Από τις θρομβώσεις με AstraZeneca στη μυοκαρδίτιδα με Pfizer; (upd)
26/04/2021Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή ότι εξετάζει έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων φλεγμονής του μυοκαρδίου σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το σκεύασμα της Pfizer, αλλά «ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα» οι ειδικοί. Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να έχει πολλά αίτια, μεταξύ των οποίων πάντως είναι και η λοίμωξη από ιό. Ως νόσημα παρουσιάζεται (επίπτωση) σε 22 άτομα στις 100.000 το έτος στο γενικό πληθυσμό (δηλαδή σε μη εμβολιασμένους).
Έχει εξεταστεί η εκδήλωση οξείας μυοκαρδίτιδας και μετά από εμβολιασμό για γρίπη. Οι ερευνητές κατέληξαν πως δεν μπορεί να τεκμηριωθεί η σχέση αντιγριπικού εμβολίου και οξείας μυοκαρδίτιδας, αλλά στη μελέτη τους συνιστούν να έχουν υπ’ όψιν τους οι ειδικοί ότι μπορεί να σημειωθεί το συμβάν ως εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια. Η μυοκαρδίτιδα ειδικά στους νέους συχνά αντιμετωπίζεται θεραπευτικά και αντιστρέφεται. Συχνά δεν εκδηλώνει κανένα σύμπτωμα, αλλά όταν αυτό υπάρχει, ποικίλει: μπορεί να είναι λαχάνιασμα ή δύσπνοια, πόνος στο στήθος, ταχυπαλμία ή αρρυθμία, κατακράτηση υγρών στα πόδια και στους αστραγάλους, αίσθημα κόπωσης και άλλα.
Τα αίτια μπορεί να είναι πολλά: ιοί όπως της ιλαράς και της γρίπης, αλλά και του κορονοϊού, της ηπατίτιδας, της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, του έρπητα, καθώς και βακτήρια (σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος). Επίσης, η χρήση κοκαΐνης και αναβολικών, κάποια σπάνια νοσήματα, όπως ο λύκος, αλλά και σχετικά συνήθη φάρμακα, όπως της χημειοθεραπείας ή και απλές αντιβιώσεις.
Η Pfizer, αναφερόμενη στο Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι δεν έχει παρατηρήσει υψηλότερο αριθμό περιστατικών από το αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό (από την γενική επίπτωση της νόσου σε μη εμβολιασθέντες). Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Reuters, ο αρμόδιος στη διαχείριση της πανδημίας στο Ισραήλ καθηγητής Ναχμάν Ας δήλωσε ότι μια προκαταρκτική μελέτη έδειξε «δεκάδες περιστατικά μυοκαρδίτιδας που σημειώθηκαν σε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα, κυρίως μετά τη δεύτερη δόση».
Το εμβόλιο της Pfizer
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι δεν είναι σαφές εάν αυτό ήταν ασυνήθιστα υψηλό και αν συνδέεται με το εμβόλιο. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν σε άτομα έως 30 ετών, όμως συνήθως η μυοκαρδίτιδα (ανεξαρτήτως εμβολίων) εκδηλώνεται συχνά σε νέους και ειδικά αθλούμενους. «Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει επί του παρόντος εάν υπάρχει υπερβολική νοσηρότητα (ποσοστό νόσου) και αν μπορεί να αποδοθεί στα εμβόλια», είπε ο Ας.
Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του εν συνεχεία είπε ότι «τα περιστατικά προκαλούν ερωτήματα, όμως θα είναι δύσκολο να συνδεθούν άμεσα με το εμβόλιο επειδή η μυοκαρδίτιδα, μια πάθηση που συχνά εξαφανίζεται χωρίς επιπλοκές, μπορεί να προκληθεί από ποικιλία ιών και ένας παρόμοιος αριθμός περιπτώσεων αναφέρθηκε τα προηγούμενα χρόνια». Ο Ναντάβ Νταβίντοβιτς, διευθυντής του ιδρύματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν, δήλωσε, ότι ακόμη και εάν υπάρξει σύνδεση μυοκαρδίτιδας και εμβολίου «δεν φαίνεται οι παρενέργειες να είναι τόσο σοβαρές ώστε να σταματήσει η χορήγησή του».
