Αυστηρότερα μέτρα, αλλά σε λίγο οι αριθμοί δεν θα έχουν νόημα

Πέφτουν οι μάσκες στην Ευρώπη...

Αυστηρότερα μέτρα και πρόσθετους περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών θέτει σε εφαρμογή από την Πέμπτη η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα, η οποία μετρά ήδη 418 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Την ίδια ώρα μέτρα λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη με την Μέρκελ να δηλώνει ότι η  κατάσταση είναι σοβαρή και τον ΠΟΥ να χαρακτηρίζει τον ιό «εχθρό της ανθρωπότητας».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στην καθημερινή ενημέρωσή του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε τριάντα ένα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα 64 από αυτά είναι απροσδιόριστης πηγής και συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει συνολικά έξι χιλιάδες τεστ.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των τεστ ανίχνευσης του ιού μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες και από τις επιστολές που έστειλαν στην Επιτροπή του Υπουργείου άλλοι επιστήμονες, υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι απειροελάχιστα και ότι οι έλεγχοι δεν αποδίδουν την πραγματικότητα σε ότι αφορά τη διασπορά του ιού. Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ότι αυτές οι «δραματικές επιστολές είναι fake news» και κάλεσε τους αποστολείς τους «να μην διασπείρουν λάθος μηνύματα και προκαλούν επιδημία φόβου και πανικού».

Μεγαλύτερη η διασπορά βάση μοντέλων 

Παραλλήλως επανέλαβε ότι οι κύριοι στόχοι των ελέγχων εστιάζουν στους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα και εξήγησε ότι η μεθοδολογία παρακολούθησης της πορείας της νόσου γίνεται με δύο τρόπους και με τα  κριτήρια που έχουν θέσει οι διεθνείς οργανισμοί. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο ένας τρόπος αφορά δείγματα από ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ και ο άλλος θα είναι δειγματοληπτικός στον γενικό πληθυσμό.

Ειδικά για τον δεύτερο τρόπο, ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες οργανώνεται ο τρόπος υλοποίησής του και ότι, όπως έχει ανακοινωθεί, 500 συνεργεία θα επισκέπτονται κατ’ οίκον ύποπτα κρούσματα και θα λαμβάνουν το απαραίτητο για τις εξετάσεις υλικό. Σημείωσε πάντως, ότι με βάση μαθηματικά μοντέλα τα κρούσματα στην Ελλάδα υπολογίζονται σε δύο με τρεις χιλιάδες για να ξεκαθαρίσει ότι σε λίγο καιρό οι αριθμοί δεν θα έχουν κανένα νόημα, αφού θα ανακοινώνονται μόνο τα σοβαρά και αυτά που χρειάζονται νοσηλεία.

Αναφερόμενος στα τεστ που γίνονται σε  ιδιωτικά νοσοκομεία και εργαστήρια είπε ότι μπορούν να συνεχιστούν, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας για να μην προκληθεί από εκεί διασπορά. Τόνισε τέλος για το ίδιο θέμα ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα τεστ για όλους εκείνους που θα τα χρειαστούν, διευκρινίζοντας ότι αυτοί είναι ασθενείς που θα νοσηλευτούν και οι επαγγελματίες υγείας.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μεγέθη πορείας της νόσου ο κ. Τσιόδρας είπε ότι συνολικά νοσηλεύονται 79 ασθενείς. Από αυτούς οι 13 είναι διασωληνωμένοι και πρόκειται για άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη, τα οποία λαμβάνουν ειδικό κοκτέιλ αντιικών και άλλων φαρμάκων. Για τους βαριά ασθενείς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ότι εφαρμόζονται και κάποια θεραπευτικά μοντέλα της Γαλλίας που έδειξαν ότι οδήγησαν σε αρνητικοποίηση το 96% των ασθενών, ενώ αναφέρθηκε και σε κινέζικο φάρμακο που δείχνει αρνητικοποίηση στον ιό, τέσσερις ημέρες μετά τη λήψη του.

Αυστηρότερα μέτρα κυκλοφορίας

Το υπουργείο Υγείας επιμένει στην αναγκαιότητα της απομόνωσης για την ελάττωση της διασποράς, μια άποψη που έχει υιοθετήσει συνολικά η κυβέρνηση και διαπερνά το σύνολο των μέτρων που έχει εξαγγείλει. Αυτά τα μέτρα, μετά το κλείσιμο των σχολείων, των καφέ και των εμπορικών επεκτείνονται και στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απαγορεύονται πλέον σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο οι συγκεντρώσεις δέκα ή περισσοτέρων ατόμων και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1000 ευρώ ανά άτομο, ανεξαρτήτων τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε την αυστηρή σύσταση προς τους πολίτες να μένουν στο σπίτι και πρόσθεσε ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί  αποκλειστικά για μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη στο γιατρό, προμήθεια  τροφίμων και καυσίμων, μετάβαση σε ταχυδρομείο ή τράπεζα. Στις περιπτώσεις που εξαιρούνται περιλαμβάνονται η μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη, για σωματική άσκηση ατομικά  ή ανά δύο άτομα, τηρώντας την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρων, και για την βόλτα με κατοικίδιο ζώο.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας και αν αυτό δεν είναι δυνατό να απασχολούν το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής. Ιδιαίτερη σύσταση υπήρξε για τις εταιρίες τηλεφωνικής ενημέρωσης να τηρούν απόσταση δύο μέτρων ανά θέση εργασίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι