μία παρέα την συμμορία των “Locos C”, η οποία είχε αποκαλυφθεί μετά από έρευνες δύο μηνών και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις εκατοντάδων ατόμων στην Χίο, από τον “κοριό” της ΕΥΠ. Η Ασφάλεια του νησιού είχε ξεκινήσει τις έρευνες κυρίως μετά από καταγγελίες γονέων που ανέφεραν ότι τα παιδιά τους είχαν “μπλέξει με ναρκωτικά”, μέσα από μια παρέα νεαρών της πόλης που σύχναζαν στο πάρκο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η σύλληψη εκείνη και καταδίκη σηματοδότησε μία από τις πιο επώδυνες και συνάμα αφυπνιστικές περιόδους της ζωής της. «Ήθελα να κόψω τα ναρκωτικά, αλλά δεν ήξερα πώς. Ένα πρωί ήρθε στο σπίτι η Αστυνομία. Μας μάζεψαν όλους τους φίλους μου, τη συμμορία που εγώ θεωρούσα παρέα. Μας έβαλαν μέσα στο κρατητήριο. Έχω μπει φυλακή για χρήση και εμπόριο. Μας είπαν ότι η σύλληψη έγινε για σύσταση συμμορίας και εγκληματικής οργάνωσης. Οι γονείς μου δεν ήξεραν ότι μπαινόβγαινα στη φυλακή. Αλλά και να το ήξεραν, δεν θα άλλαζε κάτι», περιέγραφε χρόνια μετά.

Στον κόσμο των ναρκωτικών

Προς το παρόν, όμως, βρισκόταν στην αρχή της περιπέτειάς της. Ήταν στις φυλακές, ανήμπορη να συνειδητοποιήσει τί ακριβώς συνέβαινε. Είχε άγνοια κινδύνου. Εμφανιζόταν βέβαιη ότι η απελευθέρωσή της ήταν ζήτημα χρόνου, καθώς η εμπλοκή της με τη συμμορία είχε να κάνει με την εξασφάλιση της δόσης της. Αντιθέτως, το τότε αγόρι της ήταν πολύ πιο ενεργό. Τα γεγονότα την διέψευσαν.

Προφυλακίστηκε, σε μία «από τις χειρότερες στιγμές της ζωής της», όπως την έχει περιγράψει. Η απόφαση έπεσε σαν κεραυνός. Παρόλα αυτά, ακόμα η σχέση της με την πραγματικότητα ήταν προβληματική. Είχε στο πλευρό της την καλύτερη φίλη της για παρηγοριά και τις διαβεβαιώσεις των δικηγόρων ότι ήταν θέμα λίγων μηνών η αποφυλάκισή της. Η φυλακή, όμως, έμοιαζε περισσότερο με ένα πιο χαοτικό κεφάλαιο στην ήδη χαοτική ζωή της και όχι με μία απρόσμενη παρένθεση.

Έζησε στην Χίο. Οι γονείς της χώρισαν, όταν εκείνη ήταν μικρή. Ο πατέρας της ήταν βίαιος απέναντι και στην ίδια και στη μητέρα της. Το διαζύγιο, όμως, δεν βοήθησε ιδιαίτερα. Ο νέος άνδρας στη ζωή της μαμάς της αποδείχθηκε αλκοολικός και βίαιος. Η γονεϊκή μέριμνα απουσίαζε. «Πέρασα πολύ δύσκολα με τον πατέρα μου και έκανα πολλά χρόνια ψυχοθεραπεία. Άκουγα τη λέξη μπαμπάς και μαμά και με έπιαναν τα κλάματα. Δεν μπορούσα να τα διαχειριστώ. Παρ’ όλα αυτά, αν μου έλεγες να γυρίσει ο χρόνος πίσω και να άλλαζα πατέρα δεν θα τον άλλαζα ποτέ. Ήταν βίαιος με τη μαμά μου και με εμένα. Από μικρή θυμάμαι όλες τις εικόνες. Όταν ήμουν πέντε χρονών χώρισαν. Πέρναγα δύσκολα με τις συντρόφους του μετά το χωρισμό».