Η Pfizer, η οποία ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά, δήλωσε ότι «γνωρίζει τις ισραηλινές παρατηρήσεις μυοκαρδίτιδας που εμφανίστηκαν κυρίως σε έναν πληθυσμό νεαρών ανδρών που έλαβαν το εμβόλιο και βρίσκεται σε τακτική επαφή με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ για να επανεξετάσει τα δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ελέγχονται τακτικά και διεξοδικά και δεν έχουμε παρατηρήσει υψηλότερο ποσοστό μυοκαρδίτιδας από αυτό που θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό. Δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο».
Oχι σε εγκύους το AstraZeneca
Tη σύσταση στις γυναίκες που είναι έγκυοι ή κάνουν προσπάθειες να μείνουν έγκυοι στο επόμενο εξάμηνο να προτιμούν τα εμβόλια mRNA αντί του εμβολίου της AstraZeneca, πρόκειται να κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Θανάσης Σκουτέλης, μιλώντας στο in.gr, διευκρίνισε ότι η σύσταση αναμένεται σήμερα το απόγευμα από την πρόεδρο της Επιτροπής καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.
Εξηγώντας τους λόγους όπου η Επιτροπή προχωρεί στη σύσταση αυτή, ο κ. Σκουτέλης σημείωσε πως η εγκυμοσύνη είναι μια θρομβογόνος κατάσταση και υπάρχουν ήδη έγκυοι που παράλληλα εντάσσονται και σε ευπαθείς ομάδες ή λόγω των δραστηριοτήτων τους χρειάζονται να εμβολιαστούν. Αντίστοιχα, υπάρχουν και πολλές γυναίκες που ακολουθούν αγωγή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και οι οποίες κι αυτές χρειάζεται να καλυφθούν έναντι του πανδημικού ιού.
Καθώς όμως δεν είναι δυνατή η επιλογή του εμβολίου από τους πολίτες, για την αντιμετώπιση του θέματος, εξήγησε ο κ. Σκουτέλης, προβλέπεται η ένταξη του κωδικού της διεθνούς κατάταξης ασθενειών ICD – 10, στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης. Έτσι, ο γυναικολόγος της κάθε ενδιαφερόμενης θα εντάσσει την ασθενή του στον κωδικό αυτό, οπότε αυτόματα η πλατφόρμα του εμβολιασμού θα αναγνωρίζει το προφίλ της υποψήφιας για εμβόλιο, ώστε να επιλέγεται από το σύστημα κατ΄ ευθείαν ένα από τα δύο εμβόλια mRNA, της Pfizer ή της Moderna.
H Kομισιόν το βιολί της
Εν τω μεταξύ η Κομισιόν προσέφυγε δικαστικά κατά της AstraZeneca επειδή η εταιρεία δεν παραδίδει τις συμφωνημένες παρτίδες εμβολίων. Η εταιρεία απάντησε ότι “έχουμε τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία Προαγοράς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υπερασπισθούμε σθεναρά τον εαυτό της στο δικαστήριο. Πιστεύουμε πως οποιαδήποτε δικαστική αγωγή είναι χωρίς ουσία και καλωσορίζουμε αυτήν την ευκαιρία να επιλυθεί αυτή η διαμάχη το ταχύτερο δυνατό”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εταιρεία. Στην κίνηση αυτή πάντως (τη νομική) ειχαν ενστάσεις Γαλλία και Γερμανία και άλλες χώρες. Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι τώρα έχει λάβει την έγκριση και των 27 μελών της ΕΕ να προχωρήσει νομικά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία «δεν είχε αξιόπιστο σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων. Βάσει του συμβολαίου, η εταιρεία έχει δεσμευθεί να καταβάλει τις καλύτερες εύλογες προσπάθειές της για να παραδώσει 180 εκατ. δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το δεύτερο φετινό τρίμηνο, από ένα σύνολο 300 εκατ. δόσεων για την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο. Όμως η εταιρεία ανέφερε σε δήλωσή της στις 12 Μαρτίου πως έχει στόχο να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας». Μια εβδομάδα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νομική επιστολή στην εταιρεία, ως το πρώτο βήμα μιας επίσημης νομικής διαδικασίας για την επίλυση διενέξεων».