Αστυνομικοί επιτίθενται σε Αφροαμερικανό αξιωματικό

Αστυνομικοί επιτίθενται σε Αφροαμερικανό αξιωματικό

Αποπέμφθηκε από το σώμα ένας από τους δύο αστυνομικούς που κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν εναντίον ενός Αφροαμερικανού υπολοχαγού του αμερικανικού στρατού, αφού τον σταμάτησαν για τροχαίο έλεγχο, στη διάρκεια του οποίου τον σημάδεψαν με τα όπλα τους και του έριξαν σπρέι πιπεριού. Ο αστυνομικός Τζο Γκουτιέρες αποπέμφθηκε από την υπηρεσία, αφού έρευνα που διεξήχθη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ακολούθησε τη διαδικασία που προβλέπεται, ανακοίνωσαν οι αρχές στην πόλη Ουίντσορ στη Βιρτζίνια.

Ο υπολοχαγός Κάρον Ναζάριο υπέβαλε μήνυση. καταγγέλλοντας ότι οι δύο αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βία όταν τον σταμάτησαν για μια απλή τροχαία παράβαση! Ο Αφροαμερικανός Ναζάριο, φορούσε τη στρατιωτική του στολή και οδηγούσε το καινούργιο του αυτοκίνητο με μια προσωρινή χάρτινη πινακίδα που ήταν εμφανής στο πίσω τζάμι του οχήματος, όταν τον σταμάτησαν οι αστυνομικοί και συμπεριφέρθηκαν με τον τρόπο που καταγγέλλει.

Τα κρούσματα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ είναι πολλά και σχεδόν καθημερινά. Ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ που συγκλόνισε όλον τον κόσμο, αποτέλεσε απλώς την κορυφή του παγόβουνου, αλλά είχε και ως συνέπεια να συγκλονιστούν οι ΗΠΑ από σειρά διαδηλώσεων και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Ωστόσο αυτή την φορά οι αστυνομικοί ξεπέρασαν τον εαυτό τους, επιδεικνύοντας τέτοια συμπεριφορά σε έναν αξιωματικό του αμερικανικού στρατού, που έτυχε να είναι μαύρος.

Το περιστατικό λέει πολλά για τα στερεότυπα που κυριαρχούν στην αμερικανική κοινωνία ακόμα, αλλά και την κακώς νοούμενη αίσθηση εξουσίας και υπεροχής των αστυνομικών έναντι των πολιτών. Και από την στιγμή που οι αστυνομικοί φέρονται με τέτοιο τρόπο σε έναν αξιωματικό εν στολή μάλιστα, πως να περιμένει κανείς να συμπεριφερθούν καλύτερα σε έναν απλό μαύρο ή λατίνο Αμερικανό πολίτη κάποιας υποβαθμισμένης περιοχής;

Αξίζει αν τονιστεί ότι το περιστατικό συνέβη στην Βιρτζίνια, στην καρδιά δηλαδή του αμερικανικού Νότου, την περιοχή της Κου Κλουξ Κλαν και της υπερηφάνειας για τον Αμερικανικό Εμφύλιο. Κάποτε οι μαύροι καίγονταν ζωντανοί. Τώρα τους σημαδεύουν, τους πυροβολούν ή τους πατάνε στον λαιμό μέχρι θανάτου… Τι κι αν ο Ναζάριο ήταν αξιωματικός; Το πρόβλημά του ήταν πως είναι μαύρος!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx