ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απόλυτο σκάνδαλο στη Γαλλία! – Χιλιάδες βιασμοί ανηλίκων στην Καθολική Εκκλησία

Απόλυτο σκάνδαλο στη Γαλλία! – Χιλιάδες βιασμοί ανηλίκων στην Καθολική Εκκλησία, Μίνωας Ράπτης

Μία σοκαριστική έρευνα που αφορά την σεξουαλική κακοποίηση περισσοτέρων από 200.000 ανήλικων παιδιών, σε βάθος 70 χρόνων από το 1950 έως το 2020, δημοσιεύτηκε  στη Γαλλία. Οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν τη γαλλική κοινωνία. Ο Πάπας Φραγκίσκος τοποθετήθηκε ήδη για την υπόθεση, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στα θύματα που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν για τα όσα πέρασαν.

Η ανακοίνωση του Βατικανού όμως δεν έμεινε εκεί. Φαίνεται πως η επίσημη ηγεσία της καθολικής εκκλησίας, καλεί την γαλλική Εκκλησία να αλλάξει. «Οι σκέψεις του (Πάπα) πάνε στην Εκκλησία της Γαλλίας, ώστε γνωρίζοντας αυτήν την άθλια πραγματικότητα να μπορέσει να ξεκινήσει το ταξίδι προς τη συγχώρεση». Ο Αρχιεπίσκοπος της γαλλικής συνόδου, Eric de Moulins-Beaufort, ζήτησε συγχώρεση και δεσμεύτηκε να πράξει για τα όσα αποκαλύφθηκαν, τα οποία χαρακτήρισε «σοκαριστικά».

Ο Πάπας Φραγκίσκος από την εκλογή του το 2013 έχει κάνει αρκετά βήματα προς την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδεραστίας στις τάξεις της Εκκλησίας, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «καταστροφή». Δεν είναι λίγοι όμως οι επικριτές του, που ισχυρίζονται ότι ο ίδιος δεν έχει κινηθεί αρκετά γρήγορα, ειδικά εφόσον πριν μόλις έναν χρόνο είδαν το φως της δημοσιότητας αντίστοιχες φρικιαστικές λεπτομέρειες, για υποθέσεις σε Αγγλία και Ουαλία που ξεπερνούσαν τις 3.000 σε αριθμό.

Τί ζητάνε οι ερευνητές

Από μεριάς τους οι ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα κατηγορούν την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ότι εθελοτυφλούσε ηθελημένα, δείχνοντας «βαθιά, απόλυτη και σκληρή αδιαφορία για χρόνια», προστατεύοντας έτσι τον εαυτό της και όχι τα θύματα μιας συστημικής κακοποίησης. Ο λόγος για τον Ζαν-Μαρκ Σοβέ, που υπήρξε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πλέον τελεί πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Διοικητικών Επιστημών.

Η πλειοψηφία των καταγεγραμμένων θυμάτων ήταν αγόρια, με πολλά αυτά να βρίσκονται μεταξύ 10 και 13 ετών τη στιγμή που υπέστησαν την κακοποίηση. Ο Σοβέ ισχυρίζεται ότι ο τρόπος που γίνεται η διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα όπως η σεξουαλικότητα, η υπακοή και η ιερότητα της ιεροσύνης δημιουργεί ένα περιθώριο που είναι πολύ εύκολο κανείς από θέση ισχύος να το εκμεταλλευτεί κακόβουλα. Επιπλέον επεσήμανε ότι εάν η Εκκλησία επιθυμεί να επανοικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, οφείλει να αλλάξει τον τρόπο που προσεγγίζει αυτά τα θέματα.

Όσον αφορά τα μέτρα, η επιτροπή που διερεύνησε τις υποθέσεις κρίνει ότι πρέπει να ληφθούν, πρώτον η ανάληψη ευθύνης από τους δράστες, δεύτερον η μεταβίβαση των καταγγελιών στις δικαστικές αρχές και τρίτον η παροχή οικονομικής αποζημίωσης στα θύματα. Καθώς η διεκδίκηση οικονομικών αποζημιώσεων είναι κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε επικρίσεις, η επιτροπή αναφέρει για αυτό ότι «δεν είναι επαρκής για να καλύψει το τραύμα της κακοποίησης, αλλά είναι παρόλα αυτά απαραίτητη για την διαδικασία αναγνώρισης του λάθους».

Τα λόγια ενός θύματος

Σύμφωνα με όλα τα αρχεία, τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης συνέβησαν κατά τις δεκαετίες 1950-1970, με τις υποθέσεις να “ζωντανεύουν” ξανά τη δεκαετία του 1990. Οι οικονομικές αποζημιώσεις που διεκδικεί η επιτροπή ερευνών αφορά όλες τις καταγγελθείσες υποθέσεις, ανεξαρτήτως του πόσο παλιά έγιναν, ενώ τον καμβά των προτεινόμενων μέτρων συμπληρώνει η πρόταση να ελέγχονται συστηματικά τα ποινικά μητρώα όλων των ατόμων, που με δικαιοδοσία και εξουσιοδότηση της Εκκλησίας έρχονται σε επαφή με ανήλικα παιδιά ή ανήμπορους ανθρώπους.

Ο αριθμός των θυμάτων που έχουν επισήμως ταυτοποιηθεί ανέρχεται στα 2.700, ενώ υπάρχουν μερικές χιλιάδες ακόμα ονόματα ατόμων των οποίων οι υποθέσεις έχουν αρχειοθετηθεί. Με τη δημοσίευση της έρευνας όμως, πήραν τον λόγο και τα θύματα: ο Φρανσούα Ντιβό, θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από μέλος του κλήρου και ιδρυτής του σωματείου θυμάτων “La Parole Liberee”, μίλησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της έρευνας.

«Είστε ξεπεσμός για την ανθρωπότητα» είπε απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της Εκκλησίας, συμπληρώνοντας «Σε αυτήν την κόλαση έχουν διαπραχθεί απαίσια μαζικά εγκλήματα, αλλά έχει συμβεί και κάτι χειρότερο. Προδοσία της πίστης, του ηθικού, προδοσία των παιδιών», ενώ συνέχισε κατηγορώντας την Εκκλησία για δειλία. Κλείνοντας ευχαρίστησε την επιτροπή που επιτέλους έδωσε στα θύματα μία θεσμική αναγνώριση της ευθύνης της Εκκλησίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι