Από τον τάφο του ο Επστάιν ταράζει τον ύπνο πολλών διάσημων
07/05/2023Γούντι Άλεν, Νόαμ Τσόμσκι, Μπιλ Γκέιτς… Είναι μερικά από τα ονόματα που περιλάμβανε η ατζέντα του διαβόητου Τζέφρι Επστάιν. Έρευνα της Wall Street Journal αποκαλύπτει τις επαφές του καταδικασθέντα για σεξουαλικά εγκλήματα χρηματιστή, τις οποίες διατήρησε ακόμα και μετά την πρώτη του καταδίκη για εκπόρνευση ανηλίκου, το 2008. Ο Επστάιν συνελήφθη και πάλι το 2019, μαζί με την σύζυγο του, για εκπόρνευση ανηλίκων και αυτοκτόνησε τελικώς στην φυλακή, περιμένοντας την δίκη του.
Σε ότι αφορά, το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αυτό βασίζεται σε χιλιάδες σελίδες ηλεκτρονικών μηνυμάτων και χρονοδιαγραμμάτων, κυρίως από το 2013 έως το 2017. Παρέχει επίσης νέες λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο συχνά ή πού συναντήθηκαν οι άνθρωποι με τον Επστάιν και τα είδη των εξυπηρετήσεων που τους έκανε. Ο Γούντι Άλεν παρέστη συχνά στην έπαυλη του για προβολές ταινιών. Ο Νόαμ Τσόμσκι αναφέρθηκε σε περιστασιακές συναντήσεις που είχε μαζί του. Ο Μπιλ Γκέιτς παραδέχτηκε πως ήταν λάθος του να έχει συναναστροφές και να γευματίζει με τον Επστάιν.
Αυτό είναι ένα δείγμα της ισχυρής δημόσιας εικόνας που είχε ο Επστάιν, την οποία δεν είχε διαταράξει η πρώτη του καταδίκη το 2008 (ο ίδιος είχε δηλώσει τότε ένοχος). Όμως, το 2019 σήμανε το τέλος του. Η δημόσια περσόνα του ευφυούς και μυστηριώδους μεγιστάνα θρυμματίστηκε, όταν λεπτομέρειες για την μέχρι τότε οχυρωμένη ζωή, τα άγνωστα γούστα και τις αδιανόητες συνήθειες του είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ανήλικα κορίτσια, διάσημοι φίλοι, επαύλεις ανά την υφήλιο, “συνεργοί” και προκλητική χλιδή συνέθεταν ένα ιδιαίτερα αποκρουστικό και συνάμα ιντριγκαδόρικο σκηνικό, με αυτόν δαίμονα, απόλυτο πρωταγωνιστή και θύτη. Ελάχιστα, όμως, είναι γνωστά για τον θάνατό του. Η παραμονή του στη φυλακή και η αυτοκτονία του κάτω από τη μύτη των σωφρονιστικών υπαλλήλων έχει λίγο πολύ παραμείνει στο σκοτάδι…
Αποτέλεσε κάτι σαν από μηχανής θεός. Ίσως ο μοναδικά κατάλληλος επίλογος αυτού του δράματος… Έτσι κι αλλιώς, ακόμα και μετά το τραγικό και άδοξο του τέλος, όλοι παρέμειναν επικεντρωμένοι στο τί έπραξε όσο ακόμα ζούσε. Η διαδρομή που διένυσε από φτωχός και αποτυχημένος καθηγητής, σε βασιλιά της Wall Street και από εκεί σε εγκέφαλο παγκόσμιου δικτύου “σκλάβων του σεξ”, αποτελούσε από μόνη της μία ανεξάντλητη πηγή αποκαλύψεων.
Η αυτοκτονία
Τις ημέρες που προηγήθηκαν της αυτοκτονίας του παρέμενε έγκλειστος στην ομοσπονδιακή φυλακή της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν. Οι αρχές δεν είχαν κάνει δεκτό το αίτημά του να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Εξάλλου, αντιμετώπιζε βαρύτατες κατηγορίες για σεξουαλική διακίνηση και εκμετάλλευση ανηλίκων. Σε περίπτωση που αποδεικνυόταν η ενοχή του από τη Δικαιοσύνη, θα καταδικαζόταν σε 45 έτη φυλάκισης.
Βρέθηκε δίχως τις αισθήσεις του στο πάτωμα του κελιού του, το καλοκαίρι του 2019. Το σεντόνι με το οποίο είχε απαγχονιστεί έσφιγγε τον μελανιασμένο του λαιμό, όταν οι διασώστες είχαν επιχειρήσει να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. Μία ώρα αργότερα, διαπιστώθηκε και ο θάνατός του.
