ΘΕΜΑ

Από τους Millennials στην Gen Z – Πώς τα social media αλλάζουν τον κόσμο

Από τους Millennials στην Gen Z – Πως τα social media αλλάζουν τον κόσμο, Γιώργος Ηλιόπουλος

Οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί από τα μέσα της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα έως της αρχές του τρέχοντος (Generation Z ή Gen Z) αποτελούν μία τεράστια ομάδα νεαρών ατόμων, που δεν έχει καμία εμπειρία διαβίωσης χωρίς το διαδίκτυο.

Οι ψηφιακές συσκευές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέουν τους χρήστες τους χωρίς να περιορίζονται από τα σύνορα, δημιουργώντας την πρώτη πραγματικά παγκόσμια κοινότητα, με συνέπεια να αναδεικνύουν μία νέα πολιτική και γεωπολιτική δύναμη, ειδικά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Η Gen Z διαθέτει την πολυτέλεια να έχει την ικανότητα και τα κίνητρα να οργανώνεται ψηφιακά σε πραγματικό χρόνο, ώστε να αναμορφώνει την εταιρική και δημόσια πολιτική, δημιουργώντας σοβαρά προσκόμματα στους πολυεθνικούς ομίλους, αλλά και απορρυθμίζοντας την πολιτική ζωή, κυριολεκτικά με ένα πλήκτρο. Οι συγκεκριμένοι νέοι άνθρωποι μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που κυριαρχείται για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο από την σταδιακή συρρίκνωση της αμερικανικής ισχύος στην υδρόγειο, αποκαλύπτοντας σοβαρά σφάλματα της ηγεσίας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.

Μία κορυφαία σειρά συμβάντων μεγάλου βάθους, όπως η χρηματοοικονομική κρίση του 2008, η Αραβική Άνοιξη, ο συριακός εμφύλιος, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, το κίνημα Black Lives Matter και το ανάλογο των κακοποιημένων γυναικών #MeToo, οι μαζικές δολοφονίες τυχαίων ανθρώπων στις ΗΠΑ, η υγειονομική κρίση και η αντίστοιχη στην Ουκρανία, που ακολουθείται από ανάλογη στην Μέση Ανατολή, αποδεικνύουν σοβαρές αδυναμίες και αστοχίες.

Gen Z και ψηφιακά μέσα

Το αποτέλεσμα αυτών των αντιξοοτήτων, οξύνει την ριζοσπαστικοποίηση της Gen Z, που επηρεάζεται από την ταραχώδη περίοδο που βιώνει, τις αποτυχίες των ηγετών και την ανικανότητα των υπαρχόντων θεσμών να αντιδράσουν. Οι συγκεκριμμένοι νέοι άνθρωποι έχουν ευρύτερες προσδοκίες, απαιτήσεις και πολιτικές τάσεις, σε σχέση με τις προηγούμενες γενεές, ενώ εκφράζουν και την έντονη δυσπιστία τους έναντι των θεσμών, των παραδοσιακών διαύλων πολιτικής μεταβολής και των οικονομικών επιτυχιών.


Επιπλέον πρόκειται για την πλέον διαφοροποιημένη εθνοτικά ομάδα νέων ανθρώπων στην ιστορία του δυτικού κόσμου, συνειδητοποιημένη έναντι των φυλετικών διακρίσεων, των ζητημάτων φύλου και της οικονομικής ανισότητας, με συνέπεια να υιοθετεί έντονες προοδευτικές απόψεις και τάσεις. Πολλοί εξελίσσονται σε ενεργούς πολίτες με ακραίες δραστηριότητες, πρόθυμοι να εγκαταλείπουν τις σχολές ή τις εργασίες τους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής για το κλίμα, τον έλεγχο των όπλων και την κοινωνική δικαιοσύνη, απαιτώντας να ευθυγραμμισθούν με τις απόψεις τους οι εκπαιδευτικοί και επιχειρηματικοί θεσμοί.

Η γενεά αυτή μόλις έχει ενηλικιωθεί και εισέρχεται στην αγορά εργασίας και στην πολιτική, αποτελώντας το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ αναμένεται να καλύπτει το 27% του διεθνούς εργατικού δυναμικού το 2025. Στις ΗΠΑ, συμμετέχει ενεργά και μαζικά στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, αποτρέποντας την προβλεπόμενη μεγάλη νίκη των Ρεπουμπλικάνων, με την ισχύ της στις κάλπες να αυξάνεται και την πολιτική επιρροή της να διευρύνεται λόγω της υπερβολικής της δραστηριοποίησής της σε διαδικτυακές εκστρατείες που οργανώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι μεταβάσεις από γενεά σε γενεά, απαιτούν από τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να προχωρούν σε σημαντικές θεσμικές, στρατηγικές και πολιτικές αλλαγές. Όταν λόγου χάρη οι γυναίκες εισέρχονται μαζικά στην αγορά εργασίας κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δημιουργήσουν νέες συνθήκες εργασίας, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της παιδικής φροντίδας και των οικογενειακών υποχρεώσεων.

Μεταβολές και απορρύθμιση

Μετά το 1960, η τότε νεολαία εγκαινιάζει μία περίοδο ριζοσπαστικής κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Η επόμενη γενεά έως τα τέλη του προηγούμενου αιώνα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να σκέπτονται διαφορετικά για θέματα που άπτονται της πνευματικής υγείας, με αποτέλεσμα την εισαγωγή νέων εταιρικών υπηρεσιών, επιχορηγήσεων και μηχανισμών υποστήριξης.

Όμως η Gen Z αναπροσδιορίζει τους χώρους εργασίας, πιέζοντας δυναμικά τις επιχειρήσεις να ενσωματώσουν θεμελιώδεις αλλαγές στις διαδικασίες προσλήψεων, παραμονής στην εργασία και ανάπτυξης δεξιοτεχνιών και νέων ικανοτήτων. Υιοθετεί νέες κατευθύνσεις σταδιοδρομίας και αναζητά νέες ευκαιρίες, ενισχύει την διαφοροποίηση και την ενσωμάτωση, αλλά και αξιολογεί εκ βάθρων το κοινωνικό, πολιτικό και περιβαλλοντολογικό της αποτύπωμα.

Οι συνέπειες των συγκεκριμένων μεταβολών ασκούν πιέσεις χωρίς προηγούμενο στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται να συρθούν προς την μία ή την άλλη πλευρά σε πολιτικές και γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις, είτε το επιθυμούν είτε όχι. Επιπλέον, η Gen Z ασχολείται σε βαθμό ψυχαναγκασμού με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε η αλματώδης πρόοδος σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (AI), της επιτρέπει να αξιοποιήσει νέα όπλα.

Ειδικά εάν απογοητευθεί από την ροή των πραγμάτων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προχωρήσει σε επιχειρήσεις που διαβρώνουν την κοινωνική αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, οπλίζουν αυταρχικούς πολιτικούς και δημαγωγούς, ώστε να προκληθεί χάος, αλλά απορρυθμίζουν επίσης επιχειρήσεις και αγορές, με τελικό της στόχο να καταστρέψει το κατεστημένο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx