Από την ΕΡΤ στη Βουλή ο “Κουκουλοφόρος”

Από την ΕΡΤ στη Βουλή ο "Κουκουλοφόρος"
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Πολλές και διαφορετικού περιεχομένου αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η εμφάνιση του Σπύρου Γραμμένου σε εκπομπή της ΕΡΤ και συγκεκριμένα το τραγούδι του “Μαμά, μπαμπά είμαι κουκουλοφόρος” που ερμήνευσε ως προσκεκλημένος στην εκπομπή “Φλερτ”. Μάλιστα το θέμα με τη μορφή ερώτησης δύο βουλευτών της ΝΔ θα φτάσει στη Βουλή.

Το θέμα απασχολεί ολόκληρη την εβδομάδα την κοινωνία των πολιτών και τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει σωματεία και επαγγελματικοί σύλλογοι.  Την ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης Δ. Μαρκόπουλος και Θ. Πλεύρης, οι οποίοι θεωρούν ότι το περιεχόμενο του τραγουδιού «δεν συνάδει με το ήθος της δημόσιας τηλεόρασης».

Ο Σπύρος Γραμμένος εμφανίστηκε στην εκπομπή “Φλερτ” της περασμένης Δευτέρας (12 Απριλίου) και μίλησε για τον νέο δίσκο ενώ ερμήνευσε και κάποια από τα τραγούδια του. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της παρουσίας του στην εκπομπή, η παρουσιάστρια Νάντια Κοντογεώργη του ζήτησε να πει ένα τελευταίο τραγούδι. Αίτημα της αρχισυντάκτριας, όπως του μετέφερε, ήταν να ερμηνεύσει το “Μαμά, μπαμπά είμαι κουκουλοφόρος”.

«Α, ωραία, θέλει να το κλείσουμε το μαγαζί», απάντησε αστειευόμενος ο Σπύρος Γραμμένος ο οποίος όταν άρχισε να τραγουδά φαινόταν να είναι σε αμηχανία, όπως και οι συντελεστές της εκπομπής. Το τραγούδι μεταδόθηκε “ζωντανά” από τη δημόσια τηλεόραση προκαλώντας την αντίδραση των δύο βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι με την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ζητούν να μάθουν αν «θα υπάρξει έλεγχος για το περιεχόμενο της εκπομπής προκειμένου να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες που προκαλούν την κοινή γνώμη».

Οι κ.κ. Πλεύρης και Μαρκόπουλος υποστηρίζουν ότι ο τραγουδιστής, «με προκλητικό τρόπο και από το βήμα της δημόσιας τηλεόρασης που τροφοδοτείται από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών», ερμήνευσε κατόπιν επιθυμίας της αρχισυντάκτριας τραγούδι «με το οποίο εξυμνούσε και εξωράιζε τη δράση αυτουργών παραβατικών πράξεων παρόμοιων με αυτές που οδήγησαν στον εμπρησμό και τη δολοφονική επίθεση στη Marfin, στέλνοντας λάθος μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση».

Οι συντελεστές της εκπομπής

Σύμφωνα με τους βουλευτές λάθος μηνύματα έστειλαν και οι συντελεστές της εκπομπής, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους, η παρουσιάστρια και οι συμπαρουσιαστές της εκπομπής συμμετείχαν στην προσβλητική αυτή ενέργεια, επαναλαμβάνοντας κατά διαστήματα τους στίχους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης των δύο βουλευτών: «Εξύμνηση και εξωραϊσμός της δράσης των κουκουλοφόρων σε εκπομπή της ΕΡΤ την ώρα που ανοίγει εκ νέου ο φάκελος για την υπόθεση της Marfin. Σύμφωνα με την από 31-3-2021 ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από την Εισαγγελία Αθηνών διετάχθη, κατόπιν νέων στοιχείων που προσκομίσθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., προκαταρκτική διερεύνηση αδικημάτων για την υπόθεση της Μαρφίν. Όπως είναι γνωστό, από τον εμπρησμό με μολότοφ του υποκαταστήματος της εν λόγω τράπεζας στην Αθήνα, τον Μάιο του 2010, έχασαν την ζωή τους τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος γυναίκα».

»Και ενώ αυτή η πολύκροτη υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο επανέρχεται στο προσκήνιο προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη, σε εκπομπή της ΕΡΤ συνέβη κάτι που δεν συνάδει με το ήθος της δημόσιας τηλεόρασης. Πιο συγκεκριμένα, στην εκπομπή «φλερτ» της ΕΡΤ στις 12-4-2021 παρουσιάστηκε τραγουδιστής που με προκλητικό τρόπο και από το βήμα της δημόσιας τηλεόρασης που τροφοδοτείται από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών ερμήνευσε, κατόπιν επιθυμίας της αρχισυντάκτριας της εκπομπής, τραγούδι με το οποίο εξυμνούσε και εξωράϊζε την δράση αυτουργών παραβατικών πράξεων παρόμοιων με αυτές που οδήγησαν στον εμπρησμό και την δολοφονική επίθεση στη Μαρφίν, στέλνοντας λάθος μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση».