Είχε αρνηθεί πεισματικά στους ψυχολόγους της φυλακής ότι διακατεχόταν από οποιεσδήποτε αυτοκτονικές τάσεις, δηλώνοντας ότι τα νομικά προβλήματα θα λυθούν αργά ή γρήγορα, καθιστώντας δυνατή την επιστροφή του “στην υπέροχη ζωή του”. Είχε καταφέρει να ξεγελάσει το προσωπικό της φυλακής, ακόμα και εκπαιδευμένους συγκρατούμενούς, που είχαν επωμιστεί την 24ωρη παρακολούθησή του.
Μετά τη σύλληψή του, τοποθετήθηκε σε κανονικό κελί μίας πολυπληθούς πτέρυγας. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όμως, παρατήρησαν την όλο και χειρότερη ψυχολογική του κατάσταση. Σε εσωτερικό σημείωμα της φυλακής περιγράφονταν ως «χαμένος, μπερδεμένος, τρομερά στεναχωρημένος». Πέρασαν αρκετές ημέρες. Όταν ταυτοποιήθηκε ως «σημαντικό πρόσωπο» τον μετέφεραν σε άλλη πτέρυγα. Μόνο τότε είχε πρόσβαση σε ψυχολόγο.
Εκπαιδευμένοι υπάλληλοι, ήλεγχαν ανά 15 λεπτά το κελί του. «Πίνει νερό από το νιπτήρα», γράφει στις σημειώσεις του ένας. «Κάθεται στην άκρη του κρεβατιού του, κρατώντας το κεφάλι στα χέρια του», παρατηρεί ένας άλλος. Διάφοροι συγκρατούμενοί του ανακάλεσαν συζητήσεις που είχαν μαζί του. Εμφανιζόταν φιλικός, μιλώντας για διασημότητες που γνώριζε, αλλά και άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν του, τότε που ήταν ένας ακόμα άφραγκος νέος. Είχε ρωτήσει έναν νεότερο κρατούμενο να του περιγράψει «τί τρελά πράγματα έχουν δει τα μάτια του στη φυλακή»…
Η ζωή στη φυλακή
Η έκθεση του ψυχολόγου που τον εξέτασε παρουσίαζε έναν ευγενικό άνδρα. Αρκετά ομιλητικό, συνεργάσιμο, ψύχραιμο, με έντονο χιούμορ και ψήγματα αισιοδοξίας. «Ακόμα και το να ζεις απλά έχει πλάκα», είχε πει στο γιατρό της φυλακής. Μεταξύ αστείου και σοβαρού σχολίαζε ότι «είναι Εβραίος και έτσι η αυτοκτονία αποκλείεται».
Ο Επστάιν περνούσε τις περισσότερες ώρες της ημέρας του κλεισμένος σε μια αίθουσα συνεδριάσεων με τους δικηγόρους του. Προσπαθούσε να αποφεύγει την παραμονή του στο υγρό, βρώμικο και αποπνικτικό κελί του. Σε συνομιλίες με ψυχολόγους και άλλους κρατούμενους, μιλούσε για το πάθος που είχε για τη φυσική και τα μαθηματικά, ενώ πρόσφερε και πολύτιμες επενδυτικές συμβουλές.
Αναπολούσε τις συναναστροφές του με διασημότητες, όπως τον Μπιλ Κλίντον, αλλά και άλλους πρωτοκλασάτους ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Παραπονιόταν συχνά για το καζανάκι που έτρεχε στο κελί του, τα πορτοκαλί ρούχα της φυλακής, τη δυσκολία στον ύπνο, την αφυδάτωση και ένα επίμονο μούδιασμα στο δεξί του χέρι. Ζητούσε να μένει μόνος στο κελί. Αρχικά, το αίτημά του είχε απορριφθεί για λόγους ασφαλείας.
Το βράδυ που αυτοκτόνησε, είχε πει ψέματα στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, πείθοντάς τους να τον αφήσουν μόνο, ώστε να τηλεφωνήσει στη μητέρα του, η οποία είχε πεθάνει προ καιρού. Αποδείχθηκε ότι μιλούσε με την τότε σύντροφό του, μία 30χρονη οδοντίατρο. Η συνομιλία δεν καταγράφηκε. Ήταν ένα από τα πολλά λάθη που έγιναν και τα οποία ο τότε γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει ως «σοβαρές παρατυπίες» στο σωφρονιστικό κέντρο. Τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας βρέθηκε νεκρός, με την φημολογία για τον θάνατο του να εντείνεται, ακόμα και σήμερα…