Η νεαρή Κυριακή είχε μάθει από νωρίς να στηρίζεται μονάχα στις δυνάμεις της. Μοναδικό καταφύγιο στο νησί της Χίου ήταν το σπίτι του γείτονά της και η παρέα των φίλων που αργότερα η ελληνική Δικαιοσύνη θα χαρακτήριζε ως συμμορία. Λίγο η απουσία της μητέρας που εργαζόταν ατελείωτες ώρες, έχοντας χάσει επαφή με την κατολίσθηση της κόρης της, λίγο η φύση της ίδιας της Κικής, τα ναρκωτικά δεν άργησαν να σκιάσουν την εφηβεία της. Πρώτα ήρθε η μαριχουάνα. Σύντομα έγινε συστηματική χρήστρια: Κοκαϊνη, LSD και ό,τι ουσία μπορούσε κανείς να φανταστεί πέρασαν από τα χέρια της. «Στα 13 μου ήπια τα πρώτα μου ναρκωτικά. Στην αρχή είχε πλάκα. Αλλά με τα χρόνια άρχιζε να μην έχει πλάκα. Για χασίσι μιλάω. Μετά άρχισα να πίνω χάπια. Μετά ήρθαν τα πιο σοβαρά, LSD και κοκαΐνη. Μέχρι που έγινε ανάγκη. Ήμουν πλέον 17. Στο τέλος μπήκε και η ηρωίνη στη ζωή μου…».

Γεννιέται η “Super Κική”

Η φυλακή της επεφύλαξε το πιο πολύτιμο δώρο: το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Ακριβώς πριν την σύλληψή της είχε έρθει σε επαφή και με την ηρωΐνη. Η ίδια, σε μία συνέντευξη που συγκλόνισε το κοινό και εκτόξευσε την δημοφιλία της, περιέγραψε πώς μέσω των social media την προσέγγισε ένα άτομο, προσφέροντάς της ένα τύπο μαριχουάνας. Πήγε με μία φίλη της και εντέλει δοκίμασε για πρώτη φορά ηρωΐνη. «Θα με θυμηθείς», της είπε, εκείνος.

Δοκίμασε και ξαναδοκίμασε, με την σύλληψη της αστυνομίας να θέτει τέλος σε αυτό το μονοπάτι αυτοκατατροφής και πιθανού θανάτου. Κομβικό σημείο στον εγκλεισμό της, ήταν η εγγραφή της στο πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ. Όταν γράφτηκε σε αυτό, δεν είχε καμία συναίσθηση της βαρύτητάς του. Νόμιζε ότι είχε να κάνει με χειροτεχνίες, μιας και τότε ήταν Δεκέμβρης και ετοίμαζαν γιορτινές κάρτες. Όταν τα Χριστούγεννα τελείωσαν, η αλήθεια την κοίταξε κατάματα. Χρειάστηκαν 15 λεπτά για να την πείσει ο θεραπευτής της ότι ήταν εξαρτημένη. Έμεινε εφτά ολόκληρα χρόνια στο πρόγραμμα απεξάρτησης και τελικά αποφοίτησε.

Γι’ αυτήν την εμπειρία μίλησε στη δεύτερη τηλεοπτική της εμφάνιση, αυτή τη φορά στην ερευνητική εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη, το 2012. Με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και φέροντας το ψεύτικο όνομα “Μαίρη” περιέγραψε τη διαδρομή που την είχε οδηγήσει στις φυλακές, αλλά και την κάθαρση που της προσέφερε το πρόγραμμα απεξάρτησης. Ούτε ο δημοσιογράφος, ούτε η συνεντευξιαζόμενη μπορούσαν να φανταστούν ότι μία δεκαετία αργότερα όχι μόνο θα συνεργάζονταν, αλλά εκείνη θα τον παρατούσε στα κρύα του λουτρού. Με μία όχι και τόσο διακριτική δήλωση, ήταν εκείνη που έληξε τη συνεργασία τους: «Στο podcast που έκανα πέρσι είχα δυστυχώς αφεντικό τον Σταύρο Θεοδωράκη. Μία μέρα με πήρε ο Σταύρος Θεοδωράκης και μου είπε ότι ή θα φέρετε τους χορηγούς σας και θα παίρνετε τα μισά ή θα σταματήσουμε τη συνεργασία, και φυσικά του είπα ότι θα φύγουμε».

Το πρόγραμμα απεξάρτησης ήταν αυτό που την μετέτρεψε και στην περσόνα που θα την έκανε γνωστή λίγα χρόνια αργότερα. Η “Super Κική” γεννήθηκε μέσω μίας εργασίας. Συγκεκριμένα, της τελευταίας εργασίας που της ανέθεσε η θεραπεύτριά της. «Γι’ αυτή την εργασία δεν θα είσαι η Κική. Θα είσαι η Super Κική», την προέτρεψε. «Μπήκα τόσο πολύ μέσα στον ρόλο που φόρεσα μία κάπα και πήγαινα. Είχα γράψει στο Instagram “Super Κική”. Ωραίο μπράντ νέιμ. Έμεινε», σχολίαζε χρόνια αργότερα.