»Οι στίχοι του επίμαχου τραγουδιού έχουν ως εξής: «Μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος, μαμά, μπαμπά είμαι κακό παιδί. Μαμά, μπαμπά, στην τσάντα έχω μπουκάλια, μαμά, μπαμπά, στην τσάντα έχω στουπί. Ποιος έχει την βενζίνη, ποιος έχει την ευθύνη, ποιος έχει τα πλακάτ, ποιος θα βαράει τα ΜΑΤ, ποιος έχει δικηγόρο, ποιος έχει μαρκαδόρο, ποιος έχει το κουτί με τα Maalox, ποιος, ποιος. Μαμά, μπαμπά, μην τους δικαιολογείτε, μαμά, μπαμπά δεν τα έσπασα εγώ. Μαμά, μπαμπά, τα έσπασαν ασφαλίτες, μαμά, μπαμπά, το δέντρο έκαψα εγώ. Φάγαμε χημικά, σπάσαμε μπατσικά, μπήκαμε στο μετρό, πήραμε το στενό, τους ρίξαμε αυγά, πέτρες πολλή μπογιά, μα κράταγαν ασπίδες τα….. Μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος. Μαμά, μπαμπά, είμαι κακό παιδί. Μαμά, μπαμπά, τις τράπεζες βαρούσα, μαμά, μπαμπά, τις έβριζες και εσύ».

Σαν να μην έφτανε αυτό, με την στάση τους και την συμπεριφορά τους, η παρουσιάστρια και οι συμπαρουσιαστές της εκπομπής συμμετείχαν στην προσβλητική αυτή ενέργεια, επαναλαμβάνοντας κατά διαστήματα τους παραπάνω στίχους. Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός: Θα υπάρξει έλεγχος για το περιεχόμενο της εκπομπής προκειμένου να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες που προκαλούν την κοινή γνώμη;».

Ο σύλλογος μουσικών Β. Ελλάδας

Μετωπική επίθεση στους δύο βουλευτές εξαπολύει το ΔΣ του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλάδας με ανακοίνωση, την οποία έγραψε όπως αναφέρεται ο μουσικός και μέλος του συμβουλίου του συλλόγου Δημήτρης Σφίγγος. Το κείμενο έχει τίτλο “To όριο του βυθού της γελοιότητας” και εγκαλεί τους βουλευτές της συμπολίτευσης για γκεμπελισμό, για επιλογή που θυμίζει χούντα και για πράξη που παραπέμπει στην απαγόρευση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη. Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης:

  Κλιματικά σοκ αναμένονται την άνοιξη και το καλοκαίρι

«Με αφορμή την σημερινή ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των Κ.Κ. Πλεύρη και Μαρκόπουλου, έρχεται στο μυαλό μας αυτομάτως η βαθμονόμηση της βλακείας, της σπέκουλας και προπάντων της απόλυτης απουσίας μιας στοιχειώδους πολιτιστικής παιδείας! Κύριοι ακούτε τι λέτε; Ζούμε στην ίδια χώρα; Οφείλετε στον εαυτό σας κατ’ αρχήν να φοιτήσετε και πάλι στο δημόσιο δημοτικό σχολείο, μαζί με κανονικούς ανθρώπους, μπας και πάρετε κάποια ώσμωση του τι συμβαίνει στην κοινωνία».

»Ακόμα και ο Γκέμπελς, το εξιδανικευμένο σας πρότυπο, θα γελούσε με την σημερινή σας ερώτηση. Δεν έχετε αναμφίβολα καμιά αίσθηση του τι συμβαίνει στην Ελληνική κοινωνία σήμερα. Από το ονειρικό για εσάς 1967, με τα χουντικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης έχουν παρέλθει αισίως 54 χρόνια, (ευτυχώς)»…

»Δεν θα καταφέρετε ξανά να γελοιοποιήσετε τη χώρα απαγορεύοντας, όπως απαγόρευσαν οι προπάτορες των αρρώστων ιδεών σας το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και πολλών κορυφαίων δημιουργών. Η στιχουργική, η ποίηση, το θέατρο, η μουσική, όλες οι τέχνες, θα παραμένουν ζωντανές και θα ανδρώνονται όσο και αν παλεύετε να τις “θάψετε”! Εμείς πληρώνουμε την ΕΡΤ και όχι εσείς! Είμαστε στο πλευρό του Σπύρου Γραμμένου και όλων όσων στήριξαν και στηρίζουν, την ελεύθερη έκφρασή όλων στην δημόσια, δική μας τηλεόραση! Είμαστε εδώ και θα εκφραζόμαστε πάντα μέσα από την τέχνη μας»!

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι