Από τι πέθανε 14χρονη που έβαλε γαστρικό δακτύλιο
22/06/2021
Από πολυοργανική ανεπάρκεια, η οποία προκάλεσε σηπτικό σοκ, προήλθε, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας, ο θάνατος της 14χρονης από την Επανομή Θεσσαλονίκης, η οποία είχε υποβληθεί την περασμένη εβδομάδα σε χειρουργική επέμβαση τοποθετώντας γαστρικό δακτύλιο.
Ο ιερέας πατέρας της κατήγγειλε την ίδια μέρα ότι επρόκειτο για ιατρικό λάθος και υπέβαλε μήνυση για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά του ιδιώτη γιατρού που τη χειρούργησε σε ιδιωτική κλινική. Κατόπιν της μήνυσης διενεργήθηκε, σήμερα το πρωί, νεκροψία- νεκροτομή, στην οποία παραστάθηκε από πλευράς του μηνυτή τεχνικός συμβούλους. Η εξόδιος ακολουθία της 14χρονης ψάλθηκε σήμερα Τρίτη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Επανομής.
Το σηπτικό σοκ, σε αυτές τις περιπτώσεις, με ραγδαία εξέλιξη, προκαλείται συνήθως από διάχυση του περιεχομένου του γαστρεντερικού, κάτι που λογικά οφείλεται σε διάτρηση είτε κατά την διάρκεια της επέμβασης είτε μετά. Έρευνα στη θνητότητα μετά από γενικές επεμβάσεις για αδυνάτισμα (και όχι αποκλειστικά για τοποθέτηση δακτυλίου) έδειξε ότι εντός 30 ημερών από την επέμβαση, αυτή φθάνει το 0,3%.
Τα συνηθέστερα αίτια
Συνήθη αίτια είναι δυστυχώς η σηψαιμία (όπως στην περίπτωση της 14χρονης). Συγκεκριμένα από τα 19 περιστατικά που εξέτασαν οι Αμερικανοί ερευνητές, τα 15 ήταν θάνατοι από σηπτικό σοκ ή σηψαιμία και τα άλλα από καρδιολογικές ή πνευμονολογικές επιπλοκές. Ο δακτύλιος ουσιαστικά περιορίζει το στομάχι ώστε ο παχύσαρκος να νιώθει γρήγορα κορεσμό και να μην τρώει πολύ.
Ο ιερέας διαμαρτύρεται ότι οι γιατροί δεν έδωσαν στο παιδί του αντιβίωση, αλλά αν όντως ο θάνατος επήλθε από διάτρηση και περιτονίτιδα (δηλαδή εκτεταμένη διάχυση μικροβίων στην κοιλιακή χώρα), η απλή αντιβίωση στο σπίτι δεν θα το έσωνε. Το θέμα ήταν να μην είχε συμβεί η διάτρηση εξαρχής ή να εντοπιζόταν εγκαίρως για να αντιμετωπιζόταν άμεσα η περιτονίτιδα με ισχυρή ενδοφλέβια αντιβίωση και με χειρουργική επέμβαση.
Οι συχνότερες μη θανατηφόρες επιπλοκές από τις επεμβάσεις αυτού του τύπου περιλαμβάνουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (34% των επιπλοκών), ολίσθηση του δακτυλίου ή διάταση του θύλακα (24%), παρακώλυση του στομάχου (14%), οισοφαγική διάταση και έκπτωση της οισοφαγικής λειτουργίας (11%) . Πολλές από αυτές τις επιπλοκές απαιτούν δεύτερο χειρουργείο, ενώ μεγάλο ποσοστό κάνει ούτως ή άλλως δεύτερο χειρουργείο επειδή δεν αντέχει το δακτύλιο.
Τα λόγια του πατέρα
Ο ιερέας Βησσαρίων Καντούνης είπε ότι η κόρη του δεχόταν bullying στο σχολικό της περιβάλλον για τα κιλά της και η οικογένεια πήρε την απόφαση το παιδί να υποβληθεί σε επέμβαση. «Η Γωγούλα μου ανυπομονούσε να κάνει το χειρουργείο ώστε να αδυνατίσει, και να σταματήσουν να την κοροϊδεύουν τα υπόλοιπα παιδιά στο σχολείο, να σταματήσει η καθημερινότητα του bullying. Όμως δεν μας ενημέρωσε για τους κινδύνους και τις επιπλοκές. Και έστειλαν το χειρουργημένο παιδί στο σπίτι χωρίς να του δώσουν καν μια αντιβίωση».
»Όταν είπα στο γιατρό ότι πονάει πολύ, μου είπε είναι φυσικό. Μας είχε δυο μέρες στο σπίτι με παυσίπονα. Μόνον όταν του είπα ότι είχαν φτάσει οι σφυγμοί της κόρης μου τους 160 μου είπε “Τρέξτε στο νοσοκομείο, εγώ είμαι στη Γερμανία”. Αν μας έλεγε ο γιατρός ότι η συγκεκριμένη επέμβαση ενέχει και αυτούς τους κινδύνους δεν θα την κάναμε στο παιδί μας».
»Δεν με ενημέρωσε σωστά, έπρεπε να έχω εγώ την βιβλιογραφία μαζί μου; Εγώ δεν είπα να μην πληρώσω την δουλειά του ανθρώπου ούτε με ενδιαφέρουν τα χρήματα που κόστισε όλο αυτό. Με καίει ότι δεν ενημερώθηκαν για τις πιθανές επιπλοκές προτού δώσω συγκατάθεση», καταλήγει ο πατέρας. «Δεν λέω ότι την σκότωσε επίτηδες, όμως ξέρω ότι ήταν ιατρικό λάθος και ότι εγώ αντί για τέσσερα παιδιά έχω τρία…»