Η άμυνα της Κικής Λιτσάκη

Ουσιαστικά η Super Κική ήταν η άμυνα της αληθινής Κικής. Η απάντηση σε όλους τους φόβους που την στοίχειωναν. Η σούπερ εκδοχή του εαυτού της, μία πιο κυκλοθυμική, αγενής και ολίγον τι θρασύτατη Κική, η οποία δεν άφηνε τίποτα ασχολίαστο. Κάπως έτσι συστήθηκε στο ευρύ κοινό μέσω των social media. ‘Εργαζόταν σε μεζεδοπωλεία, σε μπαρ, δούλευε ατελείωτες ώρες, πάνω από δώδεκα την ημέρα, ενώ συγχρόνως σπούδαζε υποκριτική.

Η φήμη, όμως, ήρθε μέσω των social media, όπου και άθελά της έγινε influencer, προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους. Τα τατουάζ, το μπλέ μαλλί, τα έντονα φρύδια και γενικότερα η εμφάνισή της την διαφοροποιούσαν από κάθε άλλο συνάδελφό της. Μέσω του Instagram αναρτούσε χιουμοριστικά βιντεάκια, σχολιάζοντας την καθημερινότητα.

Η αρχή, όμως, έγινε όταν ο ήδη δημοφιλής influencer Αλέξανδρος Κοψιάλης λειτούργησε σαν από μηχανής θεός. Εκείνη του έστειλε μήνυμα, σχολιάζοντας ένα βίντεο του. Προς μεγάλη της εντύπωση όχι μόνο της απάντησε, αλλά την παρότρυνε να του στείλει ένα βίντεο με το δικό της στυλ, τη δική της φωνή και οπτική. Το έκανε και εκείνος το ανάρτησε. Την επόμενη ημέρα, οι ακόλουθοί άρχισαν να κατακλύζουν τα μέχρι πρότινος χλιαρά προφίλ της. Είχε ανοίξει η πόρτα και η αντίστροφη μέτρηση για την εκτίναξή της είχε ξεκινήσει.

Έχοντας πλέον τελειοποιήσει την περσόνα και κερδίσει τη διαδικτυακή προσοχή, επόμενη στάση ήταν η τηλεόραση και συγκεκριμένα η εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου. Εκείνος ήταν που καλωσόρισε τους τηλεθεατές στην πέμπτη σεζόν της βραδινής εκπομπής του, συστήνοντας τις “Σφήκες”. Τρεις γυναίκες που με το χιούμορ τους ανέλαβαν να συμβάλουν στην εκπομπή, στα πρότυπα του εξωτερικού.

Η Κική ήταν μία από αυτές με την Χρύσα Κατσαρίνη και τη Φελίσια Λαπάτη. Οι δύο άλλες ήταν γνωστές ως stand up comedian, αλλά και ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Η Κική ήταν το πιο “φρέσκο” μέλος της θηλυκής τριάδας. Μπορεί να μην άφησε και κανένα σπουδαίο τηλεοπτικό αποτύπωμα, αλλά η εμφάνιση της ως καλεσμένης του Αρναούτογλου και η αποκάλυψη του παρελθόντος της προκάλεσαν τεράστια αίσθηση. «Θέλω να σε ευχαριστήσω για αυτό το άνοιγμα ψυχής σου, που είπες πράγματα που δεν ήξερε για εσένα ο κόσμος. Σημασία έχει ότι βγήκες από την φυλακή της ψυχής σου», της είπε δημόσια ο Αρναούτογλου. «Τώρα ξέρουν κι οι πέτρες ότι έχω κάνει φυλακή, δεν πειράζει! Θέλω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες, ξέρω ότι είμαι πολύ δύσκολη να με εμπιστευτεί κάποιος στην τηλεόραση και εσύ ο μόνος που με εμπιστεύτηκε! Δε με εμπιστεύονται, φοβούνται γιατί είμαι ένας βόθρος, σε ευχαριστώ και σε αγαπώ πολύ», ανταπάντησε εκείνη.

Η “influencer των φτωχών”

Η Super Κική είχε μεταβεί στον πυρήνα της παραδοσιακής φήμης, αυτήν που η ίδια είχε ειρωνευτεί πολλάκις. Φαινόταν να ισορροπεί μεταξύ της προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στο παρελθόν της. Μπορεί, όμως, κάποιος να τα έχει όλα; Τη στιγμή που βρισκόταν στη βραδινή τηλεόραση, κάνοντας ελαφρύ χιούμορ και φορώντας λαμπερά ρούχα, καλούσε σε διαμαρτυρία στο Σύνταγμα τους ακολούθους της, εν μέσω πανδημίας.

