Αποθήκη ψυχών η Ελλάδα για να βοηθηθεί η Μέρκελ!

Σε ποια καυτά ερωτήματα δεν απαντούν οι "μεταναστοπατέρες", Κώστας Γρίβας

Θέμα χρόνου είναι η διμερής συμφωνία Γερμανίας-Ελλάδας. Από τα τέλη Ιουλίου θα αρχίσει η επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα. Υπό την πολιτική πίεση που δέχεται, η Άνγκελα Μέρκελ μετατοπίζεται από την πολιτική των ανοιχτών θυρών σε μια πολύ πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, ελπίζοντας ότι έτσι θα διασώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ούτε ένα 24ωρο μετά από την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο προσφυγικό μεταξύ των τριών κομμάτων του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν, εκτίμησε ότι η διμερής συμφωνία με την Αθήνα για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα τέλη Ιουλίου.

«Με την Ελλάδα θέλουμε να πετύχουμε συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Και η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο προσφυγικό. Διότι οι Ιταλοί θέλουν, ως αντάλλαγμα, να τους βοηθήσουμε. Η αλληλεγγύη παραμένει σημαντική για όλους ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στη Ρώμη». Παρά τις διακηρύξεις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, γεγονός παραμένει ότι η Ελλάδα συμφώνησε για να πάρει κάποια αντίδωρα. Αντίδωρα που κατά βάση συνδέονται με τις κομματικές-εκλογικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ και όχι με τις ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το καλοκαίρι ακόμα στην Ελλάδα θα σταλούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Οι δε ελληνικές αρχές καθίστανται υπεύθυνες για την επαρκή λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου, αλλά και για το σφράγισμα των εξωτερικών συνόρων, που στην πράξη είναι αδύνατο τουλάχιστον στο Αιγαίο.

Με βάση το Eurodac

Μέσα σε επτά μόλις ημέρες μετά τον εντοπισμό τους σε γερμανικό έδαφος ή στα γερμανικά σύνορα με την Αυστρία, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ταυτοποιηθεί στο σύστημα EURODAC θα επιστρέφουν στις χώρες πρώτης υποδοχής. Όπως είναι γνωστό, το πανευρωπαϊκό σύστημα σύγκρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών άνω των 14 ετών (ΕURODAC), δημιουργήθηκε το 2013. Μέχρι σήμερα μόλις το 15% των προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται στη Γερμανία επιστρέφουν στις χώρες που καταγράφηκαν και η Άνγκελα Μέρκελ με τις συμφωνίες αυτές, σκοπεύει να ανεβάσει κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσοστό.

Την ίδια στιγμή, σε δηλώσεις του του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι «δεν αποτελεί καλή στρατηγική να επενδύει κάποιος στο ότι δεν θα υπάρξουν διμερείς συμφωνίες… Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσουν επαναπροωθήσεις στα γερμανικά σύνορα». Από την πλευρά του, ο αρχηγός των χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών στο Κοινοβούλιο Αλεξάντερ Ντόμπριντ εκτίμησε ότι «τα γερμανικά σχέδια επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο στις χώρες εισόδου στην ΕΕ δεν θα ωθήσουν τις αρχές των χωρών πρώτης εισόδου να διακόψουν τις καταγραφές, φοβούμενες επιστροφές χιλιάδων προσφύγων».

Εκτεταμένη αναφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο μάλιστα θα μπορούσε να διαλύσει την ΕΕ, κάνει η εφημερίδα New York Times σε σχετικό δημοσίευμά της. Σε αυτό, η Ελλάδα αναφέρεται ως μία από τις τρεις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης. «Το 2015, στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης, η Μέρκελ προειδοποίησε ότι εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μοιράζονταν ‘δίκαια’ το βάρος, τότε ορισμένοι λαϊκιστές ηγέτες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το ζήτημα για να καταργήσουν την ελευθερία στην εσωτερική κυκλοφορία στην ΕΕ.

»Τρία χρόνια αργότερα, η Mέρκελ έγινε ηγέτης σαν αυτούς για τους οποίους είχε προειδοποιήσει. Για να σώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο πρότεινε να επιβληθούν έλεγχοι στα αυστριακά σύνορα για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι πρόσφυγες φτάνουν στην Ιταλία, την Ελλάδα ή την Ισπανία και πρέπει να παραμείνουν εκεί, ενώ περιμένουν να τους χορηγηθεί άσυλο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι