Δεν μας έφτανε ο κορονοϊός πλακώνει για τα καλά και η ευλογιά των πιθήκων
28/07/2022Τα 32 έφθασαν τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, από 13 που ήταν πριν από δύο εβδομάδες σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ. Η ευλογιά των πιθήκων υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής στην χώρα μας δεν έχει προσβάλει γυναίκες, αλλά κυρίως άνδρες με ομοφυλοφιλικές ερωτικές επαφές. Όμως, στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να προσβάλλονται και γυναίκες, καθώς και μέλη της οικογένειας των πασχόντων. Μολύνεται, συγκεκριμένα, το 8% των συγκατοίκων ή συγγενών των ασθενών.
Το νόσημα απειλεί την ζωή σε ποσοστό 1% στις περισσότερες χώρες, αλλά 10% στην κεντρική Αφρική, όπου κυκλοφορεί πιο επιθετικό στέλεχος του ιού. Είναι όμως επώδυνο νόσημα και απαιτεί απομόνωση, διακοπή της εργασίας κ.ά. που αναστατώνουν την ζωή πασχόντων ή συγγενών τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο εμβολιασμός δεν συνιστά λύση και ότι οι άνδρες κυρίως πρέπει να περιορίσουν τις ερωτικές επαφές με άτομα που δεν γνωρίζουν καλά ή που έχουν πολλούς συντρόφους.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδιδόταν μέσω της επαφής με άγρια ζώα και σταδιακά πέρασε και στην ανθρώπινη αλυσίδα και πλέον μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή ή και με απλό φιλί. Επίσης μεταδίδεται μάλλον και με σταγονίδια, όταν συνομιλεί κάποιος με ασθενή από κοντινή απόσταση χωρίς μάσκα, με τα κλινοσκεπάσματα, με κοινόχρηστα αντικείμενα κ.λπ.
Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων στην Ευρώπη –κάτι ασυνήθιστο. Έκτοτε άρχισε διεθνώς επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 13.043 κρούσματα της νόσου σε 37 ευρωπαϊκές χώρες και περί τα 18.000 παγκοσμίως. Θεωρείται ότι υπάρχουν όμως και χιλιάδες αδήλωτα κρούσματα. To 8% από αυτούς που νόσησαν στην Ευρώπη, χρειάσθηκε να νοσηλευθεί. Στην ΕΕ δεν έχει καταγραφεί ακόμη θάνατος, αλλά σε άλλες χώρες περί την Μεσόγειο έχουν πεθάνει πέντε άνδρες.
Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα της ευλογιάς
Μέχρι σήμερα (28 Ιουλίου 2022) τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας αυξάνονται σταδιακά, αλλά όχι εκθετικά. Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε, συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουνίου και εν συνεχεία εξετάσθηκαν άλλα δύο-τρία ύποπτα περιστατικά, όμως στις 14 Ιουλίου τα κρούσματα επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι έγιναν 13 και δεν είχαν όλοι ασθενείς επαφή με τουρίστες ούτε είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Αυτό έδειχνε ότι πλέον ο ιός κυκλοφορεί στην Ελλάδα μεταξύ του ντόπιου πληθυσμού.
Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 32 και είναι όλοι άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 38 χρόνια, μεταξύ 22 και 59 ετών. Από αυτούς τους 32 μόνον 12 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (38%). Κατά συνέπεια οι υπόλοιποι 20 είναι πολύ πιθανό να κόλλησαν από Έλληνα ασθενή.
Πριν από μία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν σε 20 και ήταν επίσης στην πλειοψηφία τους νέοι. Όμως μέχρι τότε το 55% είχε δηλώσει ταξίδι στο εξωτερικό. Στις 14 Ιουλίου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 13 και μόνον ένας δεν είχε επαφή με τουρίστα ούτε είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα οι οκτώ είχαν κολλήσει στο εξωτερικό και οι τέσσερις είχαν ερωτική επαφή με τουρίστα στη χώρα μας. Είναι δηλαδή φανερό ότι εβδομάδα με την εβδομάδα, τα “ντόπια” κρούσματα αυξάνονται.
Τα περισσότερα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. Σε πολλές περιπτώσεις απαιτήθηκε χορήγηση αντιικών, τα οποία δεν θεωρούνται θεραπεία, αλλά μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων. Το νόσημα προκαλεί πονοκέφαλο, μυαλγίες σαν της γρίπης, πυρετό, πονόλαιμο, συνάχι, πρήξιμο σε λεμφαδένες, ρίγη, πόνους στη μέση, και ενοχλητικά εξανθήματα, που μερικές φορές, αν και δεν προκαλούν φαγούρα, είναι επώδυνα, ειδικά στους βλεννογόνους. Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς τα ίδια συμπτώματα και μερικοί έχουν μόνον ένα-δύο από αυτά. Η ασθένεια και η ανάρρωση διαρκούν περίπου δύο εβδομάδες.