Η “influencer των φτωχών” θα έλεγε κανείς ότι βρισκόταν σε μία υπαρξιακή κρίση. Ενδεικτικό ότι μετά τα λόγια λατρείας προς το πρόσωπο του Αρναούτογλου, δεν άργησε σε μία στροφή 180 μοιρών να τον αδειάσει. «Με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου δεν είχα θέμα αλλά δεν μου ταίριαζε καθόλου το κονσεπτάκι γιατί δεν ήμουν εγώ. Δεν ήμουν καθόλου ο εαυτός μου και στις φάρσες, υπέφερα. Σε κάτι τέτοιο δεν θα πήγαινα ξανά, σε κάτι πιο ελεύθερο. Με εμποδίζει η τηλεόραση», είπε. Ακολούθησε το “Just the two of us”, σε μία ακόμα δημόσια αυτοακύρωση.

Η ίδια αναγνωρίζει ως βασικό συστατικό της αναπάντεχης επιτυχίας της την ειλικρίνεια. Μία ειλικρίνεια που σπανίζει και που ο κόσμος πνιγμένος στην υποκρισία αποδέχεται με ανακούφιση.  Όπως και να έχει, σε αντίθεση με άλλες προσωπικότητες του διαδικτύου που αρκούνται να πουλούν κρέμες, προτρέποντας το κοινό τους να σεβαστεί την ιδιωτικότητά τους, η Super Κική διατηρεί μία τελείως διαφορετική σχέση με το κοινό της. Αποκάλυψε την αναπάντεχη εγκυμοσύνη της. Δεν δίστασε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι θα αποτελέσει μία μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς ο σύντροφός της δεν ανταποκρινόταν.

Το ζευγάρι τα βρήκε, κάτι που επίσης η ίδια αποκάλυψε, λέγοντας ότι «έχει και πατέρα το παιδί». Δυστυχώς, η εγκυμοσύνη δεν προχώρησε. Ούτε αυτό το έκρυψε. Αντί να κάνει επίκληση στον σεβασμό της προσωπικής της ζωής, περιορίστηκε να κάνει κάτι που πολλοί έχουμε υιοθετήσει με τους κοντινούς μας ανθρώπους. «Μην το αναφέρετε ξανά μέχρι να είμαι έτοιμη να μιλήσω για αυτό». Μετά από ένα διάλειμμα, επέστρεψε στα social media με το γνωστό χιούμορ, αλλά και φωτογραφίες από τις διακοπές της.

Από τα social στα mainstream μίντια

Το Διαδίκτυο είναι αχανές. Το Διαδίκτυο είναι ρευστό. Αλλάζει διαρκώς και δημιουργεί ναυαγούς. Είναι εκείνοι που επιχειρούν να καβαλήσουν τα θηριώδη και ταραχώδη κύματά του. Πολλοί πνίγονται στην αφάνεια. Κάποιοι, όμως, ξεβράζονται στις ακτές επιρροής. Και εγένετο influencer! Εκείνοι που μέσω των social media ασκούν επιρροή στο κοινό τους, στους ακολούθους τους.

Πρόκειται για φαινόμενο του εξωτερικού που, όπως και όλα τα υπόλοιπα, έφτασε και στα μέρη μας. Τόσο η καθυστέρηση, όμως, όσο και η κλειστή ελληνική κοινωνία και η μικρή αγορά, διαφοροποιεί το εύρος των εγχώριων εκλεκτών που ορίζουν τους διαδικτυακούς στρατούς τους. Οι περισσότεροι αποτελούν ήδη αναγνωρίσιμες τηλεοπτικές προσωπικότητες, που επιστράτευσαν εγκαίρως την αναγνωρισιμότητα τους.

Λιγότεροι συστήθηκαν στο κοινό από τα social media, καταφέρνοντας να μεταπηδήσουν και στα mainstream Μίντια. Στην πλειονότητά τους γυναίκες, όμορφες γυναίκες, δημιουργούν διαδικτυακό περιεχόμενο, προωθώντας σαμπουάν, κρέμες, μακιγιάζ, ρούχα και λίγες –μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού– αποστειρωμένες και πλήρως ελεγχόμενες στιγμές από την καθημερινότητά τους.

Η Super Κική ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Αυτό δεν την εμποδίζει, όμως, να έχει εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους, να είναι αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό και κάθε ανάρτησή της ή είδηση που αφορά στην προσωπική της ζωή να μεταδίδεται και από τα παραδοσιακά Μίντια. Δεν το λες και λίγο